На вікнах візерунки – чекай рахунки…

З приходом зими додається клопоту жителям, адже опалювальний сезон змушує добре потрусити кишені. Рахунки за тепло, газ, воду тощо псують не лише настрій, а й якість життя наших громадян. Адже уникнути подорожчання енергоносіїв цієї зими урядові не вдалося. І знову до місцевого управління праці та соцзахисту населення, а точніше – відділу субсидій, слизькими стежками потягнулися пенсіонери, молоді матусі та безробітні.

У Держбюджеті України на 2011 рік на «надання послуг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, побутового газу, послуг тепло- й водопостачання та водовідведення, квартплати (утримання будинків та споруд прибудинкових територій), вивозу побутових та рідких відходів» передбачено 7 млрд. грн., що на 1,1 млрд. грн. більше, ніж торік.

У Мінсоцполітики запевняють, що закладених ресурсів достатньо для забезпечення потреб соціально незахищених прошарків населення у даному виді соціальної допомоги від держави з урахуванням прогнозованих змін тарифів на тепло- та електроенергію протягом поточного року.

Хотілося б вірити, що влада турбується за громадян, та є одне «але». Кожен, хто хоч раз у житті оформлював субсидію, напевно, асоціює цю справу із великими бюрократичними труднощами. І справа не у працівниках згаданого відомства, які добросовісно виконують свою роботу. Збір великої кількості різних довідок визначений не ними, але це зазвичай досить важкий і довгий процес.

Заступник керівника відділу субсидій Олена Лялюк запевнила нас, що процес отримання соціальної допомоги був спрощений, а кількість довідок зменшена до мінімуму. Тож, можна без усіляких труднощів отримати допомогу від держави.

Отже, сім’я може розраховувати на субсидію у тому випадку, якщо витрати на комунальні платежі перевищують 20% від загальної суми доходів. Для тих, хто сам утримує помешкання, субсидія надається тоді, коли сума комунальних платежів перевищує 15% від суми доходів.

Як оформити субсидію. Власник помешкання має звернутися у відділ субсидій за місцем реєстрації з усіма необхідними документами. Далі необхідно написати заяву та заповнити декларацію про доходи та майно прописаних осіб, а також чоловіка (жінки) та неповнолітніх дітей, що проживають за іншими адресами. У декларації вказуються додаткові джерела доходів, такі, як здача в оренду житлових приміщень, робота без оформлення трудових відносин тощо. Крім того, декларуються великі витрати, зроблені протягом 12 місяців до звернення за субсидією, такі, як купівля квартири, землі чи автомобіля.

Необхідні документи:

– ідентифікаційні коди, паспорти, свідоцтва про народження осіб, зареєстрованих у помешканні (оригінали документів);

– квитанції про сплату комунальних послуг та квартплату за останні 6 місяців;

– технічний паспорт квартири(будинку);

– довідки про доходи з місця роботи або навчального закладу, у випадку безробіття – довідка з центру зайнятості. Пенсіонерам жодних довідок подавати не треба.

У разі наявності боргів з оплати комунальних послуг чи квартплати, перед отриманням субсидії буде потрібно їх сплатити. Але є й альтернативний спосіб – скласти угоду про реструктуризацію заборгованості із комунальними службами. Строк погашення заборгованості складає від 3 до 6 місяців.

Субсидія не призначається, якщо:

– у сім’ї є ще одна квартира чи будинок (дачі та садові будиночки не враховуються);

– сім’я придбала помешкання менше ніж за рік до звернення;

– у власності сім’ї знаходиться більше одного автомобіля;

– протягом року до звернення за субсидією будь-хто з прописаних у квартирі, купив собі іншу квартиру (будинок), земельну ділянку, автомобіль чи витратив на освіту, ремонт чи будівництво суму, яка більш ніж у 10 разів перевищує прожитковий мінімум (9630грн. з 1 січня 2011року);

– хтось із членів сім’ї отримує зарплату, не вказану в декларації про доходи, що може з’ясувати соціальний інспектор під час вибіркової перевірки умов проживання сім’ї.

Субсидія оформлюється на строк:

– для пенсіонерів – до 1 року;

– для працездатних працюючих громадян – 6 місяців;

– для безробітних, що стоять на обліку, – 3 місяці (згідно постанови КМ №1084 від 20.12.2008р.).

При призначенні субсидії та часткової компенсації витрат на утримання житла враховується площа квартири. Для однокімнатної квартири субсидія буде призначатися на всю площу, незалежно від загальної кількості метрів. А от на двокімнатні й більші субсидія розраховується в такий спосіб: 21 кв.м. на кожного зареєстрованого у квартирі, до того ж 10,5 кв.м. на всю родину. Тобто для сімї’ї із трьох людей, що проживає в приватному будинку площею сто метрів квадратних, субсидія покриє тільки витрати за 73,5 кв.м. Оплата комунальних тарифів за 26,4 кв.м., що залишилися, нараховується у повному обсязі.

Допомога при народженні дитини. З 1 січня 2011р. допомога при народженні дитини (яка народилася після 31 грудня 2010 р.) надаватиметься в таких розмірах: 17952грн. – на першу дитину, 36720грн. – на другу та 73440грн.- на третю і кожну наступну дитину. Але до кінця поточного року ці суми будуть збільшуватися щоквартально і з 1 грудня 2011року становитимуть 19140грн., 39150 грн. та 78300грн. відповідно.

Виплата допомоги здійснюватиметься одноразово в дев’ятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні дитини, решта суми виплачуватиметься на першу дитину протягом наступних 12 місяців, на другу дитину – 24 місяців, на третю і кожну наступну – 36 місяців.

На жаль, в Україні склалися такі умови життя, коли переважній частині громадян потрібна реальна фінансова допомога. Хтось її отримує, хтось навіть необґрунтовано, але багато українців, що бідують, просто не знають про деякі види допомоги. Звісно ж, для влади це вигідно, тому їх не афішують, хоча знаючи про них, можна непогано зекономити.

Крім субсидій, існує також щомісячна безготівкова допомога для оплати комунальних послуг, яка виплачується з 1 червня по 31 грудня наступним категоріям населення:

– пенсіонерам, розмір пенсії яких не перевищує 1245 грн.;

– самотнім матерям та батькам;

– малозабезпеченим, в тому числі малозабезпеченим багатодітнім родинам, які отримують державну допомогу;

– непрацюючим громадянам, які можуть працювати, але доглядають за інвалідом I групи або людиною, що досягла 80-річного віку;

– за рішенням районної комісії.

Тож, проінформований – частково озброєний. Лишається тільки налаштуватись на нелегку справу і йти оббивати пороги кабінетів. Але не забувайте про свої права, і якщо ви у скрутному фінансовому становищі , цікавтеся, можливо, ви теж маєте право на отримання допомоги.

Можливо, Вам буде цікаво

By