Пiд бiлим вiтрилом пера

Під такою назвою відбулася зустріч членів клубу «Поетичні перлини Присамар’я» із Олександром Тараненком — поетом, журналістом, якого знають не лише на Дніпропетровщині. Його чудові вірші покладені на музику, і Петро Клименко, композитор і співак, дарує ці прекрасні музичні твори шанувальникам ліричної пісні в усіх куточках України.

Можна сказати, пощасливилось «поетичним перлинам». Бо слухати вірші з вуст Олександра Андрійовича — велика насолода, вони торкаються найчутливіших струн людського серця. Поетичні рядки відомого і шанованого автора близькі кожному з нас, бо в них — любов до рідного краю, до матері, своєї родини, друзів.

Поезія О. Тараненка відрізняється особливою милозвучністю та ліричністю. Його збірки «Серед степу криниця», «Обеліск», «Сільські мадонни», «Баран на базарі», «Душі моєї ліра», «Принади осіннього саду» — як цілюща кринична вода у літню спеку. Тут кожен знайде близькі для себе рядки: про людські стосунки, сатиричні та смішні побутові історії, шану та повагу до рідного слова, свого коріння, любов до нашої славної України.

Зустріч із знаним та шанованим поетом відбулася напередодні Всесвітнього дня поезії, і була приурочена саме цій даті», тож місцеві поети провели цього дня поетичні авторські читання.

Місцеві автори поетичного слова не завжди мають можливість друкуватися, а тим паче видати власну збірку. Тому організатор і керівник свята, провідний бібліотекар Наталія Анатоліївна Дегтяр запропонувала місцевим поетам ознайомити Олександра Андрійовича із власними віршами. Серед них багато достойних. З деякими О. Тараненко вже знайомий, когось чув уперше, але пообіцяв, що обов’язково розмістить їх на сторінках газети «Зоря», де на сьогодні працює редактором спеціального випуску «Ветеран Придніпров’я». За словами поета, вірш лише тоді може вважатися віршем, якщо в ньому є душа. У поетиці новомосковських авторів ця складова присутня.

Наприкінці зустрічі поета так полонили поетичні твори новомосковців, що він запропонував організовано зібрати найкраще із поетики з тим, аби потім надати нашим землякам цілу сторінку в обласній газеті. — Нехай читають люди з усієї області і знають, які таланти живуть у місті на Самарі, — підсумував гість.

Власні вірші прочитали брати Олександр та Анатолій Хиря, Олександр Таран, Анатолій Михалевич, Іван Міхєєв, Вікторія Юрченко, Галина Остренко, Ольга Александрович, Емма Шаповалова, Дарина Сімонова, Тетяна Варченко.

Довго не розходилися учасники заходу. Тепла атмосфера, яка завжди панує на подібних зустрічах у Центральній міській бібліотеці, не відпускала. Було про що поговорити, поділитись враженнями. Без сумніву, таке спілкування надихне поетів на нові творчі злети.

Можливо, Вам буде цікаво

By