Чи все у Новомосковську спокійно?

Останнім часом до редакції газети надходить багато питань щодо збільшення на вулицях міста злочинів, в тому числі грабежів та крадіжок. Для з’ясування ситуації ми звернулися до начальника кримінальної міліції Новомосковська підполковника Андрія Анатолійовича Клименка.

— Андрію Анатолійовичу, чи насправді кількість злочинів, скоєних на території міста, останнім часом збільшилася, та якщо це так, то з чим це пов’язано?

— Так, кількість злочинів дещо зросла, але це пов’язано з тим, що громадяни із настанням тепла почали відвідувати власні дачні ділянки та будинки, де протягом зими майже не з’являлися, а тепер виявляють відсутність тих чи інших матеріальних цінностей, які за цей період було вкрадено. Тож заяви саме про такі злочини псують кримінальну статистику кожної весни. За іншими заявами громадян підвищення кількості злочинів зафіксовано не було. Навпаки, показники з розкриття фактів крадіжок із проникненням, у порівнянні із торічними, зросли. Щодо тяжких злочинів, таких як грабіж та розбійні напади, майже всі вони розкриваються. Від початку цього року в місті було скоєно 3 розбійні напади, і всі було розкрито. З тринадцяти грабежів на території міста і району розкрито десять. Тобто можна сказати, що розмови про зростання злочинності на вулицях безпідставні.

— А що ви можете сказати про велику кількість крадіжок із автомобілів, які точно мають місце в останні місяці?

— Згоден, від початку року таких злочинів зафіксовано 60, з них поки що розкрито лише 19, але сподіваємося, що за іншими винних також буде знайдено та покарано. Складність розкриття подібних злочинів полягає в тому, що злочинці майже не залишають слідів, а крадіжки відбуваються дуже швидко, частіше — в темний час доби та майже завжди без свідків. Проте, у порівнянні із минулим роком, динаміка збільшення таких крадіжок досить незначна. Велику кількість крадіжок із автомобілів саме останнім часом ми схильні пояснювати дією злочинного угруповування, яке діяло на території Новомосковська заїжджими „гастролерами”. Можливо, з Дніпропетровська чи Павлограда.

— Останнім часом у засобах масової інформації багато розповідають про заплановані зміни у карному кодексі, згідно яких, з місць утримання в’язнів на волю може вийти велика кількість людей, яким буде важко адаптуватися до нормального життя в суспільстві, в тому числі й знайти роботу і засоби для існування. Як це може вплинути на криміногенну обстановку в місті та в Україні зокрема? І взагалі, чи є тенденція до збільшення кількості умовно-достроково звільнених?

— Щодо таких тенденцій, я не можу відповісти точно. Для цього треба робити аналіз, але таких розрахунків ми не робили. Це скоріш питання до пенітенціарної служби. Можу лише сказати, що у випадку прийняття карно-процесуального кодексу у новій редакції, на волі опиниться більша частина в’язнів, а це, безперечно, вплине на криміногенну обстановку в усій країні, і навряд чи на краще.

— Товарищу підполковнику, в якому стані зараз знаходиться справа щодо побиття студентки Новомосковського ПТУ-48?

Щодо винних у нанесенні дівчині тілесних ушкоджень буде заведено карну справу, але лише після отримання нами акту судово-медичної експертизи, який, в свою чергу, можна скласти лише після повного одуження потерпілої. Саме тому ми досі не могли прийняти рішення про порушення карної справи. Зараз постраждала пройшла повний курс реабілітації, отримала акт судмедекспертизи. Нині матеріали справи знаходяться у прокуратурі. Протягом 10 днів ми повинні порушити карну справу про нанесення тілесних ушкоджень середньої важкості. Кількість фігурантів за справою визначить слідство.

— Андрію Анатолійовичу, вже кілька місяців не вирішується ситуація щодо побиття наглядачів двох кладовищ. Ця проблема турбує багатьох мешканців і особисто тих, хто й досі працює на цвинтарях. Чи можете ви внести ясність в це питання?

На жаль, цю ситуацію коментувати я не маю права через те, що й досі проводяться слідчі дії. Таке поняття, як таємниця слідства забороняє розголошувати деталі оперативних і слідчих заходів. Можу лише додати, що поки не буде визначено територіального статусу кладовищ — районний чи міський, ми маємо право лише охороняти громадський порядок.

— Наостанок хотілося б запитати, чи готується особистий склад міськрайонної міліції до зустрічі іноземних гостей міста під час проведення влітку в Україні Чемпіонату Європи з футболу Євро-2012? Адже так склалося географічно, що Новомосковськ знаходиться на перетині декількох доріг до міст-учасників, і іноземні туристи не оминуть нашого міста.

— Готується, звичайно. Щотижнево група з 15-ти співробітників займається вивченням англійської мови. Також ведеться розробка інструкцій щодо дій співробітників міліції під час виникнення надзвичайних ситуацій за участю іноземних громадян. Сподіваємось, що іноземні гості залишаться задоволені гостинністю наших городян і компетентністю співробітників правоохоронних підрозділів Новомосковська та району.

Можливо, Вам буде цікаво

By