Харчування школярів має бути правильним

Харчування школярів має бути правильним


   12 сентября 2013     2637
Сумні рядки статистики свідчать: до кінця навчання в школі більшість дітей мають 2-3 хронічні хвороби, які зумовлені неправильним харчуванням. І це не випадково. Адже суворого контролю за дотриманням режиму (як це було, наприклад, у дитсадку) вже немає. Тепер діти можуть відчути смак «свободи» і досхочу поїсти чи попити чого завгодно (чіпсів, сухариків, газованих напоїв тощо), що дуже шкідливо.

Та й батьки іноді не знають, чим нагодувати молодшого чи старшого школяра вранці, аби він краще засвоював уроки, які страви запропонувати на обід чи ввечері, які вітаміни потрібні організму дитини для нормального розвитку і звідки їх отримати. Щоб діти гарно навчалися і були міцними та здоровими, батьки мають знати важливі правила кулінарії для школярів.

ОРГАНІЗМ ІНТЕНСИВНО РОЗВИВАЄТЬСЯ

Одна з головних умов нормального розвитку школяра – раціональне розумне харчування (його порушення може призвести до серйозних розладів функцій органів травлення, серцево-судинної системи, вищої нервової діяльності). Це важливо пам’ятати, тому що саме від 6-7 до
17-18 років (період остаточного становлення дорослої людини) в дитячому організмі відбуваються надзвичайно важливі внутрішні зміни (формуються нервова, ендокринна, лімфатична, дихальна, імунна та інші системи). Дівчатка та хлопчики в цей час дуже швидко ростуть. Ріст – безпосереднє відображення розвитку. Тому майте на увазі, що на ріст впливають: заняття спортом (стимулюють ріст стрибки та спортивні ігри зі стрибками, такі як волейбол, баскетбол, бейсбол, теніс); тривалість сну (найінтенсивніше дитина росте під час вранішнього сну; якщо вона хронічно недосипляє чи вимушена рано вставати, що може призупинити ріст), психологічний клімат у сім’ї, в школі (конфлікти між батьками, однолітками, невдачі в навчанні негативно позначаються і на рості, і на загальному розвитку; вчені довели, що щира любов тата та мами, дідуся й бабусі до свого школяра найліпше допомагають його гармонійному розвиткові) і, звичайно, харчування (дитина має отримувати достатню кількість білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей, вітамінів).

ГАРЯЧІ СТРАВИ ЗРАНКУ І ЛЕГКА ЇЖА ВВЕЧЕРІ

Життя дитини помітно змінюється вже тоді, коли вона йде до першого класу (новий режим дня, нове фізичне та розумове навантаження). Якщо ви з перших днів навчання правильно організуєте харчування малюка, ви допоможете йому легше адаптуватися до шкільного процесу і закладете основи здоров’я на подальші роки. Як цього досягти? Завжди прагніть виробити в школяра звичку їсти в один і той самий час (тоді органи травлення заздалегідь готуватимуться до прийому їжі й організм повніше буде її засвоювати). На сніданок обов’язково дайте гарячу страву: з м’якого сиру (сирники, ліниві вареники), яйця (омлет, яєшня, відварене яйце), м’ясну (відварене або тушковане м’ясо, парові котлети), з крупів (вівсянку, гречану, рисову каші). Як пиття добрі молоко, чай з трав (ромашки, м’яти). Хороше доповнення – свіжі овочі або фрукти (морква, буряки, яблука). Таке меню посилить роботу мозку, серця і буде джерелом енергії. Важливо, щоб дитина після другого уроку в школі отримувала ще один сніданок (звичайно, це молоко чи сік, булочка, печиво тощо), тоді вона менше втомлюватиметься і краще сприйматиме шкільну науку. Із собою дайте школяреві яблуко (містить вітаміни), печиво (вуглеводи), пиріжок з овочевою начинкою, бутерброд з твердим сиром (джерело кальцію), відвареним м’ясом чи рибою (білок, що міститься в них, потрібен для росту). На обід дайте побільше овочів (сирих або у вигляді салатів), щоб запрацював кишечник і «звільнився» від зайвого (адже дитина через намагання всюди встигнути могла «пропустити» в школі момент, коли їй хотілося в туалет). Також запропонуйте гарячу першу страву (не надто об’ємну, щоб були сили впоратися з другою), на друге – м’ясну або рибну страву з гарніром (картопля, макаронні вироби). На солодке – фруктовий сік чи свіжі фрукти, компоти з сухофруктів. Дитячий організм має відновитися після уроків і зарядитися енергією до вечора (адже потрібно накопичити сили, аби виконувати домашні завдання, йти на додаткові заняття тощо). Вечеря має бути легкою (молочно-круп’яні, овочеві, яєчні страви, з м’якого сиру), щоб органи травлення могли відпочити, коли шлунок не перевантажений їжею, що довго засвоюється (наприклад, білковою, до речі, страви з м’яса або риби збуджують нервову систему), тоді й сон буде міцнішим і здоровішим. Фрукти й овочі на вечерю поповнять організм вітамінами. Якомога рідше купуйте дітям газовані напої (вони подразнюють слизову оболонку шлунка й кишечнику). Семи-дев’ятирічні школярі мають щодня вживати м’який або твердий сир, кисломолочні продукти, бо це – джерело кальцію (адже саме в цей час з’являються постійні зуби, яким кальцій надзвичайно потрібен).

За матеріалами Інтернет-видань


На сайте работает система проверки ошибок. Обнаружив неточность в тексте, выделите ее и нажмите Ctrl + Enter.


(голосов: 1)


Хотите всегда быть в курсе последних новостей и событий Новомосковска? Подпишитесь на рассылку обновлений!

Новомосковский информационный портал

Возможно Вам будут интересны и эти новости


  • æ
  • é
  • ä
  • è
    55