Осередок духовного єднання поколінь

25 травня 2013 року Новомосковськ – перлина Присамар’я, найстаріше місто Дніпропетровської області – відзначив 235-ту річницю Свято-Троїцького собору, який по праву можна вважати лебединою піснею козацтва.

На урочистостях з нагоди 235-ї річниці Свято-Троїцького собору були присутні міський голова Сергій Мороз, народний депутат України Микола Солошенко, секретар Новомосковської міської ради Борис Мазур, заступники міського голови Олександр Козлов, Олександр Воскобойник та Тетяна Дакова.

Також на свято завітали представники духовенства, депутати міської ради, начальники управлінь та відділів міськвиконкому, працівники підприємств та організацій міста, учнівська та студентська молодь, мешканці та гості міста.

Святковий молебень, присвячений цій визначній події, провів єпископ Новомосковський, вікарій Дніпропетровської єпархії, настоятель Свято-Троїцького собору Євлогій.

«Прийміть щирі вітання з нагоди 235-ї річниці Новомосковського Свято-Троїцького собору! Ця ювілейна подія – наше спільне свято, яке об’єднує всіх новомосковців незалежно від віку, професії, освіти, ідеологічних переконань. Сьогодні цей величний витвір козацтва продовжує виконувати найвищу, божественну місію осередку духовного єднання поколінь. Врятувати Свято-Троїцький собор для нас було справою честі, складанням іспиту на високу духовність. Але незважаючи на зусилля місцевої влади і громади Новомосковська, зробити це самотужки було неможливо. Завдяки підтримці Віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула нам вдалося розпочати наймасштабнішу реставрацію», – зазначив міський голова Сергій Мороз.

В рамках святкування пройшла виставка-ярмарок народних умільців, присвячена Новомосковщині та Собору. Свої вітання присутнім подарували творчі колективи міста.

Лунають дзвони Собору – і серця людські лунають їм в такт. Ідуть люди до Собору – на радість і на горе – все з ним переживають. Єднає людей Собор вірою, бо віра допомагає у дні радощів та смутку. А мають люди віру – будуть в них сила, воля, міцна країна.

Довідково:

Остання повна реставрація Собору проводилася в 1888 році. За ініціативи та підтримки Віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула, губернатора Дніпропетровської області Дмитра Колєснікова та спільними зусиллями небайдужих людей, які мешкають не лише на Присамар’ї, а й далеко за його межами, не пориваючи зв’язків із рідною землею, в 2012 році розпочалася наймасштабніша в Україні й усій Європі комплексна реставрація дерев’яного пам’ятника архітектури XVIII століття. Її початок – це подарунок храму до його ювілею. Вже завершено реставрацію перших трьох куполів собору, і 7 квітня відбулося освячення хрестів над ними.

8 травня відкрито оновлену сучасну присоборну площу, на якій 25 травня пройшло свято.

Відділ з питань внутрішньої політики, інформації та прес-служби міськвиконкому

Можливо, Вам буде цікаво

By