Весна проводжала Шевченка

До 200-річчя Тараса Шевченка у НВК №1 стартував шкільний проект «Наш Шевченко».

У березні у затишній залі школи для учнів 8-11 класів було проведено захід «Троянди Тарасової любові» (уч. Г. Казакова), під час якого говорилося про кохання Великого поета українського народу. На захід було запрошено народний ансамбль бандуристів «Сарма» (кер. С. Куценко), який подарував присутнім пісні на слова Т. Шевченка.

Учні 8-11 кл. презентували власні дослідження за темою «Тарас Шевченко і Катеринославщина», над якими ґрунтовно працювали декілька місяців. Одинадцятикласники (кл. кер. Т. Білокриницька) довели історичні факти перебування Великого Кобзаря на Дніпропетровщині, розкрили історії написання поетичних творів митця. Десятикласники (кл. кер. І. Грицай) зосередили увагу на поетичних доробках письменників рідного краю, присвячені Тарасу Шевченку, декламували вірші Кобзаря. Також було презентовано виставку поетичних збірок письменників рідного краю, які у своїх поезіях звертаються до образу Т. Шевченка. Приємно зазначити, що поряд з іменитими майстрами слова є поетичні збірки вчителів нашої школи Т. Білокриницької та І. Грицай, дві – «Гурт» і «Джерельце» поетів-початківців, учнів нашої школи. Дев’ятикласники (кл. кер. В. Пшеничка) презентували дослідження: увіковічення пам’яті Великого Кобзаря на Дніпропетровщині.

Брейн-ринг «Шануймо пам’ять Кобзаря» (Л. Пилипенко) приніс перемогу команді «Гайдамаки» (11 кл.); «Тарасові діти» (9 кл.) з «Патріотами» (10 кл.) розділили 2-е місце у знаннях про життєвий та творчий шлях Т. Шевченка.

Під час усного журналу «Знать од Бога і голос той, і ті слова» викладачі акцентували увагу на висвітленні особливості духовного світу Т. Шевченка, його ставлення до пісні, співу. Вокальні ансамблі (кер. О. Ходосенко) хлопчиків (6 кл.) та дівчаток (10 кл.) майстерно виконали низку пісень на слова Т. Шевченка.

З метою популяризації творчої спадщини, активізації патріотичного виховання, пов’язаного з іменем видатного митця відбувся єдиний урок позакласного читання для учнів початкової школи «Тарас Шевченко – оспівувач краси рідного краю!». Школярики інсценували уривки з творів про життєвий шлях митця, декламували поетичні твори Т. Шевченка, в яких він оспівує красу української природи.

Юні журналісти НВК №1 (кер. І. Грицай) оформили бюлетень «Великий Кобзар і Катеринославщина». Кожен клас презентував тематичну газету до 200-річчя Тараса Шевченка і фотозвіт проведених заходів «Наш Шевченко», протягом навчального року під час шкільних лінійок учнями впроваджувалися рубрики «Говоримо правильно» та «Поезія Кобзаря».

Марина Рєпка, клуб журналістів НВК №1

Можливо, Вам буде цікаво

By