Добра справа завжди є вчасною

Навряд хто з мешканців нашого міста не звертав уваги на те, скільки бруду та сміття залишилось на вулицях, у дворах та у парках після сходу снігу. На жаль, така ситуація навесні вже стає для нас звичною. Не даючи оцінки роботі комунальних служб, щороку доводиться сприймати той факт, що вони не в змозі повністю впоратися із цією проблемою. Тож проблема існує, і її треба вирішувати. Цього року ініціативу з прибирання сміття подав губернатор області Олександр Вілкул, а підтримав міський голова Сергій Мороз, запросивши всіх не байдужих до чистоти довкілля на суботник, який відбувся 31 березня на території паркової зони міста.

Співініціаторами заходу виступило керівництво Новомосковського відділення «ПриватБанку», колектив якого вже о 9-й годині ранку на повну силу прибирав територію, прилеглу до «горбатого мосту». Про проведення суботника було оголошено під час останнього засідання міської ради, тож керівники відділів та служб виконкому разом із своїми співробітниками також взяли участь у добрій справі. На чолі із мером міста, з гарним настроєм, озброївшись рукавицями та поліетиленовими пакетами, «зелений патруль» все далі заглиблювався до лісу. Звісно, роботи вистачило всім — та кожен учасник суботника зібрав щонайменше по великому пакету зайвого для лісу непотрібу.

Настрій працьовитим «санітарам лісу» підіймали веселі народні та сучасні популярні пісні, які лунали з протилежного берега Самари. Таким чином свій вклад у створення святкового настрою під час прибирання сміття було внесено відділом культури міськвиконкому.

Але не лише у міському парку робилася добра справа. В цей же час на набережній по вулиці Комсомольській інша велика команда прибирала схили берега річки від бруду. Слід зазначити, що це сміття там збиралося та ніким не прибиралося, мабуть, десятиріччями, і після вирубування старих дерев неприглядна картина постала перед очима городян вздовж всієї берегової лінії. Тож роботи тут було більше, ніж у парку. За допомогою спеціалізованої техніки було вирівняно бетонні блоки, багато з яких вже майже попадали до річки, та частково відремонтовано тротуар, який теж давно розбитий та місцями є просто небезпечним.

Замість старих дерев вздовж тротуару було висаджено кілька десятків молодих беріз.

Добра справа завжди є вчасноюНа жаль, не всім до вподоби наведення порядку у місті. У парку, наприклад, поки всі працювали (і мер у тому числі), можновладці різних рівнів, показово вдягнувши білі рукавички, сміття й не торкнулися, а прогулювалися та обговорювали, мабуть, «міські проблеми», у вирішенні яких вони беруть більш активну участь. На набережній же роботу намагалася саботувати так звана комісія на чолі із одним із депутатів міської ради. До речі, її повноваження визначити важко, адже рішення Міської ради щодо її створення не було. Звісно, вони не могли перешкодити проведенню суботника, але вишукували різноманітні порушення, чим тільки тиснули на психіку працюючих.

Важко зрозуміти — що керувало тими, хто прийшов на захід лише для того, аби чи то «засвітитися», чи то вкотре пропіаритися. Та сьогодні людей важко обдурити, вони вже давно зробили свої висновки.

На підсумок хотілося б додати, що цього дня було зроблено корисну і потрібну роботу. Тож спробуємо, по-перше, навчитися берегти довкілля та менше забруднювати рідні всім нам місця, а, по-друге, цінувати роботу інших людей, які не лишилися байдужими і не полінувалися зробити наше місто хоч трохи чистішим.

Можливо, Вам буде цікаво

By