Досить боротися і сваритися! Потрібно об’єднуватися і творити!

Інтерв'ю з кандидатом на посаду міського голови Дмитром Олександровичем Глущенком.

Дмитре Олександровичу, навіщо ви йдете у владу? У місті величезна кількість невирішених проблем. Для чого вам це, невже влада заради влади?

– Влада заради влади мене не цікавить! Її я розглядаю як інструмент. Влада сама по собі не погана і не добра. Питання в тому, хто і як її використовує. Хтось для руйнування, хтось для наживи, хтось для творення. Я віддаю перевагу творенню.

У мене три основні мотиви. Перший, це турбота про майбутнє дітей. Я прагну залишити їм не гроші, нерухомість чи ще щось матеріальне, а прекрасне, процвітаюче місто, яке буде безпечним, чистим, красивим. Місто, де всі діти будуть мати перспективу, а ми, їх батьки – хорошу роботу, а наші батьки – гідну і спокійну старість.

Друге, це почуття боргу. Все, що я маю в житті, дало мені моє рідне місто. Тут я народився, виріс, здобув освіту, відбувся як підприємець і громадський діяч, зустрів свою любов, одружився, тут народилися мої діти. Це все я отримав тут, у Новомосковську, і тепер вже мені прийшов час повертати борги і подбати про те, щоб наше місто знову процвітало. Також я несу відповідальність перед новомосковцями, які підтримали мене на минулих виборах, довірили мені свої голоси і надії. Моє завдання – виправдати їхню довіру.

І третя причина, через яку я йду у владу, – я більше нікому не вірю: не вірю обіцянкам, про які політики забувають відразу після виборів, не вірю чиновникам, які переконують, що піклуються про нас, а насправді відбувається все навпаки. Тому я хочу сам навести порядок, для початку – в нашому улюбленому місті.

Ви балотуєтесь від Партії регіонів, чому? Адже за останній час рейтинг партії знизився, багато розчарованих після підвищення ціни на газ.

– Я ще більше року тому, перед Президентськими виборами, говорив, що, незалежно від результату виборів, ціни на енергоносії будуть підвищуватися. Україна не ізольована держава, ми частина світової економіки, де балом правлять трансконтинентальні корпорації, і всіма ресурсами розпоряджаються саме вони. Для них не має значення, де продавати газ: в Бельгії, Польщі чи Україні, важлива ціна. Тому МВФ, будучи міжнародним інструментом цих корпорацій, і вимагає від нас підвищення ціни. До того ж, зобов'язання перед МВФ були взяті попереднім урядом, а Партії регіонів дісталися зруйнована економіка і розбалансована влада. Завдання, які стоять сьогодні перед владою, дуже складні, і вирішити їх можна тільки спільно, без сварок і конфліктів, рухаючись в одному напрямку. Я впевнений, що всі втомилися від безладу, який влаштували «революціонери». І сьогодні я бачу тільки одну політичну силу, здатну навести в країні порядок, – це Партія регіонів. Ніхто не сумнівається, що гра в команді Президента на один результат принесе місту і, природно, країні в цілому, тільки користь, відродження. Місто тільки виграє від цього. Досить правлінню містечкових царьків!

Люди дуже бояться змін. Чого чекати від Вас у разі перемоги на місцевих виборах представникам бізнесу, працівникам державному сектору? По місту ходить багато чуток, ніби Ви дуже жорсткий і безкомпромісний керівник.

– Може, я когось розчарую, але революції не буде. Я прихильник еволюційного розвитку. Перед прийняттям рішень, як адміністративних, так і кадрових, буде проведено аудит та аналіз, консультації, і тільки після цього вони будуть прийматися. Принцип один – все, що працює на розвиток міста, на творення, буде залишено і підтримано, а все, що гальмує або не працює, буде прибиратися. Ламати через коліно, влаштовувати чистки і репресії за політичними або іншими ознаками не будемо. Тільки прагматичний і тверезий підхід.

Після виборів 2006 року ви пройшли через серйозні випробування. Сказати, що ви були в немилості у влади – значить нічого не сказати. Невже немає бажання розрахуватися з кривдниками?

– Я ні на кого не ображений. Ті труднощі, через які я пройшов, зробили мене сильнішим, мудрішим. Я став досвідченішим, зустрів багато нових цікавих людей, багато чого досяг, відкрив у собі нові сторони. Як я можу сердитися на людей, які влаштували мені ці випробування? Я вдячний їм, вони стали моїми вчителями.

На минулих виборах Ви займали дуже жорстку і критичну позицію щодо діючої влади. Що зараз, Ви здали позиції чи стали м'якшим, адже ви зовсім не критикуєте владу?

Я просто став мудрішим. Принцип око за око, зуб за зуб вже не працює. Потрібно творити. Я вирішив, що на кожен випад у свій бік буду відповідати добрими справами. Тому на спроби мене знищити, ми відповідали благодійними акціями, влаштовували концерти, спортивні змагання, робили щось потрібне і хороше, абсолютно не реагуючи на провокації. І що ви думаєте, всі біди обходили нас стороною, з нами нічого не могли зробити. Ось вам біблійна заповідь: вдарили по правій щоці, підстав ліву. На практиці вона працює.

Оскільки вже ми торкнулися питання старої влади, поділіться, будь ласка, Вашою думкою і оцінкоб ситуації, у зв’язку з арештом пана Літвіщенка. Чому це сталося?

По-людськи, мені його, звичайно, шкода. В своєму житті я не раз проходив через суворі випробування і втрати, і можу уявити, що він зараз переживає. Такого я не побажаю нікому. Але з іншого боку – ми всі ходимо під Богом, і за все в житті рано чи пізно потрібно платити, про це треба пам'ятати завжди. Адже у В. Літвіщенка вже була судимість, і вже тоді варто було задуматися, зробити висновки. Але він зробив такий вибір, це його досвід, його життя. У такі моменти я згадую слова свого вчителя: Бога за бороду ніхто ще не взяв, треба завжди залишатися людиною.

Як ви вважаєте, чи достатньо Вашого досвіду для вирішення комунальних проблем? Багатьох турбує питання постачання газу та виплати пенсій.

– Я мав досвід керівної роботи у великій компанії – керував департаментом шести областей центрального регіону. Так що не бачу ніяких проблем у керівництві містом. Потрібно лише бажання. Що стосується пенсій, то пенсіонери можуть не хвилюватися: їх виплачує держава в особі пенсійного фонду, тож міська влада до цього відношення не має. Газ для приватного сектору поставляється за прямими договорами між споживачем і постачальником. А ось питання поставок газу для опалювального сезону піднімалось мною на зустрічі з губернатором Олександром Юрійовичем Вілкулом. Мені дано доручення взяти участь у його вирішенні. На цьому тижні у мене заплановано відрядження до Києва.

Тепер кілька незручних питань, які цікавлять наших читачів. По місту розносять анонімні листівки, а також ходять чутки про Ваш зв'язок чи залежність від адвоката В. Грамса. Кажуть, що він фінансує Вашу виборчу кампанію.

– Це хіт минулих виборів. Коли мої конкуренти зрозуміли, що на мене немає компромату, то потрібно було його придумати. От і видумали цю байку. Особисто я знайомий з Валерієм Грамсом, ставлюся до нього нормально, вітаюся, можу поговорити як і з будь-якою людиною. У минулому, коли я займався оперативним управлінням бізнесом, то орендував у його сестри приміщення, що, мабуть, і стало приводом для таких чуток. Правда, в той час у мене було ще з десяток орендодавців, в тому числі і виконком. Після виборів я викупив це приміщення і «корупційний» зв'язок перервався. А тепер подумайте логічно. Ви вірите в те, що ця людина буде фінансувати благодійну діяльність сторонньої людини протягом 5-и років безкорисливо? Звичайно, лише під відсотки. А чи розумно вести благодійну діяльність в кредит? Це взагалі неможливо! Ось вам і всі відповіді.

Звідки ж у вас гроші?

– По-перше, я вдало і вчасно продав свій бінес. Розрахувався з кредитами і правильно розпорядився коштами. Ось вже більше 3 років я насолоджуюся станом, коли я нікому нічого не винен. Я довго про це мріяв, адже бізнес, який швидко розвивається, вимагає кредитів. У мене велика і гарна кредитна історія в багатьох банках. Я завжди виконував свої зобов'язання і часто достроково. Але тим не менше, коли за тобою борг, навіть якщо все розвивається добре, все одно відчуваєш дискомфорт і постійну напругу. Особливо якщо суми великі. Думаю, хто займається бізнесом, мене зрозуміє.

Багато благодійних акцій я проводжу за власний кошт, часто звертаюся за підтримкою і збираю кошти як благодійні внески. Дуже багато людей ідуть назустріч і допомагають, адже гроші витрачаються на благоустрій міста та допомогу тим, хто цього потребує.

Ось ще критика на вашу адресу: Ви розмістили фітнес-центр у приміщенні колишньої молочної кухні…

– Це доволі смішне звинувачення. Справа в тому, що систему молочних кухонь по всій Україні було закрито у зв'язку з тим, що діти часто хворіли на кишкові інфекції. І на момент організації клубу молочних кухонь в Україні не було вже 2 роки. Нам дісталася настільки зруйнована і розкрадена будівля, що наші міські «діячі» не могли її продати протягом 2 років, і тільки я погодився взятися за цю складну справу і навести там порядок.

Як Ви ставитеся до чорного піару, а також до своїх конкурентів?

– На бруд я взагалі не звертаю уваги. Той, хто цим займається, принижує сам себе, а мені робить додаткову рекламу. Люди починають цікавитися, задавати питання і знаходять чесні відповіді. Мене це не зачіпає. Але сьогодні це ще й непоганий бізнес. На мене вже виходили керівники однієї відомої та одіозної громадської організації, яка веде бурхливу інформаційну діяльність. Вони зробили мені пропозицію припинити поливати мене брудом, якщо я їм заплачу. Суму назвали чималу. Так що наші умільці намагаються заробляти на всьому. У цій ситуації мене порадувало те, що мою репутацію цінують так дорого.

До конкурентів ставлюся нормально і гарантую, що я буду поводитися порядно і чесно.

Пропоную не влаштовувати цирк, а сісти за стіл переговорів заради об'єднання зусиль для відродження нашого міста. Якщо хтось сумнівається, то я впевнений – роботи вистачить усім. Нехай кожен візьме той напрямок, в якому може себе проявити і допомогти місту. Це не порожні слова, я готовий зробити перший крок.

Зараз багато обіцяють. Ось, наприклад, одна політична сила обіцяє: «Люди, встановлюйте освітлення, ми будемо платити за електрику». Я готовий взяти на себе витрати з монтажу обладнання, платіть, будь ласка, за електроенергію. Через газету запрошую до співпраці, тому що не можемо знайти тих, хто це пообіцяв і домовитися про схему роботи.

Мої двері відкриті для всіх, хто хоче працювати на благо м. Новомосковська та його жителів. Запрошую всіх до співпраці задля відродження нашого міста.

Досить боротися і сваритися! Потрібно об'єднуватися і творити!

Можливо, Вам буде цікаво

By