Обережно: грип!

Вірус грипу в історії людства неодноразово створював так звані пандемії, коли захворюванням було охоплено майже все людство. Наприклад, всім відома «Іспанка» – грип, що панував на земній кулі у 1918-1920 роках і забрав життя близько 20 млн. людей.

Щорічно за період епідемії на Дніпропетровщині хворіє на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції від 150 до 300 тис. осіб, половина з них – діти.

Грип – це тяжка вірусна інфекція, яка може спричиняти смерть, особливо маленьких дітей і людей похилого віку.

Як відбувається інфікування?

Найпоширеніший шлях передачі грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій – повітряно-крапельний.

Розповсюдження вірусів відбувається під час кашлю, чхання.

Симптоми:

– підвищення температури тіла до 39-40° С;

– головний біль;

– зниження апетиту;

– нежить;

– ураження дихальної системи у вигляді риніту, фарингіту, бронхіту

Як не захворіти?

Вакцинація – найефективніший та економічно вигідний засіб захисту проти інфекційних хвороб, відомий сучасній медицині. Існує поняття «колективний імунітет»: чим більше людей мають імунітет до тієї чи іншої хвороби, тим менша ймовірність виникнення епідемії. Сучасні вакцини є досить безпечними і можуть вводитися дітям, починаючи з шестимісячного віку.

Відповідно до листа Міністерства охорони здоров’я України від 19.09.2012 року Державна санітарно-епідеміологічна служба України повідомляє про перелік дозволених до застосування в епідемічному сезоні 2012-2013 років вакцин для профілактики грипу.

«Ваксигрип» – Франція, готова до застосування.

«Флюарикс» – Німеччина, в попередньо заповнених шприцах.

«Інфлувак» – Нідерланди, від 70-80 грн.

«Інтанза» – Франція.

«Гриппол» – Російська Федерація, проходить імунобіологічний контроль (штамового складу). Після завершення процедури експертизи буде прийнято рішення щодо його переєстрації на території України.

Якою вакциною краще робити щеплення дитині або дорослому, вам порадять у лікувально-профілактичних закладах міста за місцем проживання.

Щеплення необхідно проводити тільки в кабінетах щеплення, які є у всіх амбулаторіях. Вакцину можна придбати у всіх аптеках міста.

Можливо, Вам буде цікаво

By