Солдати тієї війни

25 років тому, 15 лютого 1989 року, останній військовий підрозділ Обмеженого контингенту радянських військ в Афганістані залишив його землю. І саме ця дата була в подальшому присвячена пам’яті військовослужбовців і воїнів-інтернаціоналістів, що брали участь у врегулюванні військових конфліктів на території іноземних держав. Наші земляки виконували свій військовий обов’язок в Афганістані, Угорщині, Кубі, Чехословаччині, Ефіопії, Югославії, Лівані, Іраку.

Можна багато говорити про справедливість чи несправедливість тієї війни, за що мають відповідати політики, керівники держави, але є солдати війни, які чесно виконували свій військовий обов’язок, які не мали права порушувати військової присяги, не виконати наказу. Вони знаходилися в Афганістані з вірою в серці, що захищають Вітчизну. Не треба дорікати солдату тим, що він солдат. Інакше не буде в нашої держави воїнів, які б захищали її. Солдати тієї, афганської війни, гідні розуміння і пам’яті, шани і поваги. Заради пам’яті про бойову славу солдата, в інтересах виховання чоловіків-патріотів, заради того, щоб нагадувати політикам про безглуздість і аморальність війн, ще раз попередити їх про відповідальність перед народом, упередити від необдуманих рішень.

Бойовими афганськими дорогами та дорогами інших держав пройшли і новомосковські міліціонери. Троє і зараз несуть службу в Новомосковському міському відділі міліції: старший оперуповноважений сектору боротьби з незаконним обігом наркотиків капітан міліції Рибак Олександр Станіславович, який у 1997 році служив у Югославії, старший оперуповноважений сектору карного розшуку майор міліції Яхонтов Олексій Вікторович, який у 1995 році служив в Сербії, та помічник чергового чергової частини прапорщик міліції Парамєєв Сергій Анатолійович, який у 2004-2005 роках служив в Іраку. Сімнадцять міліціонерів воїнів-інтернаціоналістів вже перебувають на пенсії.

Ці війни зламали життя багатьох молодих хлопців. Незважаючи ні на що, вони чесно виконали свій громадянський обов’язок, залишилися вірними присязі до кінця. В цей день ми поділяємо весь біль втрати з тими, хто втратив на тих війнах своїх близьких і віддаємо шану всім учасникам тих подій. Ми шануємо їх. Ми пишемо про них книги, створюємо фільми. Вони гідні цього! І зараз ми збираємось біля пам’ятного знаку загиблим у війні в Афганістані, аби вшанувати пам’ять усіх співвітчизників, які не повернулися із битв, що гриміли у різний час, у різних державах, на різних материках.

Микола Гавриленко, начальник Новомосковського міського відділу міліції

Можливо, Вам буде цікаво

By