Інформаційний лист про порядок дій у небезпечних випадках, повязаних з пограбуванням або розбійними нападами

Шановні мешканці міста Новомосковськ та Новомосковського району!

Дотримуючись думки про те, що краще вчасно попередити злочин, працівниками Новомосковського відділу поліції розроблено ряд простих правил особистої безпеки. Їх необхідно знати, до них необхідно звикнути та дотримуватися. Пропонуємо деякі з них:

  • ви повинні обходити темні провулки і парки, краще ходити освітленими вулицями;
  • якщо на Вас здійснили напад, гучно кличте на допомогу;
  • жінки повинні слідкувати за своїми сумочками, мобільними телефонами, цінностями. Сумку повинні носити на плечі або в руці, протилежній проїзної частині вулиці, щоб злочинці на мотоциклах або автомобілях не мали змоги вихватити її;
  • не слід демонструвати туго набитий гаманець, коштовності або цінні речи – це може стати першим приводом до пограбування.

Також нагадуємо, що згідно з чинним законодавством , наступає наступна кримінальна відповідальність, а саме за ст. 186 Кримінального Кодексу України „Грабіж ”

  1. Відкрите викрадення чужого майна (грабіж) карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до чотирьох років.
  2. Грабіж, поєднаний з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або вчинений повторно, або за попередньою змовою групою осіб, карається позбавленням волі на строк від чотирьох до шести років.
  3. Грабіж, поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдав значної шкоди потерпілому, карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.
  4. Грабіж, вчинений у великих розмірах, карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.
  5. Грабіж, вчинений в особливо великих розмірах або організованою групою, карається позбавленням волі на строк від восьми до тринадцяти років із конфіскацією майна.

За ст. 187. Кримінального кодексу України „Розбій” наступає наступна кримінальна відповідальність:

  1. Напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства (розбій), карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.
  2. Розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб, або особою, яка раніше вчинила розбій або бандитизм, карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років із конфіскацією майна.
  3. Розбій, поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище, карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років із конфіскацією майна.
  4. Розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах або вчинений організованою групою, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень, карається позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років із конфіскацією майна.

Якщо Ви стали жертвою злочину або свідком надзвичайних подій, в обов’язковому порядку звертайтеся до чергової частини Новомосковського відділу поліції за телефоном 7 -31-66, 102

А. Бабенко, інспектор превентивної діяльності

Новомосковського відділу поліції

Можливо, Вам буде цікаво

By