Дитячий пляж очима новомосковців

На дворі літо, і воно обіцяє бути спекотним. Де, як не на річці, городянам шукати прохолоди та затінку?

Нещодавно під час зустрічі із журналістами міський голова запевнив, що пляж до купального сезону комунальники підготували.

Як почуваються відпочивальники біля Самари, чи задовольняє їх стан міського пляжу, з цим запитанням ми звернулися до тих, хто безтурботно хлюпався у самарських хвилях.

Людмила, безробітна:

– Я дуже люблю нашу річку, і щороку ще у травні розпочинаю купальний сезон. Цього року дно настільки заросло водоростями, що плавати дуже незручно і неприємно. Ніби й чистили комунальники, але вони лише вужів розполохали. А трава як росла, так і росте далі. Дуже спекотно, а грибків для затінку мало, на всіх не вистачає. Краще було б зробити як на морі – один великий навіс, тоді можна було б залишатися біля води довше. Пісок завезли, але його так мало, що й не помітно, що освіжили торішній. Вважаю, що пляж до купального сезону не готовий.

Любов Вікторівна, пенсіонерка:

– Сама я не купаюсь, а привела на пляж трьох онуків, то вони всім задоволені. З дідусем вони ходять на Молодіжний пляж, але там багато комарів, та й мені далекувато туди йти. Вчора комунальники чистили дно, є пісок… нас все влаштовує.

Людмила Григорівна:

– Мені здається, що малувато грибків – у таку спеку з самого ранку хочеться сховатися у затінок. Ті, що є, не пофарбовані, піску замало, дно річки не чищене. Але кажуть, що у бюджеті грошей нема, то видно нема за що привести все до ладу. Але я знаю міського голову, там, де він живе – порядок, він хороший господар, то й у місті все зробить. І Літвіщенко дбав про нас. Вони – влада, нехай роблять все для людей. А те, що ми живемо біля річки, – це велике щастя. Скажу вам по секрету, я плаваю від буйка до буйка і… співаю! Так радісно на душі, наближеність до природи викликає лише позитивні емоції!

Віталій, працівник ВАТ Інтерпайп НМТЗ:

– Пам’ятаю, як колись тут продавали морозиво, соки. Правда, проіснувала торгівля недовго, але було так зручно! Що стосується пляжу – то він не ідеальний, звичайно, але купатися тут можна. Комунальники прибирають сміття. Я живу у районі Комсомольського острову, от там дійсно порядку нема. Нехай би вже віддали його комерсантам, може б вони там все впорядкували. А якщо хочете побачити пляж, яким він має бути – поїдьте на Перевал, там у районі 2-ї Набережної і пісок завезено свіжий, і лавки встановлено, як на центральній площі міста. Треба сказати, що все залежить від нас – людей. Якби ввели штрафи за кинуте сміття, то ніхто б не смітив і іншому передав би не робити цього.

Дарина, старшокласниця:

– Мені важко щось сказати загалом про стан дитячого пляжу. Після бігу на стадіоні тут я купаюсь лише вдруге. Неприємно, що під час плавання чіпляються водорості, і дно дуже замулене. Я мешкаю у районі Чечелівки, то там річка відносно чиста. З татом і маленьким братиком відпочивати ми ходимо туди.

Алла, перукар:

– Загалом стан пляжу задовільний. Хоча хотілося б, щоб завезли більше свіжого піску, щоб грибки відремонтували, ось подивіться: один зовсім без даху, а інший наполовину «без голови», та й фарбували їх давно, до купального сезону варто було б освіжити. А туалет! Це просто жах! Він мабуть з часів війни діє. Туди заходити страшно. І те, що його засипають хлором час від часу, ситуацію не рятує. Було б добре, якби на пляжі були біо-туалети. Та це в ідеалі. Ви подивіться, (показує рукою в бік парку), обіцяну набережну влада до пуття не довела. Підрізали дерева, залили бетоном берег, а далі що? Кажуть, гроші закінчилися. То хіба їм до пляжу?

Валентина Сергіївна, пенсіонерка:

– Якби ви прийшли трішки раніше, то побачили б, що люди самі рвуть з дна водорості, і я теж рву. Бо нам нема на кого сподіватися. Вчора ніби й чистили комунальники дно, але менше трави не стало. А що для дітей тут зроблено? Анічогісінько! Піску, і того завезли про людське око. А це ж дитячий пляж! До купального сезону він не готовий.

Марина, Ірина, діти яких бавилися у воді:

– На пляжі не вистачає магазинів, де б можна було придбати напої, морозиво. До туалету з маленькими дітьми неможливо зайти, та й піску на пляжі замало.

Сергій Володимирович та Анатолій Семенович, пенсіонери:

– Для того, аби почистити дно, треба задіяти водолазів, а не комунальників, які тут бригадами працюють. Для наведення порядку вистачило б і двох працівників, більше було б користі. Треба, щоб на пляжі працювали торгові павільйони, і обов’язково було встановлено знак, який забороняє в’їзд на пляж. Бо ближче до вечора тут таке робиться! А якби ще й поставили чергувати представника ДАІ, який би штрафував порушників, то від цього виграли б усі.

Ось такі думки висловили новомосковці. Як бачимо, і треба їм зовсім небагато: освіжити пісок, поставити біо- туалети, відремонтувати та збільшити кількість грибків, які захищають від сонця, почистити дно Самари.

На останній зустрічі із представниками ЗМІ міста міський голова С. Мороз поділився планами щодо будівництва канатної дороги, плаваючого ресторану… Напевно, ці проекти потрібні, але вони надто дорогі і не є життєво необхідними.

Міський дитячий пляж сьогодні має бути повністю впорядкованим і відповідати необхідним санітарним нормам, щоб городяни почувалися тут комфортно і безпечно. Хіба вони цього не варті?

Тамара Харківських

Можливо, Вам буде цікаво

By