Робімо добро, і не лише у дні посту…

Свята Церква, помалу готуючи нас до посту, у М'ясопусну неділю наказала не їсти м'ясні страви. У часи сиропусної або сироїдної седмиці Церква дозволяє споживати тільки молочні стра­ви. Та в Сиропусну неділю треба й від цих страв відмовлятися. Звідси й назва “сиро-пуст”, тобто відпущення сира. Цей тиждень називався в народі сирний або масляний, а Сиропусна неділя мала назву пущення, тобто утримання від усіх молочних продуктів.

Як поводити себе православному християнину у ці дні, як правильно підготуватися до посту, ми запитали у настоятеля Свято-Троїцької церкви УПЦ Київського патріархату о. Миколая (Капралика).

– Останній тиждень підготовки до великого посту особливий: кожна людина має достойно підготуватися до великого свята – Воскресіння Христового. Тому цей тиждень ми маємо не лише утримуватись від їжі, а й відвідувати православні храми, брати участь у богослужіннях, обов’язково прийти до сповіді, прийняти святе причастя, з’єднатись через хліб і вино з Господом, очиститись духовно. Бо сказано у святому Євангелії, хто причащається, у тому Бог перебуває до кінця віку, і того Господь воскресить останнього дня. У м’ясопусну неділю, як розповідає Євангеліє, відбудеться Страшний суд. Коли це буде – ніхто не знає, але людина повинна бути готовою. Тому перед великим святом іде посилена підготовка до посту.

Господь сказав, що рід лукавий виганяється постом і молитвою, і якщо ми будемо постити і молитися, ми будемо угодні Богові, і він допомагатиме нам. Піст необхідний для того, щоб людина потрапила до раю, у вічне життя після тимчасового, бо ми є гостями у цьому житті. Ми заробляємо собі скарби, щоб предстати перед Богом у день Страшного суду. З чим можна досягти царства Божого, залежатиме від кожного з нас.

А після посту ми з радістю зустрінемо велике Воскресіння Господнє – святий Великдень.

Бажаю всім новомосковцям достойно витримати кілька тижнів посту, бути стриманими, смиренними, і обов’язково попросити пробачення один у одного, забути всі образи. Недаремно цей тиждень ще називається прощеним. І потрібно це для того, щоб ми з відкритим серцем прийшли до Бога. Як сказано в молитві: …прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим…. Не треба тримати у серці образу, зло, а треба звільняти душу від цього тягаря, тоді і Господь нам простить. Бо він сказав, …якщо ви робите добро моєму молодшому братові, то ви і мені робите добро…

Наслідуймо заповіді Божі: робімо лише добро, і не тільки у піст. Господь милостивий, він смертю смерть подолав, і кожному, хто вірить у нього, життя дарував.

Хочу нагадати, що увесь піст богослужіння проводитиметься кожної середи і п’ятниці – служитиметься літургія раніше освячених дарів з 8.00 ранку. У суботу і неділю – повна літургія. А перший тиждень посту кожен день о 8.00 та о 15.00 служитиметься канон Андрія Критського – Великий Канон.

Приходьте, шановні новомосковці, на службу Божу, моліться, сповідайтеся, причащайтеся, і зустрічайте із щирістю і світлом та добром у серці Святе Воскресіння Христове.

Божого благословення всім і всіляких щедрот від Всевишнього!

Можливо, Вам буде цікаво

By