Про небезпеку хвороби легіонерів

Легіонели широко розповсюджені у всьому світі та є частиною флори багатьох водоймищ, як природних, так і штучних.

У системах водопостачання, кондиціонування та зволоження повітря, інших системах, пов’язаних з циркуляцією теплої води концентрація збудника зростає за рахунок утворення біоплівок на поверхні обладнання, що є фактором накопичення небезпечної концентрації легіонел.

Назва хвороби «Легіонельоз» пов’язана з Американським легіоном – суспільною організацією, яка об’єднує американців-учасників різноманітних війн. Саме на з’їзді цієї організації в 1976 р. у м.Філадельфія виник спалах тяжкого респіраторного захворювання, яке перебігало по типу пневмонії. Всього під час цього спалаху захворіла 221 людина, а 34 з них померли.

Легіонельоз належить до захворювань, що розповсюджені повсюдно.

Для зараження достатньо вдихнути збудника, що знаходиться в водному аерозолі: душ, потік повітря з кондиціонеру, різноманітні фонтани та фонтанчики.

Гострий респіраторний легіонельоз – за клінічними проявами не відрізняється від гострих респіраторних інфекцій.

У 14% усіх випадків гострих респіраторних інфекцій та у 2% випадків хронічного бронхіту етіологічним фактором є легіонела, а питома вага легіонельозу в етіологічній структурі гострих пневмоній складає 15 %.

Як правило, хвороба починається з помірного головного болю та нездужання, згодом – в середньому через добу – різко підіймається температура до 39-40 °С, супроводжується сильним ознобом.

Особливих проблем з лікуванням хвороби легіонерів не виникає, легіонела достатньо чутлива до деяких антибіотиків. Найголовніша проблема – своєчасно почати лікування, доки бактерія не нанесла обширних уражень легеням та всьому організму. Тому дуже важливо розпізнати легіонелу як збудника пневмонії, а у цьому може допомогти своєчасна лабораторна діагностика.

Профілактичні міри повинні бути спрямовані на зниження концентрації збудника у водних системах. Проте широка розповсюдженість легіонел не дозволяє добитися повного видалення бактерій з водних систем або виключити їх повторне зараження.

На промислових підприємствах, у лікарнях, готелях при наявності систем оборотного водопостачання, що використовуються у технологічних процесах для кондиціювання або охолодження, необхідно не менш 2-х разів на рік проводити очищення та промивку систем водопостачання, фізичну та хімічну дезінфекцію препаратами, що попереджують утворення мікробних біоплівок, регулярний бактеріологічний контроль за об’єктами, які можуть стати причиною розповсюдження легіонел.

Лабораторну діагностику на визначення наявності легіонел у системах кондиціонування і зволоження повітря, системах водопостачання, штучних водних об’єктах проводить лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ ДСЕСУ» за адресою: вул. Шмідта, 26. Додаткову інформацію можна отримати за телефонами: (056) 770-69-20, 726-87-39.

О. Водоп’ян, Т. Митрохіна

Можливо, Вам буде цікаво

By