Собор – душа, центральна площа – серце міста

Такими словами відкрив робочу виїзну нараду губернатор області Олександр Вілкул щодо початку реконструкції площі ім. Леніна та початку реставрації Свято-Троїцького собору.

У нараді взяло участь керівництво міста та структурних підрозділів облдержадміністрації, міськвиконкому, підрядних організацій.

Центральна площа Новомосковська оновлювалась близько 20 років тому. Її нинішній вигляд морально застарів, а асфальтобетонне покриття проїжджої частини площі давно потребує ремонту.

Собор – душа, центральна площа – серце містаЗа підтримки О. Вілкула у 2012 році для реконструкції виділено понад 1,5 млн. гривень з обласного бюджету на перший етап реконструкції, котрий передбачає ремонт частини площі від меморіалу Слави до вул. Радянської. На цьому етапі виконується капремонт асфальтового покриття, встановлюються нові бордюри, ремонтується тротуар. За словами губернатора, перший етап реконструкції площі буде завершено до 22 вересня – Дня міста, що стане подарунком усім новомосковцям.

Наступного року реконструкція площі продовжиться благоустроєм скверу від вулиці Радянської до меморіалу Слави, а у 2014 році планується завершити повністю ремонтні роботи. По-новому виглядатиме частина площі від вулиці Радянської до палацу Металургів. Є доручення губернатора щодо передбачення необхідного фінансування з обласного бюджету на наступні етапи реконструкції.

«Новомосковськ – це місто, яке через близькість до обласного центру має особливу позицію для розвитку та реалізації інвестиційних програм. Стратегічну важливість має вихід Новомосковська на новий рівень якості комфортного та привабливого туристичного міста… За підтримки обласної влади сучасна європейська площа стане новим обличчям Новомосковська та ще однією візитною карткою чудового міста Дніпропетровщини», – сказав Олександр Вілкул.

Собор – душа, центральна площа – серце містаОдразу після відвідин центральної площі міста губернатор разом із учасниками наради відвідали Свято-Троїцький собор, де цього дня відбувся молебень та освячення початку робіт із реконструкції святині. «Після встановлення необхідного будівельного обладнання буде розібрано дерев’яне оздоблення Собору, що дозволить провести остаточний аналіз пошкоджень будівлі. У рамках реконструкції будуть замінені гнилі колоди, на яких тримаються куполи собору, а також оброблені спеціальним розчином ті, що збереглися. Деревину для реставрації старовинної пам’ятки буде завезено із карпатських та придніпровських лісів», – сказав Олександр Юрійович. Цього року буде проведено реставрацію перших трьох куполів – так званий перший захват. Всього планом передбачено три таких захвати.

Собор – душа, центральна площа – серце містаТендер на проведення робіт виграла ПАТ «Львів-реставрація» на чолі з директором Володимиром Пащаком, яка має більш ніж півстолітній досвід з реставрації дерев’яних пам’яток архітектури. Ця компанія реставрувала давні дерев’яні церкви у Дрогобичі та Моршині, проводила реконструкцію Львівського та Одеського оперних театрів. «Свято-Троїцький собор у Новомосковську є унікальною пам’яткою дерев’яної архітектури XVIII століття. Собор є особливим, тому і підхід до його реставрації буде особливий. Одне з найголовніших завдань, яке стоїть перед нами, – максимально зберегти козацьку пам’ятку в її історичному вигляді. Ми будемо лікувати деревину, обробляти її спеціальним розчином, боротися із грибками та шкідниками. Це дуже складний процес», – сказав директор ПАТ «Львів-реставрації» В. Пащак.

На першому етапі реставрації до собору також будуть підведені додаткові мережі електропостачання, водопроводу та каналізації, відновлено зовнішнє освітлення та проведено роботи з благоустрою присоборної площі.

Другий етап передбачає заміну вікон, реставрацію дощатої підлоги, відтворення іконостасу. Також у соборі буде замінено внутрішнє електроосвітлення та облаштовано підствітлення фасадів. У храмі буде встановлено нову сучасну систему опалення та кондиціонування – теплові насоси, що створить необхідний мікроклімат у приміщенні для збереження конструкції пам’ятки, давніх розписів на її стінах та унікальних ікон.

У 2010-2011 роках з обласного та державного бюджетів було виділено більше 1,5 мільйони гривень на розробку проекту реставрації та на проведення експертизи цього проекту. У 2012 році на проведення будівельно-монтажних робіт виділено 10 мільйонів гривень. За ініціативи губернатора області О. Вілкула 9 мільйонів виділено з державного, ще 1 мільйон – з міського бюджету. Загальна вартість реставрації – 29 мільйонів гривень.

Закінчуючи робочу нараду, очільник області наголосив на відповідальності міської влади, увазі та контролі за ходом виконання реставраційних робіт у Свято-Троїцькому соборі та реконструкції центральної площі міста, дотриманні строків їх виконання та якості.

Можливо, Вам буде цікаво

By