Чергове ошуканство

Всім відомі обіцянки Віктора Януковича, який напередодні виборів заявляв: як тільки мене оберуть Президентом України, наступного ж дня життя людей покращиться, а за рік усі пенсіонери будуть одержувати вдвічі більшу пенсію. Але цього не тільки не сталося, а, навпаки, ситуація погіршилася.

Наприклад, у місті йде постійна війна між пільговиками і водіями міського пасажирського транспорту. Чомусь водії для задоволення своїх вимог щодо збільшення зарплатні обрали саме ветеранів праці, а не, скажімо, своїх колег по цеху. Якийсь розумник порахував, що пільговики у міських автобусах складають 30-50 % усіх пасажирів (про це писала «НП»). Це, м’яко кажучи, неправда. Наприклад, від зупинки «ЦРЛ» до центру міста щоденно їздять приблизно 200 людей, з них пільговиків – лише 20. Якщо 70% пасажирів перевозяться міжміськими автобусами, то на долю міського транспорту дійсно припадає 35% пільговиків, а якщо б усі 200 чоловік перевозились тільки міським транспортом, то доля пільговиків складала б тільки 10%. Тож твердження про те, що у місті багато пільговиків – міф. Але водії автобусів не висувають своїх претензій водіям міжміського транспорту, що ті забирають їхніх пасажирів, бо вони можуть «дати відсіч», а беззахисні пенсіонери не можуть за себе постояти, тому знахабнілі водії почувають себе господарями міста.

Одного разу водії вже вивішували в автобусах оголошення про те, що ветерани праці не будуть перевозитись безкоштовно. Але мер міста С. Мороз через газету «НП» від 21 вересня 2011 р. № 72 заявив, що може розірвати контракт з перевізником, якщо буде продовжуватись таке нахабне ставлення до ветеранів праці.

Тепер чергова вигадка. Читаю у маршрутці №18 об’яву, що з 4 листопада 2011р. на основі договору із управлінням праці і соціального захисту населення за один рейс перевозитимуть тільки двох пільговиків. Іду в управління праці та соціального захисту. Там відповідають, що ми до цього договору не маємо ніякого відношення.

Що можна на це сказати. По-перше, ніякі договори не можуть суперечити законам. По-друге, якщо місцева влада і приймає якесь рішення, то воно не повинно звужувати права громадян. Тому така «писулька» в автобусах – це фікція.

Шановні ветерани, давайте рішучу відсіч неправомірним вимогам водіїв. Ваші права захищені законом, якого ніхто не відміняв.

А. Нанов, мешканець м. Новомосковська

Редакція газети спробувала з’ясувати обставини ситуації, яка склалася навколо перевезення пільгових категорій громадян у міському транспорті. Оскільки начальник управління транспорту та зв’язку вийшов на пенсію, а нового керівника досі не призначено, ми звернулися за роз’ясненням до начальника управління праці та соціального захисту населення Галини Горбач.

Вона повідомила, що кероване нею управління виконує лише суто бухгалтерську функцію з відшкодування перевізнику недоотриманих через перевезення пільговиків коштів. Стосовно цього, з перевізниками, які виграли тендери на міські перевезення пасажирів, укладено договір, проте жодних контролюючих функцій управління праці і соцзахисту населення не здійснює. Галина Миколаївна зазначила, що право пільгових категорій населення на безкоштовний проїзд у міському транспорті чітко прописано у Законах України і, відповідно, у договорі, укладеному міською радою із перевізниками. Тож водій не має права відмовити пасажирові-пільговику у безкоштовному проїзді. Також законодавством не визначено ані кількість місць у транспортному засобі за один рейс для перевезення пільговиків, ані кількість їх поїздок за день. Тому відмови перевізника у перевезенні пільговиків з будь-яких причин є протизаконними.

Можливо, Вам буде цікаво

By