ХРЕЩЕНСЬКА ВОДА ЗЦІЛЮЄ

Християнський світ 19 січня відзначив третє завершальне свято Різдвяного циклу – Хрещення Господнє. У народі це свято має назву Йордана або Водохреща.

Вважається, що в цей день вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. На Водохреща у всіх містах і селах, де є церкви, святять воду. Бо саме в цей день відбулося хрещення Ісуса Христа у річці Йордан.

Цього дня у всіх храмах відбулися святкові богослужіння, під час яких освятили воду. У Новомосковську віряни традиційно збираються, аби омитися свяченою водою на міському пляжі. Так і цього року, багато городян прийшли до річки Самари, яку після святкової літургії освятив срібним хрестом Єпископ Новомосковський – його преосвященство Євлогій.

ХРЕЩЕНСЬКА ВОДА ЗЦІЛЮЄНа пляжі було організовано намети, в яких можна було роздягтися для купання, а також зігрітися після занурення у холодну річку. У крижаній воді купалися як досвідчені моржі, так і початківці. На жаль, примхи природи цього року не дозволили прорубати традиційну ополонку, адже льоду на річці майже не було, проте імпровізована купель у вигляді хреста задовільнила всіх охочих. Хоча медики й кажуть, що цього дня зазвичай майже не фіксують застудних захворювань серед тих, хто наважився зануритися в ополонку, але біля купелі чергували й швидка медична допомога, й представники МНС. Біля самого ж хреста на воді за купанням вірян спостерігали співробітники рятувальної станції у водолазних костюмах на той випадок, якщо під час занурення комусь стане зле.

Купання тривало впродовж всієї святкової доби, а після освячення самарської води на пляжі було організовано масові народні гуляння.

Можливо, Вам буде цікаво

By