Вони служать народу

У суботу, 18 червня, українські дільничні інспектори міліції відзначають своє професійне свято. Це визначна дата для тих людей, які поєднали своє життя зі служінням інтересам народу, захистом людського спокою.

У цієї служби давня і цікава історія, початок її сягає часів Івана Грозного, за указом якого «сошні люди», тобто селяни, люди від сохи, обирали на місцях тих, хто захищав би їх від свавілля самих же царевих слуг, поведінка котрих стосовно простих людей врешті-решт обурила навіть самого царя. Вимоги до «пращурів» нинішніх дільничних були доволі простими, але наче писалися на всі часи: наприклад, щоб «письмом володіли та душею прямі були». А ще – щоб були заможними… Однак це так і залишилося побажанням.

Набагато ближчими за часом колегами сучасних дільничних є працівники поліцейських підрозділів, створених у 1862 році відповідно до документа, виданого імператором Олександром ІІ. За появу звичних сьогодні термінів «дільниця» та «дільничний» сучасні працівники служби ДІМ мають дякувати саме йому.

«Тимчасовим правилам про устрій поліції в містах та повітах губерній» Олександра ІІ поклала край революція 1917 року. Першим документом, яким було закріплено статус дільничного, стала Інструкція для районних наглядачів, затверджена 18 червня 1923-го. Саме ця дата і виявилася вирішальною у визначенні дня професійного свята дільничних інспекторів міліції.

В Новомосковському міському відділі міліції працюють дільничні, які своєю багаторічною службою заслужили авторитет та повагу людей, і дільничні, які за короткий термін служби вже встигли зарекомендувати себе висококласними професіоналами. Всі вони роблять свій окремий внесок у проведення значної роботи з профілактики правопорушень та розкриття злочинів.

Дієздатність, дружність колективу дільничних інспекторів міліції, небайдужість до проблем населення – все це не може відбуватися без чіткого керівництва начальника міліції громадської безпеки підполковника міліції Вадима Івановича Горбачова і безпосереднього керівника цієї служби капітана міліції Олександра Сергійовича Христюка. На їх плечі покладено відповідальність не тільки за колектив, який їм підпорядкований, а й за якісне надання допомоги населенню Новомосковщини, піднесення авторитету дільничних інспекторів на вищій рівень серед мешканців міста і району, зміцнення професійного ядра служби, формування довіри населення до міліції в цілому.

Нині дільничним нелегко працювати через недосконалу законодавчу базу та недостатнє матеріально-технічне забезпечення. Та попри труднощі, вони віддаються роботі сповна, щодень приходячи на допомогу громадянам. Цей тернистий шлях вибирають найстійкіші та вірні своєму покликанню люди. І через десятиліття вони з честю передають кращі традиції і здобутки служби.

Хочеться висловити велику подяку за підтримку, допомогу тим, хто не стоїть осторонь від проблем служби, – представникам органів державної влади та місцевого самоврядування, засобам масової інформації, громадськості.

Вітаючи зі святом своїх дільничних інспекторів, бажаємо їм натхнення та невичерпної наснаги в почесній правоохоронній діяльності, достатку та злагоди в родинах, духовного піднесення на довгі роки та успіхів у роботі. Особливі слова подяки – ветеранам служби, здобутками яких ми пишаємося, які завжди були і залишаються зразком професіоналізму і самовідданого служіння ідеалам правди і справедливості.

Можливо, Вам буде цікаво

By