Стихійна торгівля – небезпека для здоров’я

Стихійні місця торгівлі в нашому місті стали серйозною проблемою. Мало хто з мешканців замислюється над тим, яку небезпеку несуть стихійні ринки. Це негативне явище важко викоренити, але щороку з не-санкціонованими місцями торгівлі ведеться боротьба, яка триває давно, а ситуація чомусь не покращується. І сьогодні – це загальноміська та загальнолюдська проблема, яку намагаються вирішити, в тому числі новомосковські правоохоронці.

З початку року дільничними інспекторами міліції проведено комплекс заходів, спрямованих на виявлення порушень правил торгівлі, а також на ліквідацію місць стихійної торгівлі як у м. Новомосковську, так і в Новомосковському районі. В результаті вказаних заходів складено два десятки адміністративних протоколів за ст. 160 КУпАП «Торгівля з рук у невстановлених місцях», які згідно чинного законодавства направлені для прийняття рішення до Новомосковського міськрайонного суду.

Силами працівників міліції систематично проводяться перевірки, які спрямовані на впорядкування торгівлі, унеможливлення реалізації фальсифікованої продукції тваринного походження, виявлення порушень правил торгівлі на ринках, а також ліквідації місць стихійної торгівлі. Під час рейдових заходів дільничними інспекторами міліції серед громадян проводиться роз’яснювальна робота, але мешканці міста не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків. Громадяни не уявляють, який ризик тягне за собою здійснення покупок в несанкціонованих місцях.

Нагадуємо, що незаконну торгівлю ніхто не контролює, якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють, а самі продавці працюють з грубим порушенням санітарно-гігієнічних правил (без санітарного одягу, особові медичні книжки відсутні, порушується температурний режим реалізації, зберігання тощо). В більшості випадків торгівля проводиться з землі. Про яку гігієну можна говорити? Весь бруд і вихлопні гази залишаються на цих продуктах. Та і що можна заощадити людям, які купують продукти на стихійних ринках? Декілька копійок чи гривню? А порушення в місцях неорганізованої торгівлі є потенційно-небезпечними у виникненні спалахів харчових отруєнь, інфекційних захворювань серед населення, бо походження продуктів нікому не відоме. Особливо це стосується м’ясних, рибних та молочних продуктів, які вимагають особливих умов зберігання. Придбання харчових продуктів на стихійних ринках – це шлях до лікарняного.

Тож, шановні мешканці міста та району, купуючи у «стихійних» продавців харчові продукти, не треба сподіватися в котрий раз на вдачу. Рано чи пізно стихійний ринок вам відгукнеться так званим «лікарняним відпочинком». Навряд копійки, зекономлені вами, допоможуть купити здоров’я.

О. Карпенко, старший дільничний інспектор Новомосковського міського відділу міліції

Можливо, Вам буде цікаво

By