Збережемо природу рідного краю!

З настанням весняно-літнього періоду на території міста Новомосковськ та Новомосковського району спостерігаються непоодинокі факти здійснення масової несанкціонованої торгівлі рідкісними видами ранньоквітучих, ендемічних, реліктових та занесених до Червоної Книги України рослин. На територіях заповідних зон, лісних масивах Новомосковщини з приходом весни проростають перші весняні проліски, тюльпани дібровні, ближче до літа – конвалії, які найчастіше знищуються та стають об’єктами продажу охочих заробити легкі гроші.

З метою попередження та припинення правопорушень, пов’язаних із незаконним збиранням, перевезенням та реалізацією рідкісних рослин, працівниками сектору превентивної діяльності Новомосковського відділу поліції разом з органами охорони навколишнього середовища розпочато заходи щодо недопущення незаконної торгівлі такими рослинами.

Нагадуємо, що торгівлю дикорослими рослинами, незалежно від того, були вони зібрані продавцями власноруч чи ні, на підставі ст. 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» та ст. 9 Закону України «Про рослинний світ» – заборонено!

Якщо така торгівля відбувається на території ринків, торговельних майданчиків, правопорушники підлягають притягненню до адміністративної відповідальності за ст.159 КУпАП «Порушення правил торгівлі на ринках», яка передбачає попередження або накладення штрафу. У випадках, коли торгівля такими рослинами відбувається поза межами ринку, правопорушники підлягають відповідальності за ст.160 КУпАП «Торгівля з рук у невстановлених місцях», яка передбачає штраф. На теперішній час працівниками превентивної діяльності Новомосковського відділу поліції складено 3 адміністративних проколи за ч.1 ст.160 КУпАП. Також, з метою запобігання таким правопорушенням в загальноосвітніх школах проводяться бесіди з учнями, зокрема в Меліоративненській загальноосвітній школі була проведена бесіда з учнями 7-10 класів.

Крім цього, торгівлю рослинами, занесеними до Червоної Книги України, заборонено згідно ст.64 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», адміністративна відповідальність за це правопорушення передбачена ст.68 цього Закону та ст.88-1 КУпАП «Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу», згідно якої передбачено стягнення у вигляді штрафу в розмірі від 51 до 408 гривень.

А. Ю. Бабенко,

інспектор превентивної діяльності

Новомосковського відділу поліції

Можливо, Вам буде цікаво

By