Дев’яності повертаються?

Мабуть, українці вже добре засвоїли, що приватна власність в Україні є недоторканою, але не менш всім нам відомо, яким чином іноді комунальна власність, що належить громаді, переходить до приватних рук.

Одним із таких прикладів є приміщення ВЗШ №9 (вечірньої школи), заснованої в далекому 1967 році для працюючої молоді.

Невизначеність ситуації навколо фактичного перебування школи через зацікавленість її приміщенням (в самому центрі міста) приватними структурами вже не вперше привертає журналістську увагу.

Нагадаємо: ще у 2009 році вказане приміщення, що знаходиться за адресою: м. Новомосковськ, вул.Сучкова, 32, площею 297,3 м. кв. попередньою владою було відчужено з фонду комунального майна на користь комерційної організації як нежитлове приміщення за борги у сумі 171 тис. грн. без проведення відповідних торгів. Проте виселити освітян тоді, мабуть, не зважилися. Натомість з тих пір, за заявами управління освіти міськвиконкому Новомосковської міської ради, вечірня школа зазнала вже три рейдерські захоплення – 7 серпня 2011 р., 24 грудня 2011 р. та 22 березня 2013 р.

Якщо перші два випадки можна назвати досить «мирними», під час яких ніхто фізично не постраждав, то щодо останнього все відбувалося «у стилі 90-х років».

За інформацією, наданою начальником управління освіти Н. Падашулею, 22 березня 2013 року близько 17:45 вечірню школу було черговий раз захоплено. А саме: 11 невідомих чоловіків спортивної статури увірвалися до приміщення школи з вимогами до педагогічного складу звільнити приміщення. Вчителі відмовилися виконувати їхні незаконні вимоги та викликали міліцію. Тоді захоплювачі зачинили вхідні двері зсередини та не пропускали жодної людини ані в школу, ані на вулицю. Через зухвалі дії молодих людей у директора школи Вадима Галака стався серцевий напад, і йому було викликано швидку допомогу, але лікарів до нього не пускали, аж поки не приїхали представники міліції.

Слід зауважити, що й для них двері школи не відкрили, тож їм вдалося потрапити до приміщення лише через вікно. На цей момент з одинадцяти захоплювачів лишилося троє, а восьмеро ще до приїзду міліції швидко по одному залишили приміщення. Після цього медики змогли надати директору медичну допомогу – його було шпиталізовано до лікарні, де він провів 2 дні. Окрім чергового наряду міліції до школи прибули начальник МВ Микола Гавриленко, заступник прокурора Дмитро Бобо, міський голова Сергій Мороз, його заступник з соціальних питань Ірина Калюжна, начальник управління освіти міськвиконкому Наталя Падашуля та інші.

Троє з нападників, що залашилися, відмовилися пред’явити будь-які документи – ані посвідчення особи, ані документів на причетність вказаних осіб до організації, яка нині є власником приміщення. Вони лише заявили, що очікують на (цитата) «своїх старших», які зможуть все пояснити. «Старшим» виявився чоловік, який назвався Павлом Білим (на фото справа). Він заявив меру і представникам міліції, що (цитата) “в орендованому мною приміщенні знаходяться сторонні люди”. Міський голова Сергій Мороз у відповідь на зухвалі дії захоплювачів, наказав міліціонерам перевірити цих осіб, та після їх відмови показати документи, дав наказ заарештувати молодиків до з’ясування їх осіб. Що й було зроблено.

За фактом незаконного утримання директором ВЗШ №9 В. Галаком було написано заяву до правоохоронних органів. Проти нападників відкрито кримінальне провадження за ст.146 п.2 «Незаконне позбавлення волі, вчинене з корисливих мотивів, щодо двох чи більше осіб або за попередньою змовою групою осіб, або способом, небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або таке, що супроводжувалося заподіянням йому фізичних страждань…», що карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років. Однак ввечері того ж дня близько 23:00 всіх затриманих було звільнено.

Про подальшу долю вечірньої школи ми вирішили з’ясувати в заступника міського голови з соціальних питань Ірини Калюжної

На сьогоднішній день позов від міської влади про незаконність відчудження комунального майна, а саме – приміщення вечірньої школи, – пройшов всі судові інстанції, окрім касаційного суду, на рішення якого зараз очікується. Але ми поки розглядаємо найгірші варіанти розвитку ситуації. У випадку, якщо судове рішення буде не на нашу користь, нам доведеться вирішувати – як забезпечити навчальний процес у майбутньому. Виходячи з термінів розгляду судовими органами спірних питань, можна припустити, що цей навчальний рік учні зможуть довчитися в цьому приміщенні. Надалі ж нам доведеться або ж домовлятися із новими власниками приміщення про оренду освітянами цих же класів, що додатково обтяжить міський бюджет, або ж відшукувати нові приміщення з тих, що сьогодні займає управління освіти.

P.S. Мені, автору статті, після телефонного дзвінка від одного з вчителів, вдалося першим прибути до місця пригоди і на власні очі побачити серйозність намірів молодиків, що орудували у школі. Тож вражень від зухвалої поведінки одинадцятьох невідомих осіб вистачило, аби зробити висновки, що вони мали високих покровителів. Адже те, як вони розмовляли з представниками міської влади, міліції та прокуратури, доводить, що страху за скоєне в них не було, хоча їхні дії й вимагають покарання у вигляді позбавлення волі від п’яти до десяти років. До речі, те, що всі нападники на волі, лише підтверджує такі припущення.

Андрій Александрович

Можливо, Вам буде цікаво

By