Бережіться шахраїв!

Шановні громадяни! Скільки б не говорили, скільки б не попереджали правоохоронці про небезпеку потрапити під дію шахраїв, проте доводиться констатувати, що балачки любителів легкої наживи досягають свідомості наших громадян набагато швидше та ефективніше за усі можливі застереження, затуманюючи здоровий глузд та спонукаючи людину опинитися на гачку у пройдисвітів.

На жаль, не існує ніякого захисного еліксиру, який би уберіг вас від аферистів, окрім власної обережності та розсудливості. Головна ваша помилка полягає у тому, що ви чомусь починаєте довіряти зовсім незнайомим людям. Тому для загальної безпеки від дії вуличних шахраїв ми пропонуємо такі правила поведінки:

– якщо до вас підійшли на вулиці з пропозицією поворожити чи зняти порчу тощо, намагайтеся якомога швидше відірватися від нав’язливих «добродіїв» та піти геть. Чим менше ви з ними будете спілкуватися, тим менше шансів у вас бути загіпнотизованими. Нізащо не встановлюйте з ними контакт;

– якщо відчепитися не вдається, покличте кого-небудь на допомогу (не соромтеся незручно виглядати). Поява сторонньої людини відверне увагу від вас – і це допоможе вам уникнути біди;

– в жодному разі не давайте їм своїх речей, грошей, коштовностей, навіть тимчасово, бо за першою річчю піде друга, третя…;

– не дозволяйте підозрілим особам заходити до вашого помешкання, а якщо вони зайшли самовільно – зверніться за допомогою до сусідів, аби випровадити непроханих гостей з квартири.

Працівники міліції вживають усіх заходів, аби попередити можливі шахрайства та розкрити вже скоєні злочини. Але без вашої допомоги, яка полягає у дотриманні елементарних правил безпеки, робота правоохоронців значно ускладнюється.

Ошукати людей, особливо дітей та пенсіонерів, не так уже й важко. «Професійні» шахраї, користуючись людською довірливістю, нерідко безжально забирають у жертв останні гроші.

Міліція, звісно, розшукує шахраїв, однак досвід показує: спіймати пройдисвітів на гарячому практично неможливо. Адже не влаштуєш засідку в квартирі кожного громадянина. Цілком імовірно, що зловмисниці разом із спільниками пересуваються на автомобілі, роблять «набіг» на конкретний населений пункт і швидко залишають його. Наведу кілька типових ситуацій.

Літніх людей здебільшого «купують» обіцянками придбати, начебто від соцзабезу, продукти за значно дешевшими цінами. Розрахунок шахраїв простий: літні люди неодмінно покажуть, звідки вони витягають гроші для «дешевих продуктів». Тих кількох хвилин, поки пенсіонер шукає на кухні тару для продуктів, цілком вистачає, аби «прошмонати» шафу чи сервант, де пенсіонери переважно й ховають свої статки.

Буває також, що злодії пропонують отримати якусь доплату і навіть дають ці гроші, а потім просять розміняти якусь купюру (100 чи 200 гривень), щоб довірливий господар «засвітив» свої заощадження. Потім пропонують для зручності пройти на кухню розписатися у відомості, бо, начебто кімната погано освітлена, а тим часом спільники виносять з кімнати всі заощадження.

Трапляється, по селах до осель заходять жінки з проханнями «напитися води» або «переповити дитину». Після таких візитів нерідко зникають великі суми грошей. А ще навідують самотніх пенсіонерів під виглядом працівників ЖЕКу або водоканалу тощо.

Шахраї можуть зайти у справжній соцзабез, відділ субсидій, центр з обслуговування самотніх чи якусь благодійну організацію і вичитати з вивішених на стіні списків (або почути з розмов самих відвідувачів) адреси самотніх пенсіонерів.

Довірливих підлітків, зазвичай добротно одягнених школярок чи студенток, зупиняють на вулиці й сповіщають «страшну звістку»: на батьків «накладено порчу», аби її зняти, необхідно якнайшвидше принести з хати гроші або золоті вироби. Лише не треба нічого казати батькам, бо тоді нічого не вийде! Коли жертва сумнівається в правдивості слів незнайомої тітоньки, зненацька може з’явитися «свідок» – інша добродійка, котрій «провидиця» вже колись допомогла, й вони почнуть обробляти недовірливу клієнтку вдвох.

Не виключено, що шахрайки володіють азами гіпнозу – надто вже легко вони входять у довіру до своїх жертв. А взагалі вони є тонкими психологами і у кожного з них є власна відпрацьована методика, певні історії й легенди для привертання уваги.

Вихід один – бути обачними. Шкода, що старше покоління не завжди прислухається до порад бути обережнішими і менш довірливими. Надзвичайно прикро, що саме злодії навчають їх життю, але вже не застереженнями, а гірким досвідом. Але ми вкотре радимо вам:

– не впускайте до осель осіб, які представляються працівниками ЖЕКу, соцзабезу, пенсійного фонду, соцстраху тощо, якщо не знаєте їх в обличчя;

– намагайтеся одразу перевірити в телефонному режимі достовірність будь-якої «новини», що прийшла разом з незнайомцями;

– якщо до вас завітали таки незнайомі люди з подібними пропозиціями, не вірте! А головне, запам’ятайте їх імена, в чому одягнені, на якому автомобілі приїхали (марка, колір, державний номерний знак) тощо та негайно телефонуйте в міліцію! Чим оперативніше надійде повідомлення, тим більше шансів, що шахраїв затримають. Телефон 102 та телефон новомосковської міліції 7-31-66 працюють цілодобово;

– телефонуйте й повідомляйте про підозрілих осіб, котрі дзвонять до квартир. Можливо, вони прийшли саме по ваші гроші…

Будьте обережними, пильними та обачними!

Якщо ж ви стали жертвою подібного злочину або вам щось відомо про осіб, які займаються таким промислом, негайно звертайтеся до міліції за телефонами 7-31-66 або 102, які працюють цілодобово.

Можливо, Вам буде цікаво

By