Сильніші разом

Виступаючи 3 вересня на відкритій сесії Верховної Ради, Президент України Віктор Янукович дав дороговказ парламенту: прийняти ряд законів, котрі дозволять 28 листопада на вільнюському саміті країн-учасниць програми ЄС Східне партнерство підписати Угоду про асоціацію та розширену угоду про Зону вільної торгівлі з ЄС.

Закони, за які потрібно терміново проголосувати, стосуються припинення політичних переслідувань, реформи виборчого права, прокуратури та системи правосуддя.

Поштовхом до таких дій та повернення обличчям до Європейського Союзу стала неоголошена економічна війна із Росією, яка не обіцяє швидкого закінчення. Багато політичних оглядачів та відомих експертів вважають, що останні події згуртували українців і пришвидшили процес підготовки до підписання угоди. Багато ще потрібно зробити для того, щоб європейці повірили, що намір України не носить декларативного характеру, і це продемонстрували практично всі політичні сили.

Європейський Союз ініціював масштабну інформаційну кампанію під назвою «Сильніші разом», метою якої є роз’яснення можливостей та переваг тіснішої співпраці з Європою. Презентація відбулася 10 вересня у Національній філармонії у Києві, і її організатором виступило представництво Європейського Союзу в Україні.

На конференції мова йшла про можливості, які чекають на українців у разі підписання Угод про асоціацію і глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі на саміті ЄС у Вільнюсі у листопаді цього року.

Посол ЄС в Україні Ян Томбінскі виступив із промовою, в якій розповів про основну ідею нової інформаційної кампанії. Він окреслив ряд дій, на які чекають від уряду та Верховної Ради України, виконання яких дозволить усім 28 країнам-членам ЄС підписати однойменні угоди у Вільнюсі. Для підписання зазначених угод необхідно вирішити ряд актуальних проблем, тобто виконати великий обсяг роботи, і уряд України вже почав працювати над їх вирішенням. Ян Томбінскі зазначив, що ЄС забезпечить механізми для побудови Європи в Україні, тому вважає своїм обов’язком допомогти Україні уникнути помилок, яких припустилися інші країни у минулому, та швидше впровадити необхідні законопроекти. «Рішення стосовно асоціації з Європейським Союзом є позитивним кроком. ЄС не вимагає від України нічого, що могло б нашкодити стосункам між Україною та її найближчими сусідами, в тому числі з Росією. Навпаки, реформування України у відповідності з вимогами Угоди про асоціацію відповідає інтересам усіх країн, у т.ч. й Росії», – наголосив посол.

Про позитивне ставлення уряду України до процесу євроінтеграції сказав заступник міністра закордонних справ України Андрій Олефіров, зазначивши, що Україна працює над домашнім завданням і зробить все можливе, аби гарантувати успішний результат саміту у Вільнюсі.

Геннадій Чижиков, президент Торгово-Промислової палати України, розповів про позитивні наслідки та нові можливості співпраці з Європою для української бізнес-спільноти, зокрема малого та середнього бізнесу, частка якого в Україні складає лише 10% ВВП у порівнянні з 57% серед країн ЄС.

Президент Європейської Бізнес Асоціації Томаш Фіала розповів про те, як підписання вищевказаних угод вплине на рівень іноземних інвестицій в Україну. Щойно угоди про співпрацю з ЄС будуть підписані та зобов’яжуть уряд України створити рівні умови для підприємницької діяльності, інвестиції в нові галузі промисловості та нові робочі місця не змусять на себе чекати.

Наступну частину презентації було присвячено розвитку громадянського суспільства та молодому поколінню українців. І директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук, і президент Європейського молодіжного парламенту-Україна Анна Супруненко окремо говорили про вирішальне значення європейських цінностей в управлінні державою для молоді України. Активна участь та підтримка конференції українською молоддю самі по собі свідчать про те, що вона вже приймає європейські цінності.

Заключним був виступ українського співака Святослава Вакарчука. За його словами, європейські цінності вже стали рідними для українців. Вибір не лише за урядом. Дуже важливим є те, що кожен громадянин обирає цінності, за якими хоче жити сьогодні і завтра. Дружити треба з усіма, але якщо ми прагнемо мати особисту свободу, чесність і відкритість в усіх сферах нашого життя, то вибір на користь європейського вектору є очевидним. І це є його особистий вибір.

Конференцію відвідали посли країн ЄС, посол США, представники політичних сил України, близько 20 телеканалів і понад 100 журналістів від національних та регіональних ЗМІ.

Початок руху України до ЄС розпочато. Шлях цей не обіцяє бути легким. Але задля майбутнього наших дітей та онуків ми зобов’язані це зробити. Адже євроінтеграція – це коли економіка працює на благо всього суспільства, а не окремих, наділених владою осіб чи близьких до них корпорацій; коли всі рівні перед законом, незалежно від посади чи соціального статусу; коли держава слідкує за навколишнім середовищем і уважно контролює якість продуктів харчування; бюджетні витрати розподіляються розумно і в інтересах суспільства. Це якісні дороги, безпечні вулиці, якісна вода. Також це чесні вибори, свобода зібрань і мітингів, опозиційної діяльності, боротьба з корупцією. Нема жодної сфери, якої б не торкалась євроінтеграція.

Ставши на цю стежку, важливо не схибити, не звернути з неї, а з честю дійти до кінця задля заможного, щасливого майбутнього.

Тамара Харківських

Можливо, Вам буде цікаво

By