Писанковий дивоцвіт

До великодніх свят та до Дня Європи у Новомосковському міському історико-краєзнавчому музеї ім. П. Калнишевського відбудеться виставка «Писанковий дивоцвіт». На ній буде представлено колекцію писанок викладача суспільних дисциплін Новомосковського коледжу Дніпропетровського Державного аграрного університету Любові Гаріївни Резніченко.

Збирати свою колекцію вона почала у 2009 році, захопившись історією створення писанки. За допомогою рідних, колег, друзів, студентів Любов Гаріївна зібрала близько п’ятисот екземплярів писанок. У колекції можна побачити не лише класичні українські писанки, а й писанки з багатьох країн Європи.

Українська писанка – це цілий комплекс свідчень глибини національного коріння, яке сягає до надзвичайно давніх культурних пластів. Це відлуння далеких часів, епох, яке втілене у ритуально-символічному писанковому розписі. Безсумнівно, розпис писанок є свідченням вікових тісних зв’язків з язичницькими віруваннями, символіка писанок сформувалась у художній творчості первісного суспільства та, що цікаво, простежується до нашого часу.

Сакральні знаки, нанесені на писанку, закарбувались у свідомості людей ще за багато тисячоліть до нашої ери. Вони простежуються у багатьох культурах доби бронзи українського степу. Багато символічних знаків, які використовувались племенами трипільської, ямної, зрубної культур (ІV-ІІ тис. до н.е.), можна спостерігати і у розписах сучасних писанок. Саме яйце у культурах різних народів символізувало світ, космос, сонце.

Найдавніша українська керамічна писанка, яку знайшли археологи, датується ІХ ст. після Різдва Христового. Загалом таких писанок було знайдено близько 70 шт.

Протягом багатьох сторіч писанка була найрозповсюдженішим видом українського художнього мистецтва. Щовесни в кожному селі виготовляли принаймні від кількасот до двох-трьох тисяч нових зразків. Вона стала стилеутворюючим фактором для решти видів народного мистецтва, у першу чергу, для стінопису, мальованої кераміки, вишивки рушників.

Запрошуємо на виставку «Писанковий дивоцвіт», яка проходитиме у Новомосковському міському історико-краєзнавчому музеї ім. П. Калнишевського протягом квітня. Відкриття відбудеться 3 квітня о 15:00.

Адреса: вул. Українська, 4, тел: 7-36-66, тел. адміністратора: 0973030209

Можливо, Вам буде цікаво

By