Відповідальність за нанесення легких тілесних ушкоджень

Конституція України проголосила життя, здоров’я, честь і гідність людини найвищою соціальною цінністю. На охороні цих цінностей стоїть кримінальне право, яке передбачає відповідальність за неправомірне посягання на такі цінності.

В чинному кримінальному кодексі України, розділ ІІІ «Злочини проти життя та здоров’я особи», присвячений зокрема кримінальним покаранням щодо нанесення тілесних ушкоджень громадянам.

При висвітленні даної теми виникає питання – чи актуальна вона в сучасних умовах життя? Так, адже тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості завдаються споконвіку, за різних умов і обставин. У нашому житті вони неодмінно присутні, супроводжують різноманітні злочини і правопорушення, завдаються умисно чи з необережності. Сучасна криміногенна ситуація і низький культурний рівень життя обумовлює поширеність такого суспільно-небезпечного діяння.

За ступенем тяжкості розрізняють три види тілесних ушкоджень: тяжкі тілесні ушкодження; тілесні ушкодження середньої тяжкості; легкі тілесні ушкодження.

Відповідальність за умисне легке тілесне ушкодження передбачена ст. 125 Кримінального кодексу України. Відповідно до ст. 27 Кримінально-процесуального кодексу України нанесення легких тілесних ушкоджень належить до тієї групи злочинів, за якими кримінальну справу порушують не інакше як за скаргою потерпілого, котрий під час судового процесу сам (а не прокурор замість нього) підтримує звинувачення. Лише у випадках, коли справа щодо нанесення легких тілесних ушкоджень має особливе громадське значення, а також у виняткових випадках, коли потерпілий у такій справі через свій безпорадний стан чи з інших причин не може захистити свої законні інтереси, прокурор порушує справу і за відсутності скарги потерпілого.

Стаття 125 КК України складається з двох частин. Перша стосується поранень, що мають незначні скороминущі наслідки тривалістю не більше шести днів, як то садно чи синець. Таке карається штрафом до 850 гривень або громадськими роботами на строк до 200 годин, або виправними роботами до одного року. У другій частині йдеться про ушкодження, котрі спричинили короткочасний розлад здоров’я тривалістю понад шість днів, але не більше, ніж три тижні. За це, крім громадських і виправних робіт, передбачений арешт на строк до шести місяців.

Короткочасний розлад здоров’я та втрата працездатності встановлюються судово-медичною експертизою.

В випадку, якщо вам були нанесені тілесні ушкодження, необхідно, передусім, звернутись до органів міліції з письмовою заявою та отримати направлення на проходження судово-медичної експертизи. Якщо за результатами судово-медичної експертизи встановлено, що вам нанесено легкі тілесні ушкодження, вам необхідно звернутись до суду з заявою, в якій повинно бути вказано: по-перше, хто і при яких обставинах спричинив вам тілесні ушкодження; по-друге, зазначити статтю Кримінального кодексу, якою передбачається відповідальність за вчинений кривдником злочин (в даному випадку ст. 125 КК України). Крім того, в вашій заяві необхідно зазначити, що ви звертались до органів міліції, та долучити постанову про відмову в порушенні кримінальної справи, яку виніс працівник міліції, який розглядав вашу заяву.

Суддя, розглянувши вашу заяву, за наявності достатніх даних, які вказують на вчинення злочину, порушує кримінальну справу і призначає її до розгляду.

Можливо, Вам буде цікаво

By