Кличко йде в президенти

Днями лідер Партії «УДАР» Віталій Кличко з трибуни Верховної Ради заявив, що балотуватиметься на майбутніх виборах Президента України в 2015 році.

Віталій Кличко окреслив першочергові завдання, які він ставить перед собою та своєю політичною силою. Лідер «УДАРу» переконаний, що успіх будь-якої людини і країни в цілому залежить від вірного формулювання завдання і волі для її виконання. Кличко впевнений, що відповідальний політик має знайти ключову проблему, яка не дозволяє всьому суспільству зробити крок вперед. За його словами, політик повинен мати безстрашність і рішучість, аби донести свою точку зору до людей, об’єднати їх заради мети – вирішення цієї проблеми. При цьому він твердо переконаний, що це має бути зроблено, які б перешкоди не стояли на шляху і які б сили не намагалися цьому завадити.

Основні проблеми, з якими, на думку лідера «УДАРу», сьогодні зіткнулася Україна, – це бідність, безправ’я і несправедливість. Тому головне завдання, яке він ставить перед собою, – забезпечити кожному можливість мати роботу, підтримати благополуччя своєї родини, захистити громадянські права українців, їх людську гідність.

Віталій Кличко визнає, що про це в Україні говорять вже більше двадцяти років, але найкраща оцінка результату цих розмов – думка людей. Більшість відзначає, що їхній добробут погіршується; майже 70 % українців вважають, що країна йде в неправильному напрямку. Кличко висловив стурбованість, що борги по зарплатах і соціальних виплатах сьогодні перевищили 2 мільярди гривень. «Але справа не в тому, що грошей немає; біда в тому, що вони розкрадаються», – переконаний Кличко.

В якості прикладу він навів факт, що сьогодні лише в системі державних закупівель десятки мільярдів гривень осідають у кишенях чиновників. А цих грошей, вважає лідер «УДАРу», із запасом вистачило б і для виплати соціальних зобов’язань, і на освіту, і медицину, і на науку. Кличко з упевненістю заявив, що його команда змусить державу працювати на кожну людину, а не на олігарха чи корупціонера. «Ми повинні зробити те, чого не робили 20 років – нанести системний удар по корупції», – безапеляційно стверджує лідер «УДАРу».

Віталій Кличко назвав три кроки, які мають змінити на краще ситуацію в країні.

Перший – змінити правила взаємодії держави та громадянина. Кличко впевнений, що мінімізація контактів людини і чиновника знищить базу для корупції. «Чиновники перестануть ганяти людей за довідками та документами, а будуть самі їх збирати. Це їхня робота», – говорить він. Кличко також пообіцяв зменшення кількості податків та спрощення механізму їх сплати, запровадження чітких норм, які регулюватимуть діяльність державних органів.

Політик розповів, що «УДАР» вже готує пакет таких змін до законодавства, а частину вже подано до парламенту – понад 400 актів. «Але нинішня влада не хоче ці закони приймати», – сказав Кличко.

Лідер «УДАРу» найближчим часом відвідає всі регіони України, щоб разом із членами своєї команди та громадськістю підготувати пакет законів, які дозволять кардинально спростити відносини між громадянином і державою в Україні, зробити ці правила однаковими для всіх.

Другий крок, названий Кличком, – поміняти людей: вигнати корупціонерів з влади, з суду, з міліції, з прокуратури. Він нагадав, що під час парламентських виборів «УДАР» пропонував провести люстрацію влади. «Якби ми отримали більшість у парламенті й формували уряд, ми могли б це здійснити. Але тепер це доведеться зробити новому Президенту», – наголосив Кличко.

Він розповів, що зміст люстрації, яку пропонує «УДАР», полягає у створенні нових органів державної влади, нових судів і правоохоронних органів. При цьому, зауважив Кличко, нові – за змістом і принципами своєї роботи, а не за формою або персональним складом. Законодавчу базу для таких змін «УДАР» також готує зараз.

Віталій Кличко вважає, що Україна має використати досвід інших країн, щоб привести на посади у цих органах чесних професіоналів, а не казнокрадів і хабарників. «Досвід Японії та Сінгапуру, країн Балтії та Грузії, досвід об’єднання Німеччини тому приклад. Необхідно створити нову, незалежну кадрову службу, яка займатиметься атестацією держслужбовців і працівників правоохоронних органів, суддів і прокурорів», – переконаний лідер «УДАРу». За його словами, завдання такої служби – виставити заслін корупціонерам і сформувати новий корпус управлінців, які будуть працювати на країну, а не на свою кишеню. Політик переконаний, що коли їх стане досить багато, коли буде «критична маса» чесних людей у владі, процес вже буде не зупинити. До роботи такої кадрової служби Кличко пообіцяв залучити журналістів, громадські організації, фахівців з країн Європейського Союзу.

Третій крок – контроль.

Серед першочергових планів Кличка та його команди – створення незалежного Антикорупційного бюро, яке займатиметься виявленням корупціонерів і притягненням їх до відповідальності. За діяльністю цього агентства здійснюватиметься громадський контроль. Водночас Кличко визнав, що будь-яке бюро не може знати все, і тому буде запроваджено право кожної громади звільняти чиновника, суддю або міліціонера.

Зокрема, додав політик, якщо 10% жителів населеного пункту, району чи області підпишуть проект рішення про відставку такого чиновника, то буде проводитися місцевий референдум. «Якщо людина відома як корупціонер, вона втратить посаду. У мене вистачить волі , щоб здійснити ці реформи і очистити країну», – запевнив Віталій Кличко.

Лідер партії «УДАР» переконаний, що Україна має величезний потенціал, який має нарешті бути реалізований. Кличко не сумнівається, що його команда зможе реалізувати право людини вільно трудитися, заробляти і бути захищеною державою.

«Тоді у нас будуть європейські зарплати, а як наслідок – європейські пенсії та соціальна допомога. Це моя мета. Я знаю, як її досягти. І ми переможемо !» – додав Віталій Кличко.

Олена Васильченко, голова ДООПП «УДАР»

Можливо, Вам буде цікаво

By