Комендантська година для підліткових розваг

(закон, який забороняє ходити в нічні клуби, бари та інтернет-кафе дітям до 16-ти. Якщо дуже кортить – лише в супроводі дорослих)

У травні 2013 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку перебування дітей у закладах, у яких проводиться діяльність у сферах розваг, або закладах громадського харчування у нічний час», який обмежив перебування дітей віком до 16 років без супроводу батьків чи законних представників у зазначених закладах у нічний час.

Даним законом також доповнено кодекс України про адміністративні правопорушення статтею 180-1, згідно з якою до відповідальності за перебування дітей у розважальних закладах та закладах громадського харчування у період з 22:00 до 6:00 години без супроводу принаймні одного з батьків чи іншого законного представника дитини або особи, яка її супроводжує і несе за неї персональну відповідальність, підлягають посадові особи підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадяни – власники підприємств чи уповноважені ними особи, громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності. За вчинення такого правопорушення застосовується штраф у розмірі від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 340 до 850 гривень. В разі вчинення повторного правопорушення протягом року штраф складає від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 850 до 1700 гривень.

Це дає можливість здійснювати профілактичну роботу не лише в денний час, а й у нічний. Тому представниками сектору кримінальної міліції у справах дітей спільно з іншими зацікавленими службами систематично організовуються рейди-перевірки місць відпочинку молоді, торговельних закладів, вулиць міста, спрямовані на виявлення перебування дітей у громадських місцях після 22.00 години, профілактику правопорушень та алкоголізму серед дітей.

Черговий такий рейд було проведено 11 січня 2014 року, під час якого в одному з кафе поблизу Новомосковської центральної районної лікарні було виявлено та задокументовано факт перебування неповнолітнього в цьому закладі після 22.00. Протокол про адміністративне порушення за ст.180-1 КУпАП було складено на власницю цього кафе та направлено для розгляду в суд, який і визначить розмір штрафу. А продавчиня, яка, до того ж, продала неповнолітньому пиво, понесе відповідальність за ст.156 КУпАП, а це штраф у розмірі від 510 до 1700 гривень.

Тому нагадуємо, що для виконання норм законодавства щодо перебування дітей, які не досягли 16-річного віку, в розважальних закладах з 22.00 до 06.00 години, власники таких установ мають право в зазначений період вимагати у молодих людей документи, які підтверджують досягнення ними 16-річного віку.

Т. Харченко,начальник СКМСД

Новомосковського МВ ГУМВС

Можливо, Вам буде цікаво

By