Життєво необхідні питання, нарешті, вирішили

Оскільки на попередній, ХХХVI сесії Новомосковської міської ради депутати не проголосували за життєво важливі для городян рішення, наступну, ХХХVII сесію скликали менше, ніж за тиждень. Незважаючи на час відпусток, у залі було 42 депутати, що буває не часто.

Розпочалося засідання із оголошення міським головою, що фракція Партії регіонів зменшилась ще на два члени – про свій вихід із її рядів заявили депутати від ПР Тетяна Дакова та Микола Поздняков. Таким чином із 36 членів фракції на початку роботи ради нової каденції залишилося 18.

Цього дня міський голова виконав і приємну місію – вручив подяку від голови облдержадміністрації Дмитра Колєснікова депутату міськради, командиру 194-го понтонно-мостового загону Миколі Савчуку за професіоналізм, плідну та сумлінну працю і у зв’язку із 17-ю річницею Конституції України.

Практично стовідсотково голосували депутати за затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель, яка згідно законодавства має змінюватися кожні 7-10 років. З 1 січня 2014 року базова вартість одного кв.м землі у Новомосковську становитиме 104,3 грн.

Депутатами також було змінено порядок визначення розміру плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів.

Не встигла начальник фінуправління Тетяна Дакова доповісти про зміни до рішення міськради від 26 грудня 2012 року №728 «Про бюджет м. Новомосковська на 2013 рік», яке на минулій сесії було заблоковано депутатами, як до трибуни вийшов голова регламентної комісії Володимир Бурлаков. Ніхто не зрозумів, що сталося і що змусило відповідального за регламент народного обранця перервати докладника. Т. Дакова поступилася місцем депутату, який зробив заяву. За його словами, у зв’язку з тим, що не проводилося постатейне голосування, члени фракції Партії регіонів просять враховувати їх голоси за всіма пунктами рішень, крім зняття коштів на реконструкцію системи теплопостачання дитсадка «Черемушки».

Ця заява викликала подив з боку інших депутатів, оскільки голосувалося пакетом за зміни до бюджету, тож вичленити серед них окреме рішення – неможливо, про що зауважив міський голова Сергій Мороз. Тим більше, що голова бюджетної комісії Леонід Білий підтвердив, що бюджетна комісія постановила підтримати подання фінансового управління. Багатостраждальне питання було поставлено на голосування і, нарешті, було підтримано більшістю, за що С. Мороз подякував депутатам.

Наприкінці сесії перед присутніми виступила квартальна із масиву Животилівка Валентина Косяк, яка дорікнула владі, що нічого для жителів згаданого масиву нею не робиться. – Ми прийшли до вас стосовно дитячих майданчиків і хочемо, щоб ви нас почули, – звернулася жінка до присутніх. Ми все робимо самі: вода – кооператив, газ – кооператив, школу ремонтує завод… А що влада зробила для нас? – запитувала квартальна. Цього дня до зали прийшли молоді батьки дітей, котрі хочуть,щоб на території школи було збудовано для їхніх дітей ігровий майданчик, окільки дітлахам дошкільного віку нема де розважатися.

Начальник відділу освіти Наталія Падашуля підтвердила, що до неї зверталася директор школи з цього питання і пояснила, що встановлення зазначеного майданчика вимагає сертифікації майданчика, специфікації проекту, заключення експертизи, а також погодження санстанції. Без цих документів встановлення неможливе. – Це не спортивний майданчик, а для дітей дошкільного віку, тож на території школи його бути не може, – зазначила Наталія Іванівна

Звичайно, людям важко зрозуміти законодавчий порядок. Вони вбачають несправедливість і вибірковість у вирішенні цього питання.

Підтримав жителів голова правління ВАТ ІНТЕРПАЙП НМТЗ Юрій Антипов, звинувативши начальника управління освіти у неправдивій інформації. Мовляв, всі документи на встановлення майданчика є. – Є погодження з архітектурою, підпис заступника міського голови, погодження санітарної служби… якщо вам не потрібні діти, так і скажіть, навіщо говорити неправду? – сказав Юрій Миколайович.

Але конкретне запитання до нього заступника міського голови з соціальних питань Ірини Калюжної, чи є сертифікат на майданчик, проект, експертиза та дозвіл санепідемстанції – залишилося без відповіді. Тоді Ірина Сергіївна переадресувала його присутньому у залі прокурору Новомосковської міжрайонної прокуратури Володимиру Постольнику, який підтримав І. Калюжну, підтвердивши, що стихійно встановлювати майданчик протизаконно.

Емоції ображених животилівців не вщухали, і вони ще довго обговорювали свою проблему на вулиці по закінченні сесійного засідання.

З невеличким демаршем з боку регіоналів, але врешті плідно відбулася позачергова сесія міськради. І освітяни, а особливо медики, зітхнули з полегшенням. Тому що лише хворі, котрі, наприклад, декілька місяців купують життєво необхідний інсулін, туберкулін, розуміють ціну питання розподілення та вчасного виділення бюджетних коштів.

Тамара Харківських

Можливо, Вам буде цікаво

By