Вода вкотре подорожчала

На сьогодні вода є стратегічним ресурсом для будь-якої країни, проте для багатьох українців, що живуть поряд із найбільшою річкою Європи, вона чомусь стає все більш дорогим задоволенням. Адже в той час, поки представники центральної влади переконують громадян в тому, що енергоносії (електроенергія, природній газ тощо) мають подешевшати, на місцевих рівнях чиниться справжнє самоуправство.

Не став винятком і наш Новомосковськ. 16 листопада відбулося позачергове засідання Новомосковського міськвиконкому, члени якого майже одностайно проголосували за підвищення тарифу на водопостачання.

Лише депутат обласної ради Вікторія Шилова спробувала завадити цьому. Проте рішенням виконавчого комітету міста нові тарифи на водопостачання та водовідведення все ж таки було затверджено. Новомосковський міськводоканал обґрунтовує таке рішення збільшенням вартості електроенергії, природнього газу, металопрокату, матеріалів, спецодягу тощо. Також підвищення тарифів комунальне підприємство виправдовує, посилаючись на висновки Державної інспекції з контролю за цінами в Дніпропетровській області № 6/2/1-88, № 6/3/1-89 від 16.03.2011 р. щодо розрахунків економічно обґрунтованих планових витрат на виробництво житлово-комунальних послуг згідно Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Тож виконавчий комітет міської ради вирішив:

Затвердити тарифи на послуги водопостачання та водовідведення:

а) водопостачання (за 1 куб. м. з урахуванням ПДВ)

– для населення – 6,39 грн.;

– для бюджетних організацій – 9,68 грн.;

– для інших споживачів – 10,66 грн.;

б) водовідведення (за 1 куб. м. з урахуванням ПДВ)

– для населення – 2,89 грн.;

– для бюджетних організацій – 5,75 грн.;

– для інших споживачів – 8,42 грн.

2. Встановити вищеперераховані тарифи з 05.12.2011 р.

Тож тепер 1 м куб. води для населення, яке має лічильники, разом із водовідведенням коштуватиме 9 грн. 28 коп.

Під час засідання комітету заступник голови обласної ради Вікторія Шилова неодноразово наголошувала на безпідставності підвищення тарифів та необхідності перевірки фінансово-господарської діяльності комунального підприємства. Адже керуючі посади КП «Новомосковськводоканал» за словами обласного депутата, складають ледь не третину від загальної кількості працівників підприємства.

– Майже всім відомо, що зарплати керівництва Новомосковського водоканалу одні з найвищих у місті, – каже Вікторія Віталіївна, а їхня сума, за приблизними підрахунками, сягає 300 тис. грн. на місяць. При цьому втрати води, за словами комунальників, складають близько 30%, але фінансові втрати з цього приводу однозначно лягають на споживача, адже компенсуються вони за рахунок подібних підвищень тарифів на водопостачання та водовідведення, – впевнена депутат.

На запитання – які ж дільниці водопроводу було відремонтовано для зменшення втрат води, керівництво підприємства відповіді не знайшло.

За словами В. Шилової, виникає цілком логічне запитання: як на підприємстві, в якого такі господарські проблеми, може працювати 40 керівників із 155 працюючих та отримувати зарплатню до 5 тис. грн. і більше? Мабуть, це і є відповіддю на головне питання – чому ми сплачуємо такі великі рахунки за воду, яка, до речі, не відповідає санітарним нормам. А чи задавався такими питаннями міський голова Сергій Мороз, коли підписував таке рішення? Можливо, в таких діях можна знайти раціональне зернятко, але раціональне не для споживачів. Тактика може полягати в тому, що при здешевленні ціни на природній газ тарифи на водопостачання теж доведеться знижувати. А якщо вартість води підняти сьогодні, у майбутньому її можна буде зменшити до того ж рівня, тим самим не втративши чималих прибутків. Так чи інакше, чиновник знов попіклувався про комунальне підприємство та його керівництво, а про пересічного мешканця, як і завжди, не згадав.

Можливо, Вам буде цікаво

By