Кредит довіри виборців не безкінечний

Ця холодна ніч перетворить всіх нас у блазнів і божевільних… Шекспір, «Король Лір»

Кажуть, найтемніший час – перед світанком. Будемо сподіватися, що над нашою багатостраждальною країною таки зійде сонце і подарує всім шанс на достойне життя. Бо ті події, що відбуваються нині в нашому місті, як і по всій Україні, годі було уявити собі ще навіть з півроку тому. Цей найтемніший час став перевіркою на людяність, відданість Батьківщині та бажання слугувати своїй країні для всіх громадян, особливо ж – для народних обранців. До яких належать і депутати Новомосковської міської ради.

Сорок п’яту сесію шостого скликання, яка відбулася 25 березня, важко назвати рядовою. Адже біля входу до міської ради новомосковців зустрічали люди з рішучими поглядами і без будь-яких „розпізнавальних знаків”. Стало зрозуміло – обговорення життєво важливих для громадян питань буде бурхливим.

Сесійна зала вже за півгодини до початку засідання була переповнена. До того ж, послухати депутатів прийшла публіка дуже різного ґатунку. Від освітян, підприємців чи то мешканців віддалених районів міста – до молодиків, які явно не вписувалися у загальну картину. Всі були налаштовані вкрай рішуче: люди – з плакатами, молодики – з виразом повної боєготовності на обличчі.

На початку засідання було внесено зміни до черги денної. Борис Мазур, секретар міської ради, виступив із заявою про створення депутатської міжфракційної групи «Новомосковськ – наш спільний дім», до якої увійшло 27 депутатів, серед яких регіонали, комуністи та дехто з позафракційних…

Справжнім викликом для депутатського корпусу стала доповідь Сергія Устименка, начальника управління ЖКГ та КБ про затвердження доповнень до Програми поводження з твердими побутовими відхо-дами на 2011-2015 роки.

Її зміст полягав у продовженні роботи міського звалища твердих побутових відходів із одночасним проведенням на ньому рекультиваційних робіт. Це викликало шалений спротив у більшої частини депутатів, які, посилаючись на волевиявлення новомосковців під час нещодавніх громадських слухань, вимагали закрити звалище. Аргументи наводили обидві сторони. Прихильники його роботи наголошували на тому, що сміття, в разі повного закриття полігону, нікуди буде дівати, що тарифи на послуги з вивезення (на приватне звалище) значно зростуть. Інша частина депутатів наполягала на виконанні рішення громади, апелюючи до людяності й моральності своїх опонентів, демонструючи відповідні рішення санстанції та Дніпропетровського адмінсуду. Втім, які б незаперечні факти не наводили депутати, у кулуарах вже давно точаться розмови про банальний поділ фінансових інтересів. Пишномовних же слів не жалкував ніхто, закликаючи міського голову до толерантності. Шкода, що саме цю толерантність не видають разом із депутатським мандатом, оскільки багатьом присутнім обранцям її не вистачало. Адже їх виступи більше нагадували „пляску” святого Вітта, аніж звернення до своїх колег-депутатів міської ради. Втім, які б емоції не переповнювали присутніх, у підсумку доповнення до програми не були прийняті.

Дебати викликали також питання, які депутати традиційно розглядали швидко і без обговорень, адже усі вони попередньо виносилися на комісії. Зокрема, виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку: були претензії до виконання програми, до форми звіту… Тут теж свої виступи дехто з присутніх перетворював на презентацію власних емоцій та нереалізованих амбіцій. Що в підсумку робило засідання депутатів міськради безрезультативним, а зміст багатьох рішень взагалі залишився неоднозначним.

Приміром, п’ять разів довелося голосувати при затвердженні Положень про відділи виконавчого комітету Новомосковської міськради. Справжнім каменем спотикання для депутатів стало прийняття формального рішення, пов’язаного зі зміною назви обласного управління освіти на Департамент освіти. Незрозумілою була позиція депутатської більшості, яка блокувала його прийняття. Ситуацію довели до абсурду, і представники освіти міста вимушені були закликати до совісті та розуму обранців, які позбавляли, наприклад, новомосковських випускників отримання атестатів та їх вступу до ВНЗ. Присутня у залі директор ліцею «Самара» Людмила Рєзніченко мало не на колінах благала депутатську більшість зглянутися над дітьми, які стали заручниками з’ясування стосунків між депутатським групами. Після тривалих вмовлянь народні обранці таки проголосували за зміни. Хоча дехто з депутатів продовжував вбачати у документі перешкоди для існування спортивних закладів міста. Слід зазначити, що насамкінець сесійного засідання народні обранці дали дозвіл на продовження безоплатного договору оренди приміщення за адресою: вул. Комсомольська, 29.

Головною ж інтригою сесійного дня мало стати прийняття проектів рішень про дострокове припинення повноважень секретаря міської ради, обрання нового, передачу Палацу культури «Металург» у комунальну власність м. Новомосковська, про розірвання договору оренди нерухомого майна (кінотеатр «Авангард») тощо. Ці питання з самого початку були перенесені на кінець сесійного засідання, і вже навіть було влаштовано в залі кабіну для таємного голосування… За пропозицією депутата Світлани Коротич їх було знято з голосування як такі, що дестабілізують ситуацію у місті.

Звісно, зараз як ніколи згуртовано і оперативно треба діяти депутатам і посадовцям, аби забезпечити нормальну життєдіяльність міста і його городян. І закидаючи один одному неналежну поведінку, не слід забувати, що найбільше ображають нею депутати саме своїх виборців, кредит довіри яких не безкінечний.

Анна Чиндрова

Можливо, Вам буде цікаво

By