Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину – теж злочин

Новомосковська міліція суворо попереджає тих, хто свідомо каже неправду, повідомляючи про злочин. За таку, здавалося б, незначну брехню доведеться у кращому випадку займатися виправними роботами, у гіршому – сісти за ґрати.

Протягом дев’яти місяців поточного року в Новомосковському міському відділі міліції було зареєстровано півтора десятка завідомо неправдивих повідомлень про вчинення злочину.

Найбільша кількість неправдивих заяв до міліції надходить про викрадені мобільні телефони, які насправді ніхто не крав. Дуже часто підлітки, які обміняли або загубили телефон, батькам розповідають казки про те, що стільниковий у них вкрали. Батьки йдуть із заявами до міліції. Правоохоронці порушують кримінальну справу, починають пошуки, а виявляється – просто марно витрачають свої зусилля, адже мобілку ніхто не крав.

30 червня цього року до міліції надійшло повідомлення від анонімного заявника. Він повідомив, що 30.06.2011 року невідома особа в районі Новомосковської центральної районної лікарні заволоділа мобільним телефоном неповнолітнього Г., 2000 р.н., та втекла з місця пограбування. Одразу слідчо-оперативна група міської міліції виїхала розкривати тяжкий злочин «по гарячих слідах», але при проведенні оперативно-розшукових заходів було встановлено, що факту пограбування не було. Хлопець упустив з рук свій мобільник у річку, а щоб батьки не сварили його, вигадав історію про пограбування.

Але до таких дій часто вдаються не лише неповнолітні, а й цілком дорослі люди. На початку червня 2011 року до міліції звернулась громадянка А., яка повідомила про те, що з її жіночої сумки в маршрутному таксі «Дніпропетровськ-Орлівщина» невідомі особи викрали мобільний телефон. Правоохоронці порушили кримінальну справу за статтею 185 КК України (крадіжка). На розкриття цього неіснуючого злочину був задіяний особовий склад карного розшуку, патрульно-постової служби, витрачені сили, час та бюджетні кошти, а насправді довелося доводити, що «потерпіла», аби приховати вчинок неповнолітнього сина, який загубив цей телефон, пішла на порушення закону. Телефон невдовзі знайшовся: його знайшли біля ріки та перепродали. Мобілку ніхто не крав. Заявниця згідно із ст.63 Конституції України відмовилась від будь-яких пояснень з цього приводу.

Останнім прикладом було завідомо неправдиве повідомлення про вчинення тяжкого злочину – пограбування.

6 жовтня о 21.45 до чергової частини новомосковської міліції звернулася 40-річна місцева мешканка з заявою про те, що цього дня близько 21.00 біля магазину «Комфі», розташованого по вул.195-ї Стрілецької дивізії м.Новомосковська, невідома особа відкрито заволоділа її мобільним телефоном «Нокіа». На місце пригоди виїхали слідчо-оперативна група у повному складі, відповідальні від керівництва, особовий склад сектору дільничних інспекторів міліції, карного розшуку, патрульної служби та працівники державної служби охорони. До півночі проводилися оперативно-розшукові заходи, спрямовані на виявлення та затримання злочинця, було порушено кримінальну справу за фактом пограбування, а о 2.00 годині до відділу міліції знов прийшла потерпіла та повідомила, що ніякого пограбування не було, а історію з пограбуванням вона вигадала. Виявилося, що знов всі зусилля правоохоронців були марними, бо пограбування взагалі не було.

Відтепер міліціянти не дозволятимуть використовувати свій час безкарно і за кожним з таких фактів порушуватимуть кримінальну справу за статтею 383 Кримінального Кодексу України «Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину». Такі дії караються виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років. Ті самі дії, поєднані з обвинуваченням особи в тяжкому чи особливо тяжкому злочині, караються обмеженням волі на термін від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий термін.

Можливо, Вам буде цікаво

By