Свято зі сльозами на очах

Минулі вихідні ознаменувалися одразу двома державними святами – Днем Прапора і Днем Незалежності України.

Цього року державні символи мають особливе значення для кожного українця. Сьогодні з державним прапором ідуть у бій наші славетні воїни, за нього кладуть життя, з ним їх проводжають у останню путь… Окроплений кров’ю пораненого солдата прапор бережуть у Дніпропетровській ОДА, щоб саме його підняти у день перемоги над підступним ворогом після неоголошеної війни…

Замайорів 23-го серпня святковий стяг і над нашим містом, виграючи золотаво-синіми барвами. За це полотнище віддавали життя багато поколінь українців, їх подвиги продовжують сьогодні ровесники незалежності… Здавалося б, неможливо і протиприродньо воювати у 21-му сторіччі, але «братня» Росія, вже не маскуючись, заводить свої війська на нашу територію і вбиває наших найкращих синів. Серед небесного воїнства – вже п’ятеро новомосковців. У день Прапора було відкрито меморіальну дошку пам’яті нашим героям – Юрію Голополосову, Андрію Литвиненку, Дмитру Симоненку, Віктору Мельникову, і цього ж дня ховали п’ятого воїна – Ігора Ємельяненка.

Свято зі сльозами на очах

Родини Голополосових та Литвиненків з рук міського голови Сергія Мороза та заступника військового комісара Новомосковсько-Магдалинівського ОМВК Дмитра Захарова отримали ордени «За мужність» (посмертно). До сліз зворушила своїм зверненням присутніх мати загиблого воїна Ліна Литвиненко, котра розповіла, які горе, біль і сум переживають сьогодні рідні і як важко миритися їм із втратою. – Але їх смерть не даремна, вони споглядають за нами з небес і благають продовжити боротися із злом, байдужістю та тими, хто не хоче, щоб країна розвивалася своїм шляхом, щоб краще жили люди, – завершила свій виступ Л. Литвиненко.

Новомосковськ ніколи не відрізнявся святкуванням Дня Незалежності. Зазвичай і урочистостей не проводилося. Цьогоріч городяни зібралися біля пам’ятника Тарасу Шевченку на мітинг і покладання квітів Кобзарю. Місцеві аматори співали українських пісень, а Сергій Мороз вручив з нагоди свята почесні грамоти голови Дніпропетровської ОДА Ігора Коломойського Олені Солодовніковій та Олександру Мірошнику, а подяки міського голови – Любові Піхотіній та активній молоді міста – Миколі Братківу, Артему Семенюку, Ірині Серовій, Івану Жадану, Валерії Солошенко. Достойна зміна виросла у місті!

Свято зі сльозами на очах

Зворушив своїм виступом присутніх на мітингу учасник АТО Тарас Коваль, яким мають пишатися земляки. Він з пораненням повернувся із Луганська, де у надважких умовах декілька місяців охороняв аеропорт. – Я не знав, що так люблю тебе, Україно! Зараз я відчуваю гордість, коли бачу прапор. Хочеться весь світ розфарбувати в блакитні й жовті кольори та співати Гімн. І не тому, що задали в школі, а тому, що співає моє серце. І на повні груди кричати – Слава Україні!

На честь 23-ї річниці Незалежності яскраві квіти лягли до підніжжя Великого Тараса.

А ввечері активісти-прометеї організували святкову ходу і влаштували ще один мітинг до дня народження України. Такого дійства і буйства жовто-блакитних кольорів у Новомосковську ще не було. І нехай не так велелюдно було у нашому місті у цей день, але більшість сяючих посмішками облич – молодь. Без сумніву, вони надихнуть городян, а останні події розбудять тих, для кого мрії про повернення до радянських часів донедавна видавалися реальними.

Слава Україні! Вічна Слава Героям!

Тамара Харківських

Можливо, Вам буде цікаво

By