Усе любов\’ю змiряне до дна

День 13 лютого був морозний, вітряний, з ожеледицею. А у Центральній міській бібліотеці, як завжди, тепло, затишно, святково. Сюди прийшли читачі і молоді, і поважного віку. В цей день тут проходив літературно-музичний вечір до дня закоханих «Усе любов’ю зміряне до дна». Усе на світі, сказано в Біблії, тримається на любові: до рідного краю, до батька і матері, до дітей, до землі, до мови, до пісні, до природи, до улюбленої роботи…

Але найсвятіше – це кохання, палке і ніжне почуття, благородне і чисте, вірне і вічне.

Зустріч було присвячено дню закоханих, святому Валентину. Ведучі вечора бібліотекарі В. Пілюгіна, Т. Коряк як дослідники розказали читачам історію свята Валентина, яке було започатковано ще 17 століть тому. Саме тоді о. Валентин благословив закохану пару на шлюб у церкві, за що був покараний. З того часу о. Валентин був причислений до лику святих, а у світі 14 лютого стали відзначати, як день закоханих.

Ведучі переконливо розповіли про романтичне і платонічне кохання, про ніжне і вічне кохання у сім’ї, про нерозділене і безнадійне. А тому кохання – «радощі й горе», як співається у пісні.

Розповідь ведучих супроводжувала читанням віршів ведучий бібліотекар Н. Дегтяр, зачаровуючи слухачів поетичними рядками інтимної класичної української лірики та зразками сучасної поезії.

Окрасою вечора стало художнє читання та спів Сергія Іванова, студента Дніпропетровського театрально-художнього коледжу і читача бібліотеки. Він з душевністю та болем читав вірші та співав пісні на поезії Івана Франка із збірки «Зів’яле листя». Слухачі ледве стримували сльози. Ось вона – сила слова! Переконало у цьому і читання ліричних віршів дуету у складі Сергія Іванова та Інни Соловйової.

Чарувала слухачів своїм талантом Даринка Симонова, член літературно-мистецького об’єднання «Сарма», переможець поетичного конкурсу, студентка медичної академії. Вона читала свої ліричні вірші, грала на скрипці.

Нікого не залишили байдужим, дійшли до серця, до душі пісні про кохання у виконанні Насті Чарун та Насті Строїло, студенток Дніпропетровського училища культури. Їхні гарні вишиванки, віночки із маками і колоссям, ліричні пісні демонстрували силу і красу української душі і пісні.

Глядачі були дуже вдячні солістам і дитячому зразковому вокальному ансамблю «Фантазія» (кер. Л. Ткаченко).

Прочитала і я на цьому вечорі свої ліричні вірші «Вогонь незримої субстанції», «Листопад». Вони ввійшли до розділу нової збірки «Посвята». Від імені Товариства «Просвіта» імені Т. Шевченка подарувала бібліотеці два томи творів Івана Франка із збіркою ліричних віршів.

На дворі – тріскучий мороз і заметіль, а у слухачів і учасників вечора на душі тепло, затишно.

Щиро вдячна працівникам бібліотеки за їх уміння написати сценарій, донести до слухачів і читачів силу, красу, багатство українського слова, української літератури, що вони утверджують і збагачують українську мову.

Пишу напередодні Міжнародного дня рідної мови (21 лютого), ювілею Лесі Українки. Приходьте щонеділі у бібліотеку о 14.00 – і ви отримаєте задоволення для душі, для інтелектуального розвитку.

Можливо, Вам буде цікаво

By