За гранню правди

Остання, XXVIII сесія Новомосковської міської ради, що відбулася 8 листопада, знову довела, що кількість проблем у місті лише збільшується. А точніше, вирішується з них зовсім невелика частка.

Про це депутати зробили висновки, заслухавши звіт про виконання Програми соціально-економічного і культурного розвитку м. Новомосковська за 9 місяців 2012 року. Доповідачем з цієї теми була начальник відділу економіки Марина Хохлова. Вона зачитала показники виконання Програми, але в депутатів виникла купа запитань щодо правдивості та позитивної оцінки виконаних робіт. Наприклад, голова комісії з земельних питань та ЖКГ Михайло Барсук звинуватив доповідачку, яка повідала, що від початку року в місті було створено 17 ОСББ (об’єднань співвласників багатоквартирних будинків), у неправдивій інформації, адже за його даними, було зареєстровано лише одне таке об’єднання. Депутат Олександр Шаркун запропонував визнати звіт незадовільним та зазначити це у протоколі засідання, але міський голова Сергій Мороз відхилив його пропозицію. Проте депутати своїм голосуванням довели, що такий звіт вони не приймають.

На розгляд депутатів було винесено проект рішення про присвоєння міському голові 6-го рангу посадової особи місцевого самоврядування у межах ІІІ категорії посад. Однак більшість депутатів і тут продемонстрували упередженість і не проголосували за таке рішення.

Наступною перед депутатським корпусом виступила директор КП «Об’єднання шкільних їдалень» Наталія Лисенко. Вона запропонувала рішенням міської ради припинити функціонування юридичної особи – керованого нею підприємства. Причиною ліквідації назвала складне фінансове становище і неможливість підприємства здійснювати господарську діяльність, оскільки харчуванням учнів міських шкіл займається інше підприємство, яке виграло на це тендер. Наталія Михайлівна розповіла, що підприємство обростає боргами, покращити фінансове становище немає жодної можливості, а у складі трудового колективу залишилися лише вона і бухгалтер. Депутати досить жваво обговорювали це питання, а дехто наголошував на необхідності збереження комунального підприємства, але директор об’єднання переконала присутніх у неможливості подальшого функціонування КП – і рішення таки було прийнято.

Начальник відділу комунального майна Ярослав Власенко доповів щодо проектів рішень про укладання договорів оренди комунального майна з приватними підприємцями міста. В результаті три договори було укладено, а один поки що відкладено з причини невизначеності виду діяльності підприємця. Оскільки даний господарювальник обіцяв відкрити аптечний кіоск, але досі не має дозволу на такий вид діяльності.

Одним із найгостріших питань став проект рішення про скасування фінансової самостійності загальноосвітніх навчальних закладів № 2, 15, 18 та ДНЗ №14 «Струмочок». З цього питання доповідала начальник управління освіти Наталія Падашуля. Серед причин виникнення такого проекту рішення вона навела декілька аргументів. По-перше, фінансова самостійність передбачає посаду не лише бухгалтера, а ще й головного бухгалтера, але такої трудової одиниці, звісно, в навчальних закладах міста немає. Тож існуючі бухгалтери не можуть впоратись з тим об’ємом роботи, що на них покладено. По-друге, маючи фінансову самостійність, керівництво навчального закладу має самостійно проводити тендери на всі види робіт, що виконуються сторонніми організаціями, в тому числі й тендери на харчування учнів. Треба зазначити, що тендерна процедура є досить специфічною і вимагає особливих навичок, яким трудові колективи ніхто не навчає. Наталія Іванівна розповіла, що ті тендери, що вже було проведено у фінансово самостійних навчальних закладах, мали певні помилки у процедурній частині, через що можуть бути визнані нелегітимними.

Депутат Олександр Шаркун заперечив доповідачці та припустив, що фінансово самостійні заклади мають більше переваг, отже мають можливість акумулювати зекономлені кошти на власному балансі і використовувати їх за особистими потребами, а заклади з централізованою бухгалтерією не матимуть такої можливості і завжди будуть залежними від управління освіти, яке, за його словами, веде закриту фінансову політику. На це начальник управління освіти відповіла, що скасувати фінансову самостійність попросили директори вказаних закладів, та що ті провели зібрання трудових колективів і мають їх підтримку. Також вона звинуватила депутата Шаркуна у навмисному блокуванні вирішення цього питання, оскільки, з її слів, він є засновником ПП «Контракт Продрезерв-5», яке виграло тендер на харчування учнів у Новомосковську у 2012 році, і нібито він не хоче втратити можливість особисто домовлятися із директорами закладів. Представників освіти підтримали присутні на засіданні депутат облради Вікторія Шилова та заступник міського голови Ірина Калюжна. Ірина Сергіївна підкреслила, що директори шкіл бажають займатися педагогікою, а не бухгалтерією. Проте депутати спочатку не позбавили фінансової самостійності вказані навчальні заклади, на що Сергій Мороз, у свою чергу, заявив, що депутатський корпус працює проти громади. Лише після того, як на засіданні з’явилися директори шкіл і особисто розповіли про ситуацію, що склалася, і що під питанням опиняється харчування дітей та опалення навчальних закладів, міським головою було призначено переголосування – і рішення нарешті було прийнято.

Потім депутати заслухали начальника служби у справах захисту дітей Ірину Кравченко та затвердили програму «Забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа житлом у м. Новомосковську на 2012-2015 рр.»

З земельних питань доповідала начальник відділу земельних відносин Вікторія Сахненко. Цього разу фаховість підготовки проектів рішень з земельних питань приємно здивувала, і з деякими поправками їх було прийнято.

Проте депутати вкотре не підтримали рішення, наполягаючи на детальному вивченні питання по кожному об’єкту окремо. Тож кіоски стоятимуть незаконно й надалі.

Наприкінці сесії депутати заслухали доповідь Сергія Коцюри – голови тимчасової депутатської комісії, яка вивчала питання повернення громаді міста колишнього кінотеатру «Авангард». Він розповів, що думки членів комісії розділилися рівно навпіл, оскільки з п’яти членів на комісію завжди приходили лише четверо, думки яких полярно різнилися. Сергій Валентинович зазначив, що за результатами роботи комісії з’ясувалося, що колишньою міською владою приміщення кінотеатру було віддано в оренду до 2049 року за ціною 1 грн. за 1 кв.м на місяць, тож, виходячи із загальної площі, бюджет міста має отримувати щомісяця лише 1200 грн. Але є й цікавіші факти… Депутатів буквально шокувала інформація, що у 2006 році у договір оренди було внесено зміни щодо орендної ставки, але пізніше судом їх було визнано незаконними. Через це виявилося, що підприємець переплатив місту близько 200 тис. грн. Тож місто, віддавши за безцінь соціальний об’єкт, ще й залишилося винним підприємцеві величезну суму.

Питання повернення кінотеатру місту, на якому не піарився лише ледачий, виявилося таким, що вирішити його практично неможливо. На цьому наголосив голова комісії і зробив заяву, що не бажає далі її очолювати.

Протилежну думку озвучив член комісії Віталій Соловйов, який наполягав на тому, що треба діяти більш радикально й слід розібратися у правомірності оренди, яка призвела до такої абсурдної ситуації. Він також нагадав депутатам, що договір оренди, навіть такий, передбачає якісне утримання та збереження майна балансоутримувачем, а на сьогодні приміщення за призначенням не використовується і вже близько 5-ти років не опалюється. Тому депутат вважає, що є достатньо підстав звернутися до суду, аби розірвати договір оренди. Він також нагадав колегам, що всі вони представляють у міськраді інтереси громади і що керуватися при прийнятті рішення депутати мають виключно ними. Віталій Соловйов заперечив голові комісії у патовості ситуації та наполіг на необхідності продовження роботи щодо вирішення проблеми. І підтвердив своє висловлювання діями: одразу після засідання сесії запросив усіх бажаючих відвідати разом з членами комісії вказане приміщення та особисто перевірити стан орендованого кінотеатру.

Також перед колегами виступив депутат облради Сергій Рєзнік, який нагадав, що закінчується бюджетний рік, а місто практично не має стратегії розвитку. Тобто в обласний та державний бюджети майже не буде закладено коштів на дотації в міський бюджет Новомосковська. За його словами, дискусія, що виникла стосовно звіту про соціально-економічний розвиток міста на початку сесії, виникла через те, що до планування та звітування міська влада підійшла декларативно. В результаті багато із запланованого зроблено не було.

У продовження теми попередника про перспективи розвитку міста до 2014 року присутні заслухали доповідь першого заступника міського голови Олександра Козлова. Доповідь також була прийнята до відома.

Наприкінці засідання виступив депутат Роман Лєбєдєв, який запропонував створити комісію з вивчення бюджетних запитів. Тобто якісно вивчити всю затратну частину бюджетних коштів. Він висловив думку щодо їх нераціонального використання бюджетними закладами міста.

Виходячи із кількості взаємних звинувачень і образ між депутатами та іншими учасниками засідання під час сесії, можна зробити лише один висновок: що, на жаль, меркантильні інтере-си деяких осіб та груп превалюють над вирішенням нагальних господарських проблем міста.

Можливо, Вам буде цікаво

By