За першої ж можливості негайно повідомляйте в міліцію за номером 102

4 лютого до чергової частини Новомсковського міського відділу міліції звернувся 36-річний місцевий мешканець, який повідомив, що на вул. Комсомольській невідома особа відкрито заволоділа мобільним телефоном його 10-річного сина. Але зловмисник не встиг скористатися викраденим – його було затримано батьком потерпілого школяра.

Як стало відомо, хлопчик прибіг додому і розповів про те, що трапилося батькові, а той одразу кинувся шукати зловмисника. У дворі розташованих поблизу будинків чоловік не тільки розшукав кривдника дитини, а й особисто затримав, після чого звернувся до правоохоронців.

У ході перевірки співробітники сектору карного розшуку та кримінальної міліції у справах дітей встановили особу чоловіка, який скоїв грабіж. Ним виявився 17-річний місцевий мешканець, учень ПТУ-48. Під час з'ясування всіх обставин події було встановлено причетність цього підлітка до іншого пограбування – в січні поточного року він таким же способом відкрито заволодів мобільним телефоном 9-річного хлопчика. Наразі обидва телефони вилучені, відкриті кримінальні провадження за ст.186 КК України. Що саме штовхнуло підлітка на тяжкий злочин, встановить слідство, а міру покарання було обрано судом. Однак щасливе майбутнє для нього найближчим часом може бути тільки у мріях.

Розглядаючи проблему злочинності серед неповнолітніх, необхідно виділити сукупність обставин та факторів, що сприяють її розповсюдженню. Їх дуже багато. Але основним з цих факторів неодмінно є сім'ї, в яких виховуються майбутні правопорушники і злочинці. Існують такі родини, де дітям ще з дитячого садка приділяють недостатньо уваги, закривають очі на їх погану поведінку, безвідповідальне ставлення до оточуючого світу та людей, заохочують їх розбещеність та примхи, сприяють набуттю ними поганих звичок. Сукупність всіх цих якостей надалі може стати способом життя, що неухильно приведе таку людину на злочинний шлях.

Громадяни мають і самі дотримуватися елементарних правил безпеки, які унеможливлять скоєння проти них протиправних діянь, і навчати безпеці дітей. Радимо школярам: увечері не ходіть поодинці, якщо ви йдете пішки у вечірню годину, попросіть дорослого, якому ви довіряєте, чи сильнішого за вас провести вас. Не розмовляйте по мобільному телефону, вимикайте виклик телефону, а потім телефонуйте з безпечного місця. Плануйте свій маршрут освітленими місцями, уникайте парків, скверів, подвір'я, підозрілих місць і галасливих компаній. Вимикайте мобільні телефони, прикрийте прикраси, цінні речі, а краще зніміть їх. Не заходьте в під'їзд або в ліфт разом із незнайомцями, почекайте людей, що викликають довіру, наприклад, пару похилого віку. Нікуди не йдіть з незнайомцями, якими б привабливими не були їх запрошення – у кіно, у кафе, покататися на велосипедах, човнах, машинах, подивитися якусь тварину тощо.

Якщо ви почули на вулиці кроки за спиною або побачили підозрілу особу, яка йде назустріч вам – прискорте темп, перейдіть декілька разів на інший бік вулиці, поверніть. Якщо хтось переслідує вас – не панікуйте: перейдіть на біг, прямуйте до будинків або людних, освітлених місць, зайдіть до найближчого магазину або іншої установи. Завжди повідомляйте батькам, де ви перебуватимете та коли плануєте повернутися додому.

Якщо хтось наздогнав вас, а допомогти нікому, то в цій ситуації тримайтеся спокійно. На вимогу віддати мобільний телефон або гаманця – ліпше спокійно це зробити. Намагайтесь уважно розглянути злочинця, а саме його прикмети (зріст, одяг, колір волосся, особливі прикмети).

Майже всі ці правила стосуються і дорослих осіб. Якщо така біда сталася з кимось із вас, то, не гаючи часу, телефонуйте 102, 7-31-66, 38-00-67 та повідомте про прикмети грабіжників та напрямок, у якому вони втекли. Запізнілий дзвінок значно знижує шанси затримати злочинців та повернути ваші речі. Не будьте байдужими, якщо з кимось на ваших очах сталося подібне нещастя. Допомагайте іншим – допоможуть і вам.

Тетяна Попова, майор міліції

Можливо, Вам буде цікаво

By