Задля безпечного відпочинку дітей

Після тривалого зимового відпочинку діти повернулися до навчання. Проте, як свідчить міліцейська статистика, не всі школярі проводили своє дозвілля з користю та у рамках закону.

Завдання правоохоронців на період зимових канікул полягало в тому, щоб забезпечити нагляд за дітьми, аби ті під час відпочинку, коли контроль з боку педагогів зменшується, залишалися законослухняними громадянами і не експериментували з алкоголем і наркотиками. З цією метою й проводилася всеукраїнська операція «Канікули», участь в якій взяли працівники кримінальної міліції у справах дітей. Серед переліку поставлених під час операції завдань – соціальний та правовий захист дітей, профілактика вчинення неповнолітніми адміністративних і кримінальних правопорушень, втягнення їх дорослими в антигромадську діяльність, негативних проявів серед дітей, а також виявлення дітей, що залишилися без догляду дорослих під час зимових шкільних канікул.

Отже, під час операції «Канікули» в період з 25 грудня 2014 року по 18 січня 2015 року до адміністративної відповідальності було притягнено четверо неповнолітніх, а за неналежне виконання батьківських обов’язків – четверо дорослих.

Серед правопорушень, які чинили неповнолітні, – розпиття алкогольних напоїв та паління цигарок у громадських місцях. Доведеться понести відповідальність і дорослим, які нехтували своїми обов’язками щодо догляду за дітьми. Зокрема, складено адміністративний протокол за доведення неповнолітнього до стану алкогольного сп’яніння та один протокол – за фактом продажу школярам алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Але є і добрі новини – у вищеназваний період жодна дитина Новомосковщини не потерпіла від злочину і не стала жертвою нещасного випадку.

Правоохоронці і надалі будуть проводити профілактичну роботу з неповнолітніми. Зустрічатимуться з ними у навчальних закладах, проводитимуть лекції на правову тематику, застерігатимуть від протиправних дій. Але найбільш ефективним засобом профілактики вживання алкоголю, наркотиків та тютюнопаління дітьми є постійне спілкування з ними батьків.

Тож, шановні батьки! Не будьте байдужими до своїх дітей, цікавтеся їхнім життям, їхніми проблемами, чим вони захоплюються, з ким спілкуються, де проводять дозвілля. Ніколи не буває занадто рано або занадто пізно для того, щоб поговорити зі своєю дитиною про ризик і негативний вплив, пов'язаний зі вживанням алкоголю, наркотиків та тютюнопаління.

Звертаємо також увагу працівників торгівлі на недопустимість продажу алкогольних та тютюнових виробів неповнолітнім, а працівників закладів відпочинку – на перебування дітей після 22.00 без супроводу дорослих.

Підсумовуючи вищевикладене, звертаємося до всіх громадян: у разі наявності інформації про здійснення неправомірних дій відносно неповнолітніх, звертайтеся до новомосковського міського відділу міліції (вул. Радянська, 7) або за тел. 7-31-66 чи 102.

Т. Харченко, начальник СКМСД

Новомосковського МВ ГУМВС

Можливо, Вам буде цікаво

By