Представники громади – за одномоментне закриття сміттєзвалища

Яблуку не було де впасти минулої середи у великій залі Новомосковської міської ради, де зібралися городяни на громадські слухання з приводу закриття міського сміттєзвалища.

Більшість присутніх складали жителі Кулебівки, котрі найбільше потерпають від такого небажаного сусідства. Міський голова Сергій Мороз зі своїми заступниками Тетяною Даковою, Олександром Козловим та начальником управління ЖКГ міста Новомосковська Сергієм Устименком готові були відповідати на запитання людей.

Першим заслухали С. Устименка, після нього – головного інженера проектів ПрАТ «Інститут Дніпрокомунпроект» Олександра Мадяка.

Сергій Дмитрович поінформував зібрання, що за даними Міністерства охорони навколишнього середовища щорічний загальний обсяг побутових відходів збільшується на 50 млн. кубометрів, або 14 млн. тонн, що становить 300-400 кг на рік на одну людину. Доповідач також ознайомив присутніх із законодавчою базою у плані поводження з твердими побутовими відходами. Представник проектного інституту запропонував шляхи вирішення питання з поетапного закриття екологічно небезпечного для міста об’єкту.

Якщо першого доповідача присутні ще слухали, то на проектанта одразу посипалися запитання та зауваження із зали. Що називається – накипіло. Люди не хотіли слухати жодних пропозицій. Всі, хто представляв у залі Кулебівку, обома руками були за закриття звалища вже сьогодні. Громада вважає, що не люди, а влада має думати, що робити далі.

О. Мадяк все-таки продемонстрував на екрані три варіанти вирішення проблеми утилізації ТПВ:

1. Рекультивація (закриття звалища) і вивіз сміття на полігон ТОВ «Екологія Україна».

2. Рекультивація, вивіз сміття на ТОВ «Екологія Україна», паралельно – відведення землі і будівництво свого полігону ТПВ, і врешті – вивезення ТПВ на власний полігон ТПВ.

3. Рекультивація (закриття) і експлуатація ділянки на період виконання робіт – вивіз сміття на полігон ТОВ «Екологія Україна» – будівництво ділянки з прийому ТПВ – експлуатація ділянки на період виконання робіт – вивіз сміття на полігон ТОВ «Екологія» – будівництво ділянки з прийому ТПВ – експлуатація ділянки на період рекультивації – паралельно – відведення землі і будівництво свого полігону, і, врешті-решт – вивіз сміття на власний міський полігон ТПВ.

Зі слів О. Мадяка, можна буде навіть зекономити кошти, знімаючи ґрунт на новій земельній ділянці для прийому сміття і засипаючи цим ґрунтом старий полігон, таким чином здійснюючи рекультивацію старого сміттєзвалища. Ґрунт не потрібно буде купувати, що здешевить рекультивацію. Та й власний полігон дозволить самим диктувати ціну на прийом ТПВ. Проектант наводив приклади і демонстрував, як змінилися місця прийому сміття у Дніпропетровську, Павлограді, і це цілком досяжне і в Новомосковську. Представники громади декілька разів переривали проектанта, а міський голова Сергій Мороз звертав увагу присутніх на дотримання законності у цьому питанні.

За його словами, просто закрити – це не вихід. Треба думати, куди подіти сміття, яке щодня треба кудись вивозити. ТОВ «Екологія Україна», домовленості з яким вели новомосковські депутати, питання не вирішить. Тим більше, що це комерційна структура, і вона буде диктувати ціни на прийом сміття. За словами мера, спершу необхідно прийняти зміни до цільової Програми поводження з ТПВ, яка передбачатиме виділення коштів на заходи по здійсненню закриття полігону ТПВ. С. Мороз повідомив, що до 1.02 2014 р. буде заборонено в’їзд чужих автомобілів на полігон ТПВ. «Зараз там працюють новомосковські комунальники, і людей не можна позбавляти роботи. І я наголошую на тому, що все має відбуватись у законний спосіб. Старий полігон має бути рекультивовано, а комунальний – відкрито», – зазначив мер міста.

Але люди в залі нагадали міському голові, що вони – його виборці, яким він обіцяв закрити діюче сміттєзвалище. І будь-які пояснення сьогодні лише викликають обурення громади.

У відповідь керівник міста сказав, що блокування депутатами від більшості змін до Програми поводження з ТПВ лише загальмує вирішення болючого для м. Новомосковська питання. Він нагадав, що у 2003 році місто вже мало справу з ТОВ «Екологія Україна». І що з цього вийшло? Комунальне підприємство було передано області, а місто було завалено сміттям, через що й було прийнято рішення подовжити роботу звалища до 2015 року. Голова також запитав у присутніх у залі, чи згодні люди платити по 13 гривень за кубометр ТПВ. Та й чи всі жителі приватного сектору платять за вивіз сміття. У місті існують стихійні, несанкціоновані сміттєзвалища… На сьогодні Кабміном заборонено піднімати вартість комунальних послуг. – І я не допущу неправових дій, – сказав С. Мороз, запропонувавши зважено підійти до голосування за прийняття резолюції громадського слухання.

Представник громади І. Білий зачитав присутнім висновок інженера проектів ТОВ «Промпроект» Б. Клунько та інженера проектів та сертифікованого еколога О. Шрам щодо результатів обстеження стану звалища ТПВ у мікрорайоні Кулебівка м. Новомосковська. За результатами обстеження закриття сміттєзвалища має бути одномоментним і без проміжних етапів з одночасною реалізацією тимчасових заходів з ліквідації негативного впливу на екологічний стан м. Новомосковська, а саме: тимчасовим захороненням вже накопиченого сміття під шаром ґрунту… до моменту, коли будуть виділені кошти на повномасштабну рекультивацію звалища. Одразу після виконання тимчасового захоронення сміття необхідно розпочати рекультивацію сміттєзвалища відповідно до спеціального проекту.

За результатами обговорення присутні в залі представники громади затвердили резолюцію за негайне закриття сміттєзвалища.

Тамара Харківських

Можливо, Вам буде цікаво

By