Остання XLI сесія Новомосковської міської ради цього року

XLI сесія Новомосковської міської ради, яка відбулася 20 грудня, розпочалася із оголошення міського голови про створення нової депутатської групи Всеукраїнського об’єднання «Демократи», до якої увійшли п’ятеро депутатів, а саме: Олена Алексєєва, Валерій Гребьонкін, Валентин Болкарьов, Костянтин Пузирь та Леонід Матвієнко.

Під час затвердження черги денної у депутатів традиційно виникло декілька питань до принципу формування такої. Так, депутат Роман Лєбєдєв, який є головою постійної депутатської комісії з екологічних питань, зазначив, що деякі матеріали проектів рішень депутати отримали лише за кілька хвилин до початку засідання, тому вони не були вивченими членами комісій, що є грубим порушенням регламенту та чинного законодавства і запропонував зняти ці питання з розгляду. Однак за дану пропозицію голосів забракло і чергу денну було затверджено.

Робота сесії продовжилася доповіддю начальника фінансового управління Тетяни Дакової, яка представила проект рішення щодо змін до бюджету міста на 2013 рік. Також головний фінансист міста доповіла колегам-депутатам, що міська влада повинна задовольнити рішення Дніпропетровського господарського апеляційного суду, згідно якого має виплатити ТОВ «Спецтехнологія» 198 тис. 300 грн. Заборгованість виникла через те, що раніше підприємство орендувало приміщення по вул. Жовтневій, 10, зробило в ньому певні поліпшення на зазначену суму, а пізніше викупило орендоване майно та звернулося до суду із вимогами про відшкодування витрат. Депутат Юрій Антіпов попросив Тетяну Дакову прокоментувати ситуацію, аби всім стало зрозуміло, чому виникла така заборгованість та чому міська влада своєчасно не оскаржила таке рішення суду. Тетяна Дмитрівна відповіла, що не уповноважена давати подібні коментарі та лише зачитала рішення суду. Вона додала, що є можливість задовольнити позовні вимоги за рахунок резервного фонду, проте абсолютна більшість проголосувала проти. На сьогодні справа знаходиться на касації у Вищому господарському суді України, і, якщо його рішення буде на користь ТОВ «Спецтехнологія», цю суму доведеться закладати до бюджету міста на 2014 рік.

Жваве обговорення виникло під час розгляду проекту рішення щодо погодження проекту «Закриття існуючого сміттєзвалища в м.Новомосковську з виконанням заходів щодо подовження терміну експлуатації сміттєзвалища на період робіт з рекультивації». Згідно нього, у разі перемоги на Всеукраїнському конкурсі проектів та програм, депутати мали б передбачити кошти в сумі 300 тис. грн. на співфінансування вказаного проекту в міському бюджеті на 2014 рік. Але, звинувативши міського голову у незаконному ветуванні рішення про закриття звалища, депутати від більшості не підтримали погодження проекту.

Вкотре Сергій Мороз виніс на розгляд сесії питання передачі Палацу Металургів до власності громади міста та вкотре попросив депутатів подумати про людей, а не підтримувати комерційні інтереси, але й цього разу більшість не проголосувала за повернення Палацу Металургів м. Новомосковську.

Причиною протистояння у міській раді знову стали міські спортсмени, а саме – вихованці ФСТ «Україна» (директор С. Скляренко), яким не було подовжено термін безоплатної оренди у приміщенні по вулиці Комсомольській, 29 (площею123,8 кв.м).

Нагадаємо, що спортсменам неодноразово пропонувалося зайняти інші приміщення, котрі є у комунальній власності, але порозуміння досі знайти не вдалося. До того ж, питання безоплатної оренди викликало здивування в деяких депутатів, адже послуги організації платні, за словами народних обранців, вона не має законних підстав для отримання оренди на пільгових умовах приміщення, яке належить управлінню освіти. Керівник ФСТ «Україна» Сергій Скляренко в свою чергу заявив, що організація, яку він очолює, є позашкільним закладом освіти, про що вказано в їхньому Статуті, та що, наприклад, у Дніпропетровську подібні школи мають пільгові умови оренди комунальних приміщень. На це відреагувала заступник міського голови з соціальних питань Ірина Калюжна, яка зазначила, що тарифи на надання подібних послуг мають бути затверджені на міськвиконкомі, чого зроблено не було, а також додала, що перереєстрація Статуту організації відбулася із порушенням чинного законодавства. До того ж, за її словами, міська влада не має права надавати оренду на пільгових умовах комерційним організаціям.

Вихід із ситуації, що склалася, запропонував присутній у залі депутат обласної ради Юрій Осетров: визначити розмір орендної платні, але допомогти спортсменам із фінансуванням, дотримуючись чинного законодавства. А використання коштів контролювати.

Депутат Леонід Білий закликав всі зацікавлені сторони до спільної розмови.

Деякі депутати підтримали спортсменів, але зазначили, що у такому випадку, треба підтримувати всі спортивні організації міста. Однак більшість не проголосувала за проект рішення і оренду спортсменам подовжено не було.

Не підтримали депутати і проект рішення про погодження проекту «Закриття існуючого сміттєзвалища в м. Новомосковську з виконанням заходів з подовження терміну експлуатації сміттєзвалища на період робіт з рекультивації». Свою позицію з цього питання висловив депутат Леонід Матвієнко, котрий звинуватив міського голову у спробі повернутися до відкриття сміттєзвалища та підготовці документів у старому бюрократичному стилі. С. Мороз відповів, що не має права працювати поза законом, а діє виключно у рамках чинного законодавства.

Земельні питання законодавці розглянули з деякими змінами. А отримали зауваження автори рішень від депутата Любові Піхотіної через надмірну кількість описок та помилок. Вона попросила на майбутнє приділяти увагу не лише змісту проектів, а й дотримуватися правил орфографії, вимагаючи поваги до тих, хто читає ці документи.

Насамкінець Борис Мазур зачитав чи то проект рішення, чи просто звернення до Президента України. Але оскільки не всі депутати були ознайомлені з документом, С. Мороз запропонував згодних із текстом поставити під ним свої підписи.

На цьому остання у 2013 році сесія завершила свою роботу.

Хочеться побажати представникам депутатського корпусу більш злагодженої та конструктивної роботи у новому році, прийняття соціального, але об’єктивного бюджету міста, і, звісно ж, його виконання.

Андрій Александрович

Можливо, Вам буде цікаво

By