Громадянський рух «Чесно»

Громадянський рух ЧЕСНО започатковано групою зацікавлених активістів спільно з представниками партнерства «Новий Громадянин». Рух було утворено 29 жовтня 2011 року під час акції «Фільтруємо парламент за 24 години» – рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні.

Мета руху – активізувати суспільство, щоб очистити майбутній парламент від недостойних депутатів. Символ кампанії – часник – засіб дезінфекції та боротьби з нечистою силою.

Учасники руху розробили для кандидатів громадські критерії доброчесності, серед яких, зокрема, такі:

відсутність фактів порушень прав і свобод людини

незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців

непричетність до корупційних дій

прозорість задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя

особисте голосування в парламенті

участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів

Спільно з журналістами та громадськими активістами учасники руху перевірять нинішніх і майбутніх депутатів на відповідність цим критеріям.

Учасники руху публічно вимагатимуть у політичних сил визнати громадські критерії та не допустити до участі у виборах тих кандидатів, які їм не відповідатимуть.

Ініціатива відкрита для приєднання громадських організацій та індивідуальних учасників. рух не підтримує жодного політика чи політичну силу, його представники не будуть брати участі у виборах.

Основні заходи руху ЧЕСНО здійснюватимуть залучені активісти в координації з громадськими організаціями, що візьмуть на себе відповідальність за окремі напрями роботи. Учасники руху планують: створити регіональну мережу координаційних центрів; збирати та аналізувати інформацію про кандидатів, здійснювати адвокаційні та комунікаційні кампанії тощо. Для юридичного захисту активістів руху буде створено окрему волонтерську групу з правників та адвокатів.

Організаційна структура руху ЧЕСНО складатиметься з центральної та 24-х регіональних координаційних рад – оперативних штабів, що виконуватимуть тактичні та стратегічні завдання Руху. До координаційних рад входитимуть керівники організацій, що реалізують окремі напрямки діяльності. Індивідуальні активісти, які готові долучитися та підтримати рух ЧЕСНО, можуть стати його учасниками або прихильниками.

Діяльність руху зосереджено на двох ключових етапах – до офіційного початку виборчої кампанії в липні 2012р. і після старту.

До початку виборчої кампанії учасники руху планують провести регіональні презентації та дослідити на відповідність критеріям 450 нинішніх народних депутатів. За результатами дослідження активісти вимагатимуть від партій не включати у нові виборчі списки тих, хто не відповідатиме визначеним критеріям.

З офіційним початком кампанії в липні 2012 р. експерти та аналітики руху проведуть дослідження кандидатів-мажоритарників. Загалом очікується 3500-4000 кандидатів. Результатом дослідження стане «барометр доброчесності» кандидатів, з яким зможе ознайомитися кожен виборець. Барометр доброчесності сприятиме усвідомленому та виваженому голосуванню громадян на майбутніх парламентських виборах.

Публічна презентація громадянського руху ЧЕСНО відбулась 9 грудня 2011 року.

Цінності громадянського руху ЧЕСНО

Відкритість. Громадянин України, який поділяє мету, цінності та принципи руху, може стати його учасником, підписавши Маніфест на офіційній сторінці www.chesno.org.

Незалежність. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу. Представники руху не займають керівних посад в політичних партіях або виборчих штабах та не будуть балотуватися до Верховної Ради України.

Довіра. Довіра між учасниками є необхідною умовою функціонування руху. Учасники руху довіряють один одному та демонструють це, беручи участь у спільній діяльності в межах руху.

Терпимість і толерантність. Учасники руху об’єднуються для досягнення спільної мети на основі спільних цінностей, незалежно від своїх політичних, мовних, етнічних, вікових, статевих, культурних та інших відмінностей та вподобань.

Прозорість. Інформація, що стосується діяльності руху, є відкритою для суспільства і не може бути прихована.

Мережевість. Рух є горизонтальною мережею активістів, пов’язаних спільними цінностями, комунікацією та реалізацією спільних проектів.

Самоврядність. Рух діє через кампанії та акції, ініційовані учасниками руху, та не має постійних керівних та виконавчих органів, ієрархії чи посад.

Консенсус. Всі процедури прийняття рішень в межах проектів, ініційованих активістами руху, базуються на принципі консенсусу чи його пошуку.

Добровільність. Участь у русі є формою самореалізації і не передбачає фінансової чи іншої винагороди. Кожен активіст чи прихильник руху витрачає стільки власного часу, ресурсів та зусиль, скільки вважає за необхідне.

Можливо, Вам буде цікаво

By