Слава всім, хто зростив урожай та надбав коровай

Вшанування творців достатку – хліборобів – свята традиція. Адже кожен з нас щоденно споживає продукцію сільськогосподарського виробництва, і мало хто замислюється, скільки праці вкладено у той буханець, без якого ми не сідаємо до столу. Хліб – багатство, символ достатку, сили, життя, всьому голова… А щоб ми споживали смачні та запашні короваї, калачі та завиванці, невтомно працюють на ланах трударі, які днями закінчили збирати вирощений врожай ранніх зернових культур.

Вже п’ять років поспіль Новомосковський район посідає лідируючі позиції по збору ранніх зернових. Ось і цього року Новомосковщина вкотре довела, що її хлібороби – найкращі. Трудівники району виростили і намолотили з площі 42 203 гектарів 157 115 тонн добірного зерна при середній урожайності 37,2 ц/га.

– Врожай був би більшим, якби не перешкоджала погода, – впевнений в.о. начальника агропромислового розвитку району Володимир Пуфлер. За його словами, аграрії пережили весняну засуху, спекотні дні у червні, які негативно вплинули на майбутній врожай. Наприкінці червня «сюрпризи» піднесли зливи з градом, додалося через це клопоту і в липні, коли дощ з градом нещадно понівечив селянські ниви, місцями звівши нанівець працю цілого року.

Тим не менше, врожай вже у коморах, а хлібороби, які зібралися 5-го серпня у будинку культури с. Миколаївки, заслужено почувалися винуватцями свята, і на їх честь у цей день прозвучало багато хороших слів та побажань. – Це свято врожаю – ювілейне, – повідомив В. Пуфлер, – у 1931 році його відзначили вперше, тож вже 70 років поспіль Новомосковщина вшановує своїх годувальників. І беззмінно останні 5 років наш район посідає почесне перше місце як по валовому збору ранніх зернових, так і по врожайності, – зазначив керівник.

Виконуючий обов’язки начальника агропромислового розвитку району з гордістю назвав кращі господарства району. Найпершими завершили збір зерна у СТОВ «Злагода», генеральний директор А. Білик, ТОВ «Дружба», яке очолює Герой України Станіслав Вуйчицький, ТОВ «Рассвет» під керівництвом Миколи П’ятаченка.

Найвищу врожайність продемонстрували господарства АФ «Агроальянс» під керівництвом Олександра Гаркавенка (65ц/га), згадане ТОВ «Дружба» (57,7 ц/га), АФ ім. Горького, керівник – заслужений працівник сільського господарства Микола Селезньов 54,9ц/га.

Володимир Федорович відзначив також вклад фермерських господарств у хлібну скарбницю району. На сьогодні їх налічується 263, вони обробляють більше 18 тис. га землі, і нинішнього року 15 % від загального валу складає саме фермерський хліб.

Зі словами вдячності за хліборобську працю до присутніх звернувся В. Пуфлер, заступник голови райдержадміністрації А. Таран, депутат ВР М. Солошенко, голова районної ради М. Сухий, голова профспілки працівників АПК Г. Смирна, мер Новомосковська С. Мороз.

У словах кожного з виступаючих – вдячність за працю, уклін хліборобській професії, побажання гараздів і на ланах, і в родинах.

Свято закінчилось, а вже наступного дня трударі села знову приступили до роботи. Треба готувати ґрунт, насіння та техніку до посіву озимих. Попереду – робота, а може, й битва за врожай 2012 року.

Можливо, Вам буде цікаво

By