Нова команда не допустить маніпулювання

На черговій сесії міської ради, яка відбулась 21 грудня, депутати продовжили тримати курс на детальне вичення нагальних питань міста та виважене прийняття відповідних рішень.

Деякі роз’яснення були зроблені під час розгляду питання «Про внесення змін до рішення міської ради №914 від 21.05.2010 р. «Про бюджет міста Новомосковська на 2010 рік». Т. Дакова, начальник фінансового управління та Л. Піхотіна, голова комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку міста, доповіли про те, куди першочергово будуть спрямовані зекономлені у цьому році бюджетні кошти. Усі вони призначені для проведення робіт чи виплат, які стосуються соціальної сфери життя міста.

Без обговорення голосували депутати по земельних питаннях, з яких доповідав голова комісії з питань землекористування та раціонального використання землі І. Олійник.

Дійшли народні обранці згоди і з ряду питань, які відносяться у черзі денній до категорії «різне». Слід зазначити, що найперше, чим керувався депутатський корпус під час прийняття тих чи інших рішень, – це те, наскільки вони сприятимуть наповненню міського бюджету, наскільки корисними будуть новомосковській громаді. Тому, наприклад, під час голосування із земельних питань (доповідач К. Пузирь, начальник КП «НМБТІ») були зняті з розгляду ті пункти, що надавали право власності ряду приватних підприємств. Серед таких – ТОВ «АТБ-Інвест», яке не виконало своїх інвестиційних зобов’язань по відношенню до міста.

Майже одноголосним рішенням депутати також припинили діяльність двох АГЗС по вулиці Сучкова, які, як виявилося після першої ж перевірки, працювали незаконно (доповідав з цього питання депутат від ПР В. Соловйов), тобто не мали дозвільних документів на роботу.

У черговий раз було піднято питання щодо роботи склопереробного заводу «Утиліта», а також ремонту каналізаційного колектора по вулиці Сучкова. Як доповів депутатам М. Поздняков, член комісії з питань землекористування та раціонального використання землі, мешканці будинку №122 вже давно потерпають через непрацюючий колектор. Депутат зазначив, що цьому в свій час посприяв м’яскомбінат «Дніпропетровські ковбаси». Пізніше підприємство таки владнало проблему із власними стоками, залишивши мешканців будинку сам на сам із непрацюючою каналізаційною системою. Хто у цьому винен, як допомогти новомосковцям та за чий кошт – вирішення цих питань депутати поклали на тимчасову комісію, яку одразу ж і створили. Вона ж, паралельно з комісією з питань екології та благоустрою території має зайнятися вивченням ситуації, що склалася на склопереробному заводі. Поки що реальних змін у процесі виробництва мешканці міста не помітили, хоча, як зазаначив М. Поздняков, під час особистої зустрічі керівники заводу пообіцяли йому провести певні роботи з поліпшення екологічної безпеки виробництва. Втім, депутатами було прийнято рішення особисто проконтролювати це питання, а на наступній сесії міськради заслухати доповіді головного еколога міста П. Гапоненка та головного санітарного лікаря А. Сергієнка.

Із доповіддю з актуального для нашого міста питання звернувся до колег- депутатів С. Коцюра, голова комісії з питань підприємництва, ринкових реформ та інвестицій. Сергій Валентинович нагадав про рішення, прийняті депутатами попереднього скликання у 2007 і 2009 рр., які регламентували діяльність торгівельних точок з продажу розливних спиртних напоїв. За законом, подібні заклади не можна розташовувати ближче, ніж за 150 м від навчальних закладів, тим більше продавати неповнолітнім спиртні напої. Наразі ж на руках у депутата – заяви від директорів шкіл №1, №2, №5, №6, №8, №9, №12, №16 та №18, з яких слідує, що рішення, прийняте депутатами, виконано не було. Тому С. Коцюра висловив пропозицію запросити на наступну сесію начальника Новомосковського відділу міліції М. Гавриленка для того, щоб останній доповів про виконання вищеназваних рішень. Пропозиція майже одностайно була підтримана депутатами.

Найбільший резонанс на сесійному засіданні викликала пропозиція, озвучена депутатом від ПР С. Коцюрою, згідно якої депутати, посилаючись на невідповідність між обіцяним та реальним станом справ у місті, вирішили висловити недовіру першому заступнику міського голови з питань народно-господарського комплексу міста В. Криші.

Чималих зусиль вартувало депутатам включити це питання до черги денної, оскільки міський голова, посилаючись на різні статті закону, намагався його «не пропустити». Деякі депутати висловили побажання спочатку заслухати заступника мера, а уже на наступній сесії міськради порушувати питання про недовіру. Втім, як резонно зазначили К. Пузирь, С. Коцюра та присутня на сесії депутат від обласної ради В. Шилова, В. Криша остаточно втратив кредит довіри після того, як не з’явився на засідання міськвиконкому. Прозвучали навіть фрази про саботування останнього засідання з метою недопущення відповідного голосування на сесії міськради. Втім, не на користь заступника міського голови говорила і його відсутність на черговій сесії, хоча лише кілька тижнів тому він обіцяв депутатам особисто виступити на сесії і розповісти про роботу народно-господарського комплексу та про те, куди були витрачені кошти у розмірі 150 тисяч гривень, виділені комунальному підприємству В. Громадського. У підсумку відповідне питання таки було внесено до черги денної, хоча не без тиску зі сторони мера пройшло і саме голосування. Міський голова до останнього «боровся» за свого колишнього соратника по партії, але досягти компромісу так і не зміг. Переважною більшістю голосів депутати міськради проголосували за недовіру В. Криші, а також рекомендували звільнити його з посади.

Насамкінець сесійного засідання перед депутатським корпусом виступив В. Громадський, доповідь якого можна було б охарактеризувати по-сократівському «Я знаю те, що нічого не знаю». Оскільки виявилось, що начальник КП НККП навіть не в курсі того, що гроші йому на останній сесії таки було виділено. Заплутався доповідаючий і щодо того, куди ж таки має їх спрямувати, а кінець кінцем заявив, що їх взагалі не існує. Його підтримала і заступник міського голови Т. Дакова, яка заявила, що грошей не було і не буде, оскільки ще рік тому вони відносилися до дефіцитної частини бюджету. Вкінець заплутавшись, слухачі засипали виступаючого та Т. Дакову численними запитаннями. Депутат О. Загоруйко звернувся із проханням не водити лабіринтами бюджетного кодексу, а звернути увагу на компетентність ведення господарської діяльності. Він також висловив здивування з приводу того, що, знаючи про нульову рентабельність підприємства, КП НКПП було виділено лише половину суми на покупку техніки.

Свої сумніви у компетенції розпорядників бюджетних коштів висловила В. Шилова, яка так і не домоглася змістовного пояснення з приводу вищеназваних 150 тисяч.

В цілому картина про роботу комунальних служб і їх спосіб оперування бюджетними коштами склалася неприглядна. Це дає підстави сподіватися, що новий склад депутатського корпусу зробить відповідні висновки і не допустить маніпулювання міським бюджетом. А всі рішення будуть спрямовані на благо новомосковської громади.

Можливо, Вам буде цікаво

By