Книжкова скарбниця чекає на вас

Новомосковська міська бібліотека, як завжди, підтримує історико-культурні традиції України. Черговими подіями, що не оминула своєю увагою бібліотека, стали ювілеї творів національної літературної спадщини.

Дві тисячі десятого року святкуємо 50 років від дня написання роману «Вир» Г. М. Тютюнника. Авторові вдалося створити широке епічне полотно, густо населене різноманітними персонажами, в межах якого порушувались вічні проблеми людського буття. Григорій Тютюнник відмовився від схематизованого, одноплощинного зображення людини, натомість представив своїх героїв неповторними особистостями.

Роман «Вир» посідає особливе місце, як у творчості прозаїка, так і в історії українського письменництва.

Вже 75 років минуло з дня видавництва історичного роману Ю. Яновського «Вершники». У своєму творі автор зображує трагедію українського народу 20-х років двадцятого століття, яка полягала в зміні родинних і народних цінностей заради якихось нових, невідомих, що призвели до братовбивчої війни.

«Вершники» – найменший за обсягом та найзмістовніший за тематикою роман про громадянську війну на Україні. Ця війна, наголошує автор, пройшла не лише територією України, а й по людських долях.

Шанувальникам української книги випала честь святкувати також 130-ту річницю з дня видавництва роману П. Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?», в якому відображено життя українського селянства протягом кількох поколінь – від заселення південних степів і закріпачення сіл до реформи 1861 року і введення пореформених порядків.

Письменник переконливо показав, що селяни були обдурені, що реформа не принесла справжньої волі, її було здійснено в інтересах поміщиків і капіталістів. Остаточний варіант роману не зміг вийти друком в Україні. Він був надрукований лише 1880 року у Женеві за сприяння Михайла Драгоманова.

І, нарешті, 165 років минуло, як надруковано такий видатний шедевр української літератури, як історичний роман «Чорна Рада» Пантелеймона Куліша. У цій «хроніці історичних подій» автор досить точно відтворив чорну раду у Ніжині, яка відбулася 1663 року. Героями роману стали: полковник Сомко, запорізький кошовий Іван Брюховецький, священик Шрам, запорожці Кирило Тер та Богдан Чорного, хуторний козак Черевань та ін.

Народи славились великими мужами

Війни й політики, науки і іскуства,

А ми пишаємось дівчатами й жінками,

Вінцями красоти, скарбівницями чувства.

Пантелеймон Куліш

Не зайвим буде нагадати, що усі вище згадані твори, чекають свого читача на полицях ново московської бібліотеки, і здивують відвідувачів своїм різноманіттям.

Завітавши до новомосковської міської скарбниці українського слова, ви зможете віднайти багато перлин української творчості, плеканих українським народом і відполірованих часом для душі, що воліє до прекрасного навіть у такі непрості часи.

Источник: Ксюта Іонідіс

Можливо, Вам буде цікаво

By