Хто перекопав міські газони?

По Гетьманській і Великій Ковалівці почали копати траншеї. Виявляється, без необхідних дозвільних документів. Наразі на вимогу міської інспекції з благоустрою роботи припинили. Хто і що копав?

Як встановлено, копирсалися в землі робітники фірми, яку найняла компанія ДТЕК, – в траншеї планують прокласти кабелі електромереж. Але…

Виконання земляних робіт можна починати лише після узгодження наявності в зоні робіт підземних інженерних мереж кабельних ліній зв’язку, водопровідних, каналізаційних, теплових та газових мереж. Причому, обов’язковою умовою є письмовий дозвіл від усіх установ, що експлуатують ці мережі. Виконання робіт без таких дозволів категорично заборонено.

Більш того, в проєкті на виконання цих робіт, який був розроблений ще у 2017 році, вказані сумнівні дані. Так, зазначено, що планується провести реконструкцію начебто вже існуючої кабельної лінії на 10 кіловат (у цьому разі вимагається менше документів). Але, як нам повідомили у відділі містобудування та архітектури, на топогеодезичному зніманні вказана мережа відсутня. Обман? Тоді хто розробляв «липовий» проєкт, хто його підписував і затверджував?

– Цілком нормально, що ДТЕК намагається виконати роботи для забезпечення функціонування своєї компанії, – пояснив в.о. начальника управління по роботі з активами міськвиконкому Вадим Березень. – Відповідно до проєкту – від Великої Ковалівки аж до підстанції в районі аграрного коледжу. Але для прокладання нових мереж на комунальній землі необхідно спочатку отримати містобудівні умови та обмеження. Для цього обов’язковою умовою є наявність документа, що підтверджує право власності або користування земельною ділянкою. І тільки потім через ГАСК можна отримати дозвіл на будівельні роботи. Містобудівні умови та обмеження при проєктуванні не потрібні лише у випадку реконструкції існуючих інженерних мереж без перепрофілювання та зміни зовнішніх геометричних параметрів. Тому наша інспекція з благоустрою вже склала припис, у якому викладено вимоги щодо приведення задіяних земельних ділянок до первозданного вигляду і встановлено термін виконання вимоги. У разі ігнорування вимог будуть накладатися штрафи за погіршення благоустрою і звертатимемося до прокуратури стосовно псування майна комунальної власності, а це – кримінальна справа.

Наразі копачі уже встигли оголити своїми траншеями інженерні мережі, які перетинали, у тому числі й напередодні зими – водопровідні труби та мережі теплопостачання (ФОТО).
Довідково. ДТЕК – приватна компанія, яка належить SCM Limited, кінцевим бенефіціарним власником якої є Рінат Ахметов.

Можливо, Вам буде цікаво

By