Податковий кодекс України – удосконалене податкове законодавство

Нещодавно перший заступник начальника Новомосковської об’єднаної державної податкової інспекції Олександр Олександрович Лукін провів прес-конференцію для журналістів місцевих ЗМІ з нагоди професійного свята – дня працівника податкової служби України.

Розпочинаючи захід, О. Лукін зазначив, що День працівника державної податкової служби України відзначається щороку 2 липня. На сучасному етапі перед податківцями стоять вагомі завдання, пов’язані з наповненням державної скарбниці. Конструктивний діалог з платниками, удосконалення системи їх обслуговування створюють комфортні умови для їх підприємницької діяльності, що у свою чергу, сприяє наповненню бюджету і, як кінцевий результат, забезпечення виконання державних соціальних програм.

Новомосковська об’єднана ДПІ обслуговує платників податків м. Новомосковська, Новомосковського та Магдалинівського районів (на податковому обліку в інспекції перебуває 2 852 платників податків – юридичних осіб та 6 869 платників – фізичних осіб) та контролює надходження по 22 видах податків та зборів.

З 1 січня 2011 року вступив у дію Податковий кодекс України, який передбачає реформування податкової системи, зокрема, запроваджено автоматичне (без втручання податківців) відшкодування ПДВ, яке унеможливлює застосування найбільш поширених схем ухилення від оподаткування, які мали місце на практиці до цього часу.

Серед головних нововведень Податкового кодексу – сплата податку на прибуток, починаючи з 1 квітня 2011 року за ставкою не 25, а 23 %. Надалі ставка цього податку щороку поступово знижуватиметься і у 2014 році складатиме 16 %.

Платники, для яких Податковим кодексом передбачено пільги у вигляді нульової ставки на прибуток, суми, не перераховані до бюджету при застосуванні ставки податку нуль відсотків, спрямовують на переоснащення матеріально-технічної бази, повернення кредитів, використаних на зазначені цілі, і сплату відсотків за ними та/або на поповнення власних обігових коштів.

Результати запровадження Податкового кодексу України очевидні. Так, за січень-травень 2011 року Новомосковською ОДПІ мобілізовано податків, зборів (обов’язкових платежів) до Зведеного бюджету у сумі майже 169 млн. грн., що на 58 млн. грн. більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Одним із резервів збільшення надходжень став податок на додану вартість: аналіз і співставлення податкового кредиту і податкових зобов’язань у розрізі контрагентів дали змогу більш ефективно й оперативно контролювати обсяг тих коштів, які надходять до державного бюджету, і тих, що слід повернути суб’єктам господарювання.

Новомосковською об’єднаною ДПІ мобілізовано протягом січня-травня 2011 року ПДВ в сумі майже 31 млн. грн. Зростання відбулося в порівнянні з аналогічним періодом минулого року більше, ніж удвічі. Відшкодовано на розрахункові рахунки підприємств 9,5 млн. грн.

Податку на прибуток протягом січня-травня 2011 мобілізовано 20 млн. грн., що на 12,4 млн. грн. більше, ніж надійшло за аналогічний період минулого року.

Таких здобутків вдалося досягти, насамперед, завдяки високому професіоналізму працівників Новомосковської об’єднаної ДПІ. Це злагоджений колектив досвідчених і сумлінних фахівців, здатних виконувати найскладніші завдання та забезпечувати повне та своєчасне надходження коштів до бюджетів усіх рівнів.

Фахівці Новомосковської ОДПІ докладають усіх зусиль, аби говорити із суб’єктами господарювання однією мовою – мовою професіоналів. Така конструктивна взаємодія сприяє як ефективному наповненню бюджету, так і дотриманню принципу рівності всіх платників податків перед податковим законодавством, вирішенню проблемних питань.

З нагоди відзначення професійного свята – Дня працівника державної податкової служби України, в Новомосковської об'єднаній ДПІ відбудеться конкурс під назвою «Кращий працівник Новомосковської об'єднаної ДПІ».

Напередодні професійного свята всі ветерани податкової служби, які працювали в Новомосковській ОДПІ в різні роки, отримають щирі поздоровлення від керівництва інспекції з побажаннями міцного здоров’я, добробуту у родині, взаєморозуміння оточуючих!

Можливо, Вам буде цікаво

By