Відшуміло гомінке свято

День міста – чи не найулюбленіше свято для новомосковців. Адже воно співпадає з ще однією надзвичайно важливою подією – Днем визволення Новомосковська від фашистської навали.

Святкові дні були багаті на події, яких городяни чекали з особливим нетерпінням. Цьогоріч урочистості розпочалися у п'ятницю із флеш-мобу студентів кооперативного коледжу економіки та права ім. С. Литвиненка (директор Любов Піхотіна). Під запальні українські пісні не лише студенти, які разом із директоркою були одягнені в українські вишиванки, а й глядачі підспівували та підтанцьовували самодіяльним артистам. Кооператори відкрили святкування Дня міста, прикрасили яскравим вбранням головну площу Новомосковська, а присутнім додали хорошого настрою і зарядили всіх позитивом.

Був на святі і міський голова Сергій Мороз, який привітав усіх із початком святкування Дня міста та Дня визволення і побажав здоров’я, наснаги та Божого благословення.

Відшуміло гомінке святоНаступного дня було відкрито меморіальні дошки за участю міського голови Сергія Мороза, секретаря міської ради Бориса Мазура, заступників міського голови Олександра Козлова, Олександра Воскобойника, Ірини Калюжної, Тетяни Дакової, керуючої справами виконкому Ірини Марченко, ветеранів та громадськості міста.

«Ми відкриваємо меморіальні дошки, присвячені героям-визволителям нашого міста. Саме під керівництвом майора Івана Арсентійовича Данеко 564-й полк 195-ї стрілецької дивізії ввійшов першим і визволив від німецько-фашистських загарбників наше місто. Ми зараз стоїмо на святому для кожного новомосковця місці. Майже 70 років тому на цій будівлі замайорів червоний прапор перемоги – символ визволення нашого міста від німецько-фашистських загарбників. Його встановив розвідник Микола Хоменко. Саме на цьому місці зібралися визволені від ворожої окупації новомосковці – раділи, обіймалися, славили визволителів. В їхніх очах були сльози радості й смутку. Для того, щоб сучасні новомосковці не забували цей великий в історії нашого міста день, ми встановлюємо ці меморіальні дошки як данину пам’яті геро-ям-визволителям», – зазначив міський голова.

Почесне право урочистого відкриття мали міський голова та Герой Радянського Союзу Микола Тимофійович Невпряга.

Наступного дня за традицією відбулася урочиста хода до святого для всіх жителів Новомосковська місця – меморіалу Слави – Вічного вогню, де відбувся загальноміський мітинг.

Відшуміло гомінке святоЗ Днем Визволення новомосковців привітали Сергій Мороз, заступник голови Дніпропетровської ОДА Вадим Нестеренко, Микола Солошенко, представник ради ветеранів міста Михайло Горбов, єпископ Євлогій. Пам’ять про всіх учасників війни вшанували хвилиною мовчання та покладанням гірлянди квітів до Вічного вогню як знак вдячності та шани кожному, хто віддав власне життя за перемогу.

За значний особистий внесок у розвиток міста, сумлінну та самовіддану працю, високий професіоналізм та з нагоди Дня міста новомосковці отримали почесні грамоти голови Дніпропетровської облдержадміністрації та обласної ради, грамоти міського голови. Серед нагороджених – ветерани, державні службовці, представники бізнесу.

По закінченню мітингу до підніжжя меморіалу лягли букети осінніх барвистих квітів.

Свято продовжилось на головній площі міста, де з самого ранку розкладали ятки з усякою всячиною майстри не лише з Новомосковська, а й з усіх куточків України.

У містечку майстрів яблуку ніде було впасти від бажаючих хоч щось придбати на ярмарку. А вибрати було що. Глиняний посуд із Опішні Полтавської області, яскраві вишиванки з Івано-Франківська, запашні олії та приправи до страв із Криму… Всіх і не перерахувати! Новомосковсь-кі кондитери спекли багато смаколиків для городян: дивні, короваї, завиванці, всілякі пиріжки та булочки лоскотали ніздрі смачними ароматами. А бджолярі представили на смак покупців по декілька сортів меду та іншої бджолиної продукції. Підходь, вибирай, купуй – смакуй на здоров’я!

Організації та підприємства міста, як завжди, вишукано і творчо представили себе відвіду-вачам свята. Серед найкращих – управління газового господарства, медпрацівники міста, комунальники, центральний ринок та ін.

І чи не найголовнішою подією дня стало відкриття міської набережної, нового проекту для міста. І хоч видно, що будівельники квапились встигнути до свята і ще є роботи до завершення, але городяни щиро раділи такому подарунку. Школярі міста висадили тут дубову алею, яка згодом, без сумніву, ще більше прикрасить віднині улюблене місце відпочинку городян.

Відшуміло гомінке святоДо пізнього вечора новомосковці тут відпочивали, фотографувалися, милувалися самарсь-кими краєвидами. Є сподівання, що й після урочистостей тут буде так само гарно, як і у день відкриття. Довелося почути, як люди говорили, що треба встигнути зробити фото, бо завтра квіти можуть вирвати, ліхтарі розбити… А щоб цього не сталося, треба всім разом берегти цей затишний куточок, зроблений стараннями багатьох людей і для людей.

Спортсмени також не залишилися осторонь свята. Вранці велопробіг (організатор – Інтерпайп НМТЗ) здійснили велосипедисти, проїхавши відстань у 35 км та поклавши квіти до пам’ятних місць Новомосковська.

А на площі Леніна показували свої спортивні досягнення і спортивні клуби міста, серед яких – СК «Альбатрос» під керівництвом Ірини Єфименко; циркова студія «Алє-ап» під керівництвом Петра Пантелєєва; федерація кіокушин карате під керівництвом Ігора та Андрія Трошиних; футбольний фристайл, м. Дніпропетровськ; виступи ВМХ-велосипедистів.

Увечері новомосковці відвідали та послухали святковий концерт, а на завершення – спостерігали за феєрверком, який поставив крапку у святкуванні.

У неділю біля БК ім. Кірова було гамірно та весело. Тут до річниці визволення Новомосковська від фашистських загарбників було організовано розважально-фольклорне свято українського Борщу. Під звуки пісень кипів борщик, метушилися господарки, і згодом журі змогло скуштувати у кожної команди головну українську страву. З перчиком, пампушками та часником – практично у всіх він був смачний: «Іноземний борщ» – у мотофанклубу «Новомосковські байкери»; «Борщ справжніх чоловіків» від «Новомосковських шумахерів» з АТП Заблуда; «Місцевий борщ» територіального Центру; «Козацький борщ», зварений учасниками хору козацької пісні «Самарська слобода»; «Сімейний борщ» команди «Квітуча родина»; «Кулебівський борщ» зварили «Кулебівські дівчата»; «Корисний борщ» від «Полезной газеты».

Ось так змістовно, весело відзначили у Новомосковську День міста та День визволення. Вміємо і працювати, і добре відпочивати!

Тамара Харківських

Можливо, Вам буде цікаво

By