Профілактика квартирних крадіжок

Кримінальна практика свідчить, що здебільшого зловмисники проникають у квартири чи домівки за відсутності господарів, відкривши двері відмичками, зламавши замки, а то й просто вибивши чи вирізавши віконне скло. На жаль, хитромудрі запори, міцні шибки і броньовані двері – досить умовна перепона для зловмисника. Майже шістдесят відсотків таких крадіжок коїться за наводкою. Тому дуже важливо, щоб злодії не знали, коли вас немає вдома, які цінності маєте у своєму помешканні.

У більшості випадків “домушник” не забереться у квартиру, коли не буде переконаний, що господарі залишили її на тривалий час. Отже, коли вирушаєте у відпустку, виїжджаєте до родичів, не кажіть про це без потреби. Лише обмежене коло людей повинні знати, на який термін ви залишаєте помешкання.

Злодії, як правило, потрапляють до чужої квартири через вхідні і балконні двері, вікна та кватирки. Найбільш надійно – захистити домівку сигналізацією з підведенням до пульту централізованої охорони. Для її встановлення звертайтесь до Новомосковського відділу державної служби охорони. У квартирах і домах, які були під охороною в м. Новомосковську і Новомосковському районі, крадіїв затримують у 100 відсотках. Якщо має місце випадок, коли злодії не затримані, підрозділ охорони компенсують власнику квартири (домівки) збитки від крадіжки. Якщо ви довіряєте сусідам, домовтеся з ними про спільну охорону домівки. Системи сигналізації ефективніші, коли мають автономне живлення.

Якщо ви тільки-тільки отримали квартиру у новому будинку, досвідчені криміналісти радять не квапитися з укріплюванням передніх дверей – це може викликати небажану цікавість сторонніх. Є кращий вихід. Не змінюючи передніх, одразу ставте міцні другі двері. Вони повинні бути надійні і міцні, відкриватися тільки назовні. Петлі треба встановити так, щоб вони були заховані, інакше зловмисники можуть їх спиляти. Можна встановити цільнометалеві двері, але монтаж провести так, щоб злодії не могли підчепити їх ломом. Надійно, коли вхідні двері мають два замки. Один, так би мовити, для повсякденного використання, інший – серйозніший. Надійні плоско-сувальні та італійські (вони ж помпові) замки. Вікна та балконні двері необхідно оснастити металевими гратами.

Квартирні злодії мають звичку розвідувати місце майбутнього злочину. За найменшої підозри щодо сторонньої людини, яка цілими днями без діла тиняється біля вашого будинку, повідомте свого інспектора превентивної діяльності або зателефонуйте до чергової частини поліції.

Цікаве й те, як квартирні крадії вибирають помешкання-жертви. Початківці такого профілю здебільшого працюють методом “продзвонювання”. З дев'ятої години ранку, коли господарі на роботі, по черзі дзвонять в усі помешкання, вламуючись до тих, в яких ніхто не відповідає. Інколи ми самі допомагаємо злодіям розгледіти, що робиться в нашій домівці – не заслоняємо фіранками вікна, крізь які можна розгледіти обстановку в помешканні. І ще – надзвичайно важливо не розголошувати яка побутова техніка, цінні речі є у вас вдома. Не запрошуйте у гості будь-кого. Про це повинні пам'ятати й ваші діти.

Коли до вашої квартири під певним приводом (“дезинфекція”, “слюсар”, “встановлення кабельного телебачення”, “працівник відділу соціального захисту” і таке інше) прийде навідник, то, навіть на хвилину впустивши його на поріг, даєте змогу оцінити “принаду” помешкання, систему засуву і наявність сигналізації. Ваш ворог – непомірна довірливість.

Відмовляйтеся від пропозиції незнайомців (особливо осіб циганської національності), які хочуть поворожити у вашій квартирі, перепеленати дитину, напитися води, дати ліків і тому подібне. Як правило, такі відвідини завершуються крадіжками. Якщо відвідувач вам не знайомий і відрекомендувався представником якої-небудь служби, до якої ви не зверталися, не знімаючи з дверей ланцюжка, перевірте його посвідчення. Коли виникли сумніви, зателефонуйте у службу, попросіть його зайти іншим разом, зверніться у поліцію, покличте на допомогу сусідів.

Запам'ятайте: зовсім не оригінально ховати від злодіїв коштовності у сервізах, гроші – в книгах чи білизні. Великі суми валюти надійно тримати в банківській установі. Обов'язково майте записані номери цінної апаратури, зробіть маркування особливо цінних речей.

Що треба робити, аби вберегтися від квартирної крадіжки?

  • Не запрошуйте сторонніх, незнайомих вам людей у квартиру, особливо для розпивання спиртних напоїв. Злочинці можуть домішати в алкоголь, який принесли з собою, снодійні препарати.
  • Не повідомляйте домашньої адреси та номер домашнього телефону стороннім без потреби.
  • Коли даєте оголошення про продаж цінних речей, не вказуйте час вашої відсутності у квартирі.
  • Не зберігайте ключі від квартири разом із документами. Не чіпайте до них чогось такого, що вказувало б на вашу домашню адресу. Загубивши ключі, негайно замініть замки, а також зміцніть двері додатковими засувами. Не залишайте ключі під килимками, у поштових скриньках і т.п.
  • Нагромаджування кореспонденції у поштовій скриньці може вказати на вашу тривалу відсутність. Домовтеся із сусідами чи родичами, аби вони забирали пошту під час вашої відсутності.
  • Зачиняйте вікна і кватирки, особливо, коли мешкаєте на першому поверсі.
  • Застрахуйте власне майно на випадок крадіжки.
  • Не застосовуйте для охорони власної квартири засобів, які заздалегідь можуть спричинити важкі наслідки: підведення електроструму, встановлення вибухового пристрою і т.п. Адже можете згідно із законом понести відповідальність після того, як це спрацює.

Що робити, коли вас обікрали?

Ви повернулися додому і виявили зламаними або відчиненими вхідні двері. У такому випадку рекомендуємо:

  • не заходити у квартиру;
  • звернутися за допомогою до сусідів;
  • терміново викликати поліцію телефоном чи другим зручним для вас способом;
  • не заходячи у помешкання, перевірте чи немає там сторонніх, наглядайте за квартирою до приїзду працівників поліції. Коли побачите злочинців і не матимете змоги їх затримати, запам'ятайте їхні прикмети, одяг, марку, номер і колір автомашини, в якому напрямку вони від'їхали.

Якщо Ви стали жертвою злочину або свідком надзвичайних подій, в обов’язковому порядку звертайтеся до чергової частини Новомосковського відділу поліції за телефоном 7 -31-66, 102

А. Ю. Бабенко,

інспектор превентивної діяльності

Новомосковського відділу поліції

Можливо, Вам буде цікаво

By