Платіжка нового формату: що входить у послугу розподілу (доставки) газу?

Начальниця Новомосковського відділення АТ «Дніпропетровськгаз» Тетяна Гончар розповіла про послугу розподілу газу та порядок її оплати.

– Тетяно Володимирівно, з цього року споживачі газу отримують два рахунки – один за газ, другий – за його розподіл. Чому розділили рахунки?

– Щоб встигати за потребами ринку, компанія «Дніпропетровськгаз» має працювати за європейськими стандартами. Так з’явився новий термін у нашому суспільстві – анбандлінг, тобто розмежування бізнесу. Продавати газ і транспортувати його мають дві різні компанії. Так ми зможемо гарантувати прозорість нашої діяльності. Відповідно, споживачі отримують окремі рахунки за ці послуги – один від продавця газу, другий – від Оператора газорозподільчих мереж.

Споживачі помилково вважають, що це додатковий платіж. Насправді, наші клієнти завжди оплачували послугу з доставки. Раніше ця сума входила до єдиного рахунку за газ. Після розділення платіжок, тариф за розподіл блакитного палива став фіксованим протягом року. А значить, вже цієї зими фінансове навантаження на споживачів, які мають автономне газове опалення, значно зменшилося. За нашими підрахунками, до 24%.

– У чому полягає послуга доставки (розподілу) газу? Що ви робите для того, щоб газ дійшов до кожного споживача – і в далеке село, і на найвищий поверх багатоповерхівки.

– У зоні обслуговування Новомосковського відділення до газорозподільні мережі приєднані: 31 тисяча споживачів у місті та 47,5 тисяч споживачів у селах і селищах. Щоб потрапити в оселю споживача з загального розподільного газопроводу, газ проходить по мережах 20-30, а то й 100 км. Той газопровід, який ви бачите на вулиці – це лише незначна частина газорозподільних мереж.

Ми щоденно контролюємо та підтримуємо робочий тиск в системах газопостачання, захищаємо газопроводи від корозії станціями катодного захисту, проводимо комплексне технічне обстеження мереж. Наша праця – це безпечна та безперебійна робота більш ніж 3,45 тисяч км газопроводів в м. Новомосковськ, Новомосковського, Магдалинівського, Царичанського районів та одного населеного пункту Кобиляцького району Полтавської області.

– Які витрати потрібні для того, щоб ця система функціонувала?

– Скільки треба коштів, щоб система функціонувала, вирішує Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг. Загалом усі витрати можна поділити на чотири групи. По перше, це капітальні ремонти і заміна різних елементів мереж та споруд на них, які затверджує НКРЕКП. По-друге, це закупівля матеріалів, обладнання та запчастин для надійної та безпечної експлуатації мереж. По-третє, це зарплати. Наші співробітники не тільки прокладають і перевіряють труби та споруди на газопроводах, лагодять і замінюють обладнання. А ще й цілодобово виїжджають на виклики аварійно-диспетчерської служби «104» та опрацьовують звернення споживачів у Центрах обслуговування клієнтів. Тільки у Новомосковському відділенні працює 646 працівників. Четверта частина витрат – це технологічний газ. Ми його закуповуємо, щоб компенсувати втрати при транспортуванні. Адже, мережі зношуються, десь можливий витік газу, аварійне спрацювання обладнання, стихійні лиха.

– Як, власне, визначається тариф? Чому саме 1,25 грн за куб. м?

– Усю інформацію про наші витрати на рік збирає державний регулятор, тобто НКРЕКП. Доставка газу має бути безпечною та безперебійною. Після аналізу, витрати розподіляють відповідно до обсягу спожитого газу – так регулятор визначає тариф, який вимірюється в гривнях за 1 куб. м.

– А як визначається платіж за доставку газу для кожного споживача?

– Вартість доставки газу розраховується індивідуально. Вона залежить від використаного обсягу газу в минулому газовому році. Це проміжок часу з 1 жовтня попереднього року по 30 вересня наступного. Сума кубів газу, спожитого за газовий рік, множиться на тариф з доставки (це 1,25 грн (з ПДВ) за 1м3 газу для споживачів АТ «Дніпропетровськгаз). Результат ділиться на 12 рівних платежів – місяців.

– Чому розрахунок плати за доставку залежить від минулорічних обсягів споживання, а не від поточних?

– Таку формулу розрахунку встановив державний регулятор. По-іншому затвердити справедливий та фіксований тариф на рік неможливо. Якщо споживач цього року використовуватиме менше газу, то у наступному році доставка газу буде для нього дешевшою.

– І все ж таки, чому потрібно платити рівними частинами щомісяця, а не залежно від спожитих кубометрів у відповідний місяць?

– Раніше так і було. Наші споживачі платили за газ та його доставку, залежно від спожитого обсягу за відповідний місяць. Але на опалювальний сезон припадає 80-90% річного споживання газу. Поміж тим, зарплати і пенсії взимку більші не стають. Після розділення рахунків, сума за доставку газу стала фіксованою. Річні витрати рівномірно поділили на 12 місяців, щоб зменшити фінансове навантаження взимку.

– А якщо споживач у попередній рік газ взагалі не використовував?

– Навіть у такому разі споживач все одно отримає рахунок за розподіл газу. Адже існують так звані групи споживання, затверджені НКРЕКП, які визначають норми споживання газу.

Це стосується і нових споживачів, які раніше не користувалися газом узагалі. Незалежно від того, відкриєте ви вдома конфорку на газовій плиті чи ні, газопостачання повинно працювати безпечно і безперебійно і газ повинен бути розподілений до системи споживача з необхідними робочими параметрами. Наші спеціалісти обслуговують мережі цілодобово. Щоб не платити за доставку, треба повністю відмовитися від газопостачання та від’єднатися в точці забезпечення потужності механічним способом, а для цього написати відповідну заяву у Центрі обслуговування клієнтів.

11 лютого 2020 року держрегулятор схвалив проект рішення, яке передбачає зниження оплати для цих категорій споживачів. Після того, як нововведення вступить у дію, ми побачимо зміни у платіжках.

– Які строки сплати за доставку газу?

– Платити за доставку газу треба щомісяця, до 20 числа. У деяких споживачів розмір плати за доставку газу менший за комісію банку, тому вигідніше сплатити одразу за декілька місяців.

– Як отримати рахунок за доставку?

– Рахунок за розподіл газу приходить до споживачів поштою. Однак, для наших клієнтів ми створили безліч зручних онлайн-сервісів, де можна завантажити й оплатити рахунок з вашого дому чи офісу. Це Особистий кабінет на сайті 104.ua, чат-бот 7104ua у Viber, додатки 104 Mobile і 104 Mobile Light.

Можливо, Вам буде цікаво

By