Розвиток мiста пiд наглядом губернатора

До приїзду губернатора Дніпропетровської області Олександра Вілкула у Новомосковську, як завжди, готувалися. Ретельно вимітали вулиці, насаджували квіти, а де-не-де перед самим приїздом навіть встигли укласти асфальтове покриття. Помітив чи ні керівник області старання новомосковських комунальників, а от модернізовану насосну станцію Новомосковського водоканалу оцінив високо.

Розпочинаючи зустріч із керівництвом міста та колективом водонасосної станції третього підйому (ВНС-3), Олександр Юрійович наголосив, що віднині водопостачання для 62 тисяч новомосковців стане якіснішим. «Проект модернізації системи водопостачання у Новомосковську та Новомосковському районі реалізовано в рамках Регіональної програми «Питна вода Дніпропетровщини», метою якої є забезпечення жителів регіону якісною питною водою і стабільним водопостачанням», – наголосив губернатор області. Він власноруч ввів в експлуатацію автоматизовану систему управління насосною станцією, яка забезпечить безперебійну роботу її енергетичного обладнання, повністю усуне можливість виникнення гідравлічних ударів у мережах водопостачання, мінімізує виникнення аварійних ситуацій.

Економія електроенергії після впровадження системи частотного регулювання складе 30%, а в цілому по водоканалу економія складе 8%. Вартість модернізації водонасосної станції – майже 900 тисяч гривень. З них майже 300 тисяч гривень виділено з міського бюджету, а ще близько 600 тисяч – кошти КП «Новомосковський водоканал».

Другий об’єкт, який цього дня відвідав губернатор, – Свято-Троїцький собор. Символічно, що приїхав О. Вілкул до храму у свято Петра і Павла, де саме закінчувалася святкова літургія. Очільник області продемонстрував відкритість і доступність, розмовляючи із новомосковцями, які забажали звернутися до нього зі своїми проханнями.

По закінченню служби разом із настоятелем собору о. Євлогієм губернатор провів нараду біля стенду, на якому демонструється майбутня реконструкція святині світового значення. Багато говорилося про спасіння храму, остання повна реставрація якого проводилася у 1888 році. Наразі собор перебуває в аварійному стані: старі колоди не витримують навантаження, 3 куполи з 9 відхилилися від своєї вісі більш як на 1 метр. У 2010 році О. Вілкул взяв питання порятунку архітектурного шедевру під особистий контроль. Протягом останніх двох років за його ініціативи було проведено необхідні дослідження, залучено кращі наукові інститути України та розроблено проект реставрації. Передбачається, що роботи проходитимуть у два етапи і триватимуть 2-2,5 роки.

«Свято-Троїцький собор у Новомосковську – унікальний шедевр української дерев’яної архітектури. Два століття поспіль він зберігає у своїх стінах козацьку міць, національний дух та світлу творчу енергетику наших предків. Відродження та зміцнення духовності є однією з ключових умов розвитку людини, регіону, країни. Реставрація унікальної дерев’яної пам’ятки архітектури XVIII століття дозволить зберегти духовний зв’язок поколінь та дасть новий поштовх до розвитку культурних традицій Дніпропетровщини та всієї України», – сказав Олександр Вілкул.

Проводячи нараду, губернатор заслухав проектувальників та поставив їм природне запитання: наскільки якісним є проект, адже, за його словами, оновлений собор має простояти як мінімум 100 років, аби наступники згадували сьогоднішніх будівничих лише добрим словом.

О. Вілкул зазначив, що у серпні буде проведено тендер на виконання реставраційних робіт.

Перший етап реставрації планується розпочати наприкінці серпня 2012 року та завершити у грудні поточного року. Під час першого етапу будуть встановлені підтримуючі конструкції, які дозволять підтримувати куполи під час проведення робіт. Після цього буде розібрано дерев’яне оздоблення стін собору. І вже тоді «розтин покаже», в якому стані знаходиться деревина. Це дозволить провести остаточний аналіз несучих колод, замінити прогнилі та обробити спеціальним розчином ті, що збереглися. Присутній на нараді експерт із будівництва дерев’яних храмів із Львівщини відповів на запитання Олександра Юрійовича щодо особливостей реконструкції подібної споруди. Хоча очільник області й сам продемонстрував обізнаність у цьому питанні, бо знає, що для матеріалів, які будуть використовуватись при реконструкції, важлива навіть пора року, коли заготовлюється деревина, проводиться її сушка та обробка. Він наказав присутнім на виїзній нараді меру міста Сергію Морозу та депутату ВР Миколі Солошенку особисто контролювати якість матеріалів та хід ремонтних робіт.

На першому етапі до собору також будуть підведені мережі електропостачання, водопроводу та каналізації, відновлено зовнішнє освітлення та проведені роботи з благоустрою присоборної площі.

Другий етап передбачає заміну вікон, реставрацію підлоги, відтворення іконостасу. Також у соборі буде замінено внутрішнє електроосвітлення та облаштовано підсвітлення фасадів. У храмі буде встановлено нову сучасну систему опалення та кондиціонування, що створить необхідний мікроклімат у приміщенні для збереження конструкції пам’ятки, розписів на стінах та унікальних ікон.

У 2010-2011 роках з обласного та державного бюджетів було виділено більше 1,5 мільйона на розробку проекту реставрації та на проведення експертизи проекту. У 2012 році на проведення будівельно-монтажних робіт виділено 10 мільйонів гривень. Зокрема, за ініціативи губернатора 9 мільйонів гривень з державного, а 1 мільйон – з міського бюджетів. Загальна вартість реставрації складає близько 30 мільйонів гривень.

Доки губернатор проводив нараду у соборі, на соборній площі на нього очікували підприємці, торгові місця яких розташовано на присоборній площі. У ході реконструкції собору буде проводитися благоустрій згаданої площі, тож зрозуміло, що торгівлі тут не буде. Люди бідкаються, що побрали кредити, і їм хоч би до кінця року залишитися на своїх місцях. О. Вілкул пояснив, що на сьогодні є унікальна можливість реконструювати і собор, і довести до ладу соборну площу, тож треба поступитися, тим більше, що міський голова запевнив губернатора, що місця для торгівлі для підприємців є на діючому центральному ринку. Це питання контролюється міським головою, і люди мають зрозуміти, що розміщення торгових рядів біля такого намоленого місця – святотатство.

Прочани, які були цього дня на службі і частково чули, про що йшлося на нараді, не дуже ймуть віри, що нарешті Свято-Троїцький собор буде реконструйовано. Та губернатор – людина слова, тож сподіваємось незабаром побачити оновлену перлину Дніпропетровщини – козацький храм, який з гордістю піднесе свої маківки до небес, скликаючи срібним дзвоном віруючих на молитву.

Можливо, Вам буде цікаво

By