Не варті рідного міста

Остання сесія міської ради, яка відбулася 10 жовтня, розпочалася з гарної новини. Міський голова Сергій Мороз доповів депутатам, що наше місто взяло участь у «Параді вишиванок», який проходив у столиці України місті Києві, та посіло призове місце. За це, в якості призу, Новомосковськ отримав п’ятсот кущів троянд, які буде висаджено на оновленій набережній.

Перейшовши до черги денної, одним із перших депутати розглянули проект рішення, який передбачає розширення списку міських друкованих засобів масової інформації, в яких міська рада мала б право розміщувати свої матеріали. На сьогодні регламентом Новомосковської міської ради передбачено лише одну газету, в якій висвітлюються результати роботи депутатського корпусу, – це газета «Новомосковська правда».

Проектом рішення було запропоновано в якості альтернативи додати до вказаного ЗМІ газету «Вісник Присамар’я», але деякі депутати висловили невдоволення таким формулюванням, враховуючи те, що вказане видання є комерційним. На це головуючий навів приклад, коли у 2011 році за вини редактора «Новомосковської правди» не було опубліковано регуляторний акт щодо ставок оренди. Завдяки цьому деякі підприємці оскаржили ставки оренди по своїх земельних ділянках. Тобто ставки, які було визначено міською радою, не набули чинності. Також на користь «Вісника Присамар’я» прозвучав такий аргумент: «Тираж цієї газети складає більше десяти тисяч примірників, а у «Новомосковської правди» – близько однієї тисячі. Тож розширення популяризації депутатської роботи та інформативності населення може значно збільшитися, а це пішло б тільки на користь усім». Міський голова додав, що фінансове становище «Новомосковської правди» досить невизначене, адже редакція має борги, в тому числі й за використані комунальні послуги, та якщо рахунки газети буде заарештовано, тоді міськрада втратить можливість публікувати свої рішення і регуляторні акти. А це призведе до того, що вони не будуть набувати чинності. Однак аргументи, наведені міським головою та депутатом Костянтином Морозовим, який пропонував проект рішення, більшість депутатів не переконали. Тож підтримали рішення лише вісімнадцять народних обранців – і воно не було прийнято.

Вже вдруге на розгляд сесії було винесено проект рішення, за яким пропонувалося дозволити організації «Новомосковськ-КомЕнерго» замінити старі вікна на нові металопластикові за рахунок сплати орендної плати за користування комунальним майном за адресою: пров. Парковий, 1. Депутати заперечили такому рішенню, обґрунтувавши це тим, що організація є комерційною і має можливість зробити це за власний рахунок. Проте міський голова заявив, що для підприємства збільшено ставку оренди до 7% і відтепер до міського бюджету від нього щомісячно буде надходити близько мільйона гривень. До того ж, приміщення, про яке йде мова, є комунальною власністю і утримувати його у належному стані – обов’язок міської ради. Однак депутати не підтримали проект рішення.

Знов управлінням культури було винесено проект рішення щодо передачі до комунальної власності територіальної громади Палацу Металургів. Його традиційно представив начальник управління культури міськвиконкому Віктор Шаликін. Він повідомив, що на ім’я новомосковського міського голови надійшов лист від Міністерства культури, в якому наголошується на важливості питання дотримання нормативів щодо забезпечення українських міст культурними закладами. В листі міністерство посилається на статті Закону України «Про культуру», в яких сказано, що заклади культури не підлягають приватизації. Проте напередодні сесії депутатам стало відомо, що ПАТ «Інтерпайп НМТЗ» звернулося до Фонду держмайна України з проханням дозволити приватизацію Палацу культури Металургів.

Сергій Мороз заявив: «Сьогодні ми ставимо на шальки терезів культурний розвиток наших дітей і власність комерційної організації. Ви, депутати, як представники громади, маєте визначитися – що для міста є важливішим. Завтра наші діти можуть лишитися без закладів культури, але тоді ми не будемо варті того, щоб жити у місті Новомосковську! 2013 рік оголошено Президентом роком дитячої творчості, тож де ми будемо показувати творчість нашої молоді? Ми звернулися з листом до директора підприємства із проханням надати декілька кімнат у Палаці для занять кількох груп, але жодної відповіді не отримали».

Депутат Віталій Соловйов запропонував і цього разу провести поіменне голосування, але представники депутатської більшості не забажали відкрито висловлювати свою позицію, і голосування проходило за звичайним порядком.

Зате більш, ніж відкрито, висловили свою позицію з цього питання представники Комуністичної партії України, від яких виступив депутат Костянтин Морозов. Він заявив, що комуністи не хочуть брати участь в розгляді питань, які свідомо розколють міську раду на два протиборчі табори. Депутат наполягав на тому, що прийняття відповідного рішення не вирішує головної проблеми – передачі Палацу культури громаді міста. За його словами, законодавство порушує Фонд держмайна, у власності якого перебуває будівля, і рада мала б визначитися зі своїм представником у судах, де й треба відстоювати права міста на користування об’єктом культури.

Тож новомосковські комуністи не голосували з цього питання взагалі.

Не подіяли на депутатську більшість і аргументи почесного працівника культури Новомосковська, колишнього директора Палацу Металургів Володимира Борисовича Дударева, який навів багато фактів на користь необхідності передачі об’єкту громаді міста.

В результаті рішення знов не було прийнято – і майбутнє новомосковської культури залишилося невизначеним. Після цього представники міської культури, звинувачуючи депутатську більшість в антинародній позиції, залишили зал міськради.

Крім зазначених, депутати розглянули проекти рішень з земельних питань та питань оренди приміщень, що знаходяться у комунальній власності громади Новомосковська.

Андрій Александрович

Можливо, Вам буде цікаво

By