День перемоги для вечірньої школи

Минуло 1 вересня – День знань, коли школярі після літніх канікул йдуть до школи отримувати знання, що є конституційним правом кожного громадянина України. На жаль, сьогодні забезпечення права на освіту часто ставиться під загрозу, адже не всі українські навчальні заклади з тих чи інших причин мали можливість приступити до навчання. До таких трохи не долучилася і новомосковська вечірня школа № 9.

У попередніх матеріалах ми розповідали про самоуправство нових власників приміщення школи, які напередодні навчального року намагалися позбутися незручних орендарів, самовільно вивезши шкільне майно до одного з приватних подвір’їв, де воно деякий час зберігалося просто неба. І, мабуть, новоспеченим господарям вдалося б зірвати початок навчання у ВЗШ № 9, якби не той резонанс, який вони викликали своїми свавільними діями. Адже звістка про надзвичайну ситуацію у школі дійшла до найвищих кабінетів як на обласному, так і на державному рівнях. Не в змозі вплинути на обставини, колектив школи був змушений писати листи до чиновників найвищого рівня – губернатора області Олександра Вілкула, та навіть Президента України Віктора Януковича.

Завдяки увазі обласного керівництва, а саме – заступника губернатора Марії Пустової, питання нарешті справедливо вирішилося на користь освітян, і о 16 годині для учнів-вечірників пролунав шкільний дзвоник.

Дехто з учнів вже мав сумніви, що заняття розпочнуться вчасно, проте прийшли до школи майже всі. Відкривав урочисту лінійку під Гімн України директор ВЗШ № 9 Петро Іванович Токар. Вітаючи учнів та колег зі святом, він не зміг оминути тему останніх подій і подякував всім, хто брав участь у відстоюванні школи. Петро Іванович нагадав учням, що нещодавно в Україні відзначали 20-ту річницю Незалежності та розповів, що в ці дні 1991-го особисто брав участь у становленні нашої держави, знаходячись із державним прапором під Верховною Радою.

На захід було запрошено заступницю голови обласної ради з питань захисту конституційних прав громадян Вікторію Шилову. Виступаючи перед винуватцями свята, вона подякувала директору школи за стійкість й жорстку позицію, які, за її словами, допомогли відстояти школу. Проте депутатка не радить втрачати пильності, адже люди, які один раз вчинили самоуправство, навряд чи заспокояться та припинять відстоювати свої інтереси. Вікторія Віталіївна пообіцяла всім, що такою командою, якою спрацювали цього разу, надалі вони зможуть не допустити подібного рейдерства.

Привітала учнів та педагогів зі святом заступник міського голови з соціальних питань Ірина Калюжна та побажала школярам бажання вчитися та завжди відстоювати своє право на освіту. Також вітальні слова учням висловили начальник управління освіти Людмила Безкровна та її заступник Олена Кабашна.

Отже свято відбулося, і у вечірній школі № 9 все ж таки розпочато навчальний процес. Але в котрий раз із пасивністю місцевої влади доводиться боротися твердою рукою обласного керівництва. Адже належні висновки в Новомосковську робити не бажають.

Можливо, Вам буде цікаво

By